Luni, 02 Decembrie 2024

Asociatia Medicala Catolica Maramures

Istoria medicală și religioasă consemnează numeroase instituții și organizații care au avut ca scop sprijinirea celor în suferință, a bolnavilor.

În ultima perioadă, problema apărării sănătății a devenit o preocupare permanentă la toate nivelele de organizare socială, națională și internațională.

Solidaritatea cu cei în suferință în viața cotidiană urmează a se concretiza prin acțiuni spirituale și caritabile în legătura directă cu activitatea medicală desfășurată în unități sanitare, spitale sau la domiciliul bolnavilor.

În acest context a luat ființă Asociația Medicilor Catolici în plan internațional, european și național.

La noi în țară această asociație a apărut din inițiativa și sub coordonarea părintelui Puni Emil (din Deva), superior al ordinului iezuit din România la București și respectiv, Baia Mare.

Înființarea oficială avut loc în anul 1991 la București, devenind pe parcurs membră a Federației Europene AMC.

Secțiunea diecezană Maramureș a luat naștere în data de 7 martie 1991 la Baia Mare, la întemeiere luând parte episcopul Lucian Mureșan, medici, farmaciști, biologi, cadre medicale medii, etc.  

Scopul asociației este de a contribui la alinarea suferinței bolnavilor într-un cadru științific, medical și spiritual. Sămânța încolțită atunci s-a dezvoltat și a început să dea roade. 

La ocrotirea vieții în diferitele ei ipostaze sunt chemate cadrele medico-sanitare catolice și nu numai, care vor avea mereu în față pilda „Samariteanului Milostiv”.

Obiectivele teoretice și practice urmărite cuprind aspecte legate de apărarea vieții de la concepere, combaterea avorturilor, a metodelor anticoncepționale, a oricărei forme de atentat la persoana umană, a toxicomanilor și ajutoare materiale sub diferite forme.

Întreaga activitate a AMC se desfășoară în concordanță cu doctrina creștină catolică.

De-a lungul anilor, în întrunirile periodice au fost prezentate și discutate variate subiecte instructive medicale și spirituale, de informare, organizatorice etc. S-a avut în mod permanent o legătură și colaborare cu medicul spiritual, preotul, pentru asistența sufletească a bolnavilor din spitale și de la domiciliu. Au fost montate în primul an aproximativ 80 de crucifixe cu corpus în saloanele, cabinetele, la intrarea Spitalului Județean Baia Mare. S-a menținut o colaborare fructuoasă cu conducerea spitalului din Baia Mare și din eparhie, cu dispensarele medicale, cu personalul din subordine ale acestora. Un sprijin din partea Episcopiei Greco-Catolice, o colaborare în spirit ecumenic cu preoții celorlalte culte, cu alte asociații catolice, ordine călugărești, terțiari, etc. S-a ținut mereu legătura și s-a colaborat cu alte asociații din țară (Cluj Napoca, București, Blaj, Sibiu, Reșița, Iași).

În anul 1998 s-a organizat un simpozion național la Baia Mare, având ca temă „Probleme medico-spirituale ale tineretului”, cu participarea a numeroși medici și preoți din mai multe orașe din țară. Membrii din cadrul asociației au participat de-a lungul anilor la conferințe, simpozioane din țară și din străinătate (Roma, Veneția, Padova, Praga). Unul dintre medicii din asociație a ținut timp de 4 ani cursuri de Bioetică și Medicină Pastorală la Facultatea de Teologie din Baia Mare.

O preocupare deosebită a asociației a fost cea legată de „Ziua mondială a bolnavului”, pe data de 11 februarie, organizată pe tot cuprinsul eparhiei.

Astfel, în fiecare an au fost organizate ample acțiuni spirituale și caritative în mod deosebit în toate spitalele din Baia Mare și Baia Sprie, care au o capacitate de aproximativ 1600 de bolnavi.          

La sediul asociației „Somaschi” s-a înființat un cabinet medical pentru adulți și copii, cabinet stomatologic, punct farmaceutic cu consultații și medicamente gratuite deservite de către membrii asociației.

Prin intermediul unor asociații catolice din Italia, a Caritas-ului, a Ordinului Maltez s-a realizat achiziționarea mai multor ambulanțe de Salvare și aprovizionarea periodică cu medicamente, aparate și echipamente sanitare pentru spitalele din Baia Mare pe tot parcursul acestor ani.

 

 

COMITETUL AMC:

 Președinte: Dr. Ilieș Alexandru

Responsabil financiar: Asistent Cociș Victor

Secretară: Gîrboan Adriana, biolog

Asistent Spiritual: pr. Șimonca Mihai