Luni, 22 Iulie 2024

Asociaţia Diecezană Caritas Greco Catolic Maramureş, sprijină în mod caritabil şi fără discriminare de orice fel persoanele şi familiile din comunitate aflate în dificultate. În prezent derulează proiecte, programe şi servicii sociale care răspund inovativ necesităţilor familiilor aflate în dificultate, persoanelor cu venituri reduse, copii proveniți din familii cu o situație materială precară, etc. Aplicând un management eficient, având o echipă motivată şi închegată care se formează continuu, a reușit să contribuie la dezvoltarea  locală şi regională, este credibilă şi vizibilă în comunitate. Promovând voluntariatul, aceasta susţine valorile creştine şi educarea populaţiei spre caritate.

A fost înfiinţată la data de 7 decembrie 1998 și este membră a Confederației Caritas România. În cei 17 ani de funcționare a dezvoltat o serie de proiecte sociale în sprijinul comunității dintre care amintim:

 - Biroul de consiliere pentru cetățeni

- Pauza de masă

- Biroul de informare și consiliere antidrog

- Biroul de asistență și consiliere pentru persoane cu handicap

- Solidaritatea

- Reducerea riscurilor de dezastre

- Centrul de îngrijiri la domiciliu

În momentul de față, asociația este acreditată de către AJPS Maramureș pentru a oferi servicii de informare și consiliere socială și de către AJOFM Maramureș pentru a oferi servicii de informare, consiliere și medierea muncii pe piața internă.

În rândul proiectelor pe care le derulează în acest moment asociația, enumerăm:

- Proiectul Biroul de informare și consiliere pentru cetățeni, proiect în cadrul căruia cetățenii pot beneficia de servicii de informare și consiliere în următoarele domenii: asistență socială, sănătate publică, asigurări sociale, raporturi de muncă, protecția consumatorului, drepturi și obligații civile, regimul proprietății, impozite și taxe, învățământ, procedură notarială, protecția copilului, servicii publice. 

- Proiectul Campanie pentru sănătate, proiect derulat în parohiile greco catolice din Baia Mare, în parteneriat cu Asociația Medicală Catolică Maramureș, prin care derulăm acțiuni de informare a beneficiarilor cu privire bolile cardiovasculare și riscurile care le implică acestea. 

- Proiectul Solidaritatea, proiect în cadrul căruia Asociația Diecezană Caritas Greco Catolic Maramureș, împreună cu partenerii și sponsorii vine în sprijinul persoanelor nevoiașe, periodic, oferind pachete alimentare, jucării și dulciuri pentru copiii proveniți din familii aflate în nevoie. 

-  Proiectul Măsuri și inițiative rurale în regiunea Nord Vest, proiect în cadrul căruia oferim servicii de informare și consiliere profesională în vederea creșterii șanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. 

De asemenea este în derulare Proiectul Centrul de fitness Caritas, care va oferi servicii de întreținere fizică, persoanelor din grupuri dezavantajate.          

Pentru a beneficia de serviciile Caritas, cetățenii se pot prezenta la sediul central pe strada Victoriei nr.82/21 (Baia Mare), ori la nr. de telefon 0362401169. 

În Eparhia de Maramureș, pe lângă asociația mamă cu sediul în Baia Mare (str. Victoriei nr.82/21), mai există 3 filiale, în Sighetu Marmației,  Satu Mare și Medieșu Aurit. 

 

Conducerea Asociaţiei Diecezane Caritas Greco Catolic Maramureş este actualmente în mâinile preotului Dunca Gheorghe, director general din luna noiembre 2015 

Preotul Dunca Gheorghe este originar din comuna Șieu, născut la data de 25.04.1970.

A studiat teologia greco catolică la Institutul Teologic ”Episcop Dr. Alexandru Rusu” Baia Mare, în perioada 1990-1994.

A fost licențiat în teologie pastorală în anul 1998 la Universitatea București.

A obținut titlul de master în specializarea ”Fundamente ale identității europene” în anul 2008 la Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca.

La data de 15.01.1995 a fost hirotonit preot la Parohia Tisa, numit paroh începând cu data de 23.07.1995  până în prezent.

Este și membru în Consiliul preoțesc.

 

 

Pentru a vizita site-ul, click aici