Marți, 25 Iunie 2024

Întâlnirea națională a responsabililor cu pastorația tineretului din România

În perioada 9 – 11 martie 2020 a avut loc sesiunea de primăvară a Comisiei pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor din România. Întâlnirea s-a desfășurat la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian (jud. Neamț), în Dieceza de Iași. La întâlnire au participat preoții responsabili ai oficiilor diecezane pentru pastorația tineretului și tineri implicați în activitatea oficiilor. Discuțiile au fost moderate de părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului.

Din Eparhia de Maramureș au participat pr. Angel Zareczki și pr. Pop Daniel.  

În contextul atenției Bisericii universale față de realitatea tinerilor exprimată în Sinodul Episcopilor cu tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”, precum și prin Exortația apostolică postsinodală Christus vivit, cea mai mare parte a lucrărilor comisiei s-a concentrat pe elaborarea unui drum comun în pastorația tineretului care să fie începutul unui nou proces de valorizare a tinerilor și de susținere a angajării lor permanente în opera de evanghelizare.

Sub îndrumarea lui István Kerekes, din Arhidieceza de Alba Iulia, participanții prezenți la Traian au realizat mai întâi o analiză a realităților parohiale și diecezane în ceea ce privește pastorația tineretului. Au fost trasate în linii mari câteva propuneri de activități și soluții care să vină în sprijinul responsabililor și care să fie surse de motivație pentru tineri.

Cei prezenți au discutat apoi despre Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din anul 2021, care va fi găzduită de Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș. Părintele Flavius Florea a informat membrii comisiei despre stadiul în care sunt pregătirile, lansând totodată provocarea de a începe deja să se lucreze la programul pentru această întâlnire.

Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, s-a alăturat discuțiilor în ziua de marți. El a dorit să cunoască pe fiecare reprezentant și a asigurat comisia de rugăciunea și sprijinul său. Împreună, au participat la Sfânta Liturghie în capela centrului. La cuvântul de învățătură, PS Iosif i-a încurajat pe responsabili în misiunea lor, indicând cu entuziasm exemplul dedicat al lui Cristos, care cu ușurință a întâlnit și a lucrat pentru oameni.

În a doua parte a programului de la Traian, au fost comunicări în ceea ce privește reprezentarea României la evenimentele internaționale. S-au împărtășit experiențe și modele de bune practici din realitățile locale ale diecezelor și eparhiilor, precum și alte informări referitoare la activitatea în folosul tinerilor.

La final, s-a hotărât ca următoarea întâlnire a comisiei, în sesiunea de toamnă, să fie găzduită de Dieceza de Oradea.

 

Sursa: www.bisericaromanaunita.ro

 (Raluca Cocuț)

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.