Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Doi episcopi la lansarea cărții „Raiul Tătarului”, scrisă de profesorul Mișca Ioan din Târșolț

În cadrul vizitei pastorale efectuate în parohia Târșolț duminică, 17 martie 2024, Preasfinția Sa Vasile Bizău, a participat la evenimentul de lansare a cărții „Raiul Tătarului”, scrisă de profesorul Mișca Ioan din Târșolț, alături de Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, de părintele protopop Feier Iacob, părintele paroh Ioan Zbona, dar și alți preoți invitați la evenimentul cultural, alături de autorități locale și județene, muzeografi, bibliotecari, autori și profesori.

„90 de ani iubind Țara Oașului. La mulți ani domnule profesor Mișca Ioan din Târșolț”, citim în prefața cărții semnată de Dr. Mihaela Grigorean, cercetător științific la Muzeul Județean Satu Mare, care s-a îngrijit și de publicație, volum lansat exact în ziua în care autorul ei, născut pe 17 martie 1934, împlinește 90 de ani. „Cartea trasează toponimic și antroponimic harta localității Târșolț prin pasaje descriptive care contextualizează întâmplările discursului narativ, reușind să poarte pașii cititorului prin vatra satului, pe ulițe, pe hotare, pe dealurile, văile și măgurile dimprejur”, citim în aceeași prefață.

„Domnul Mișca este un martor al istoriei. Nu mai sunt mulți martori și autori de cărți  care, prin prezența lor, să dea mărturie despre cum au parcurs întreaga perioadă a regimului comunist, precum și primii ani de democrație în țara noastră”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cadrul evenimentului de lansare. Cărțile domniei sale mărturisesc dimensiunea și valorile culturale ale locului, ale localității, ale comunității, ale tradițiilor locale și a tot ceea ce este valoros și vorbește despre o identitate locală prețioasă”, a punctat PS Vasile, amintind cum domnul profesor Mișca Ioan este un mărturisitor al credinței noastre catolice și al Bisericii Greco-Catolice, fapt pentru care, la finalul Sfintei Liturghii celebrate în biserica din Târșolț, i-a fost înmânată, din partea Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș Diploma de Merit Bisericesc și o medalie cu chipul Fericitului Episcop Martir Alexandru Rusu, primul Episcop al Eparhiei.

Din partea Preafericirii Sale Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major, Domnul Mișca a primit o icoană cu chipul Fericiților Episcopi Martiri, care i-a fost înmânată de către Preasfinția Sa Cristian Crișan. „L-am cunoscut pe domnul Mișca înainte de a ne întâlni personal, deoarece târșolțenii din Paris îmi povesteau multe lucruri frumoase despre dânsul și cu toții purtau un respect deosebit pentru domnia sa. Ne-am bucurat așadar când ne-am întâlnit anul trecut la Blaj și am avut ocazia să discutăm”, a afirmat PS Crișan.

„Ne cunoaștem cu domnul profesor Mișca din anul 1995, când am venit ca preot tânăr la Târșolț, iar dânsul era cântăreț la biserica de aici. Pe lângă faptul că am lucrat foarte bine împreună, cu tactul său pedagogic, m-a ajutat mult  să cunosc oamenii, obiceiurile, tradițiile credincioșilor noștri și ale tuturor locuitorilor din Târșolț, astfel că am ajuns să-i prețuiesc și să-i iubesc”, a afirmat părintele Zbona Ioan, paroh de Târșolț.

Domnul Mișca Ioan este originar din Târșolț, și-a început activitatea didactică ca învățător necalificat la Școala Elementară Târșolt, în anul 1955, apoi ca profesor calificat de Istorie-Geografie în perioada 1971-1997, obținând gradele didactice II și I. A fost instructor și regizor al formației Teatru nescris din Târșolț, cu care a participat în perioada 1979-1989 la festivalul național Cântarea României, unde a obținut Premiul I de patru ori. A fost întotdeauna preocupat de a reda în scris viața socială, religioasă, tradițiile și obiceiurile străvechi ale locuitorilor din Târșolț, fapt pentru care a primit din partea Primăriei Târșolț, diploma de Cetățean de Onoare al comunei, dar și susținerea pentru publicarea volumului.

Cartea de față este a treia carte publicată de autorul Ioan Mișca, după „Târșolț, Vatră a credinței” (2011) și „Pe o Măgură de vis” (2018).

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.