Vineri, 19 Aprilie 2024

Părintele Laurențiu Costin este noul paroh al parohiei „Sfânta Cruce” din Baia Mare

„Am venit azi în parohia dumneavoastră să instalez noul paroh, în persoana părintelui Laurențiu Ioan Costin”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău la finalul Sfintei Liturghii celebrate duminică, 26 februarie 2023 (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai), în parohia „Sfânta Cruce” din Baia Mare, mărturisind emoția și bucuria cu care însuși Preasfințitul se întoarce de fiecare dată în parohia în care a slujit ca vice paroh și pe care o cunoaște ca fiind o comunitate cu o puternică trăire spirituală. „Am un gând cu totul aparte pentru această parohie și am cerut de la Dumnezeu puterea de a alege un păstor, un preot paroh care să vă însoțească în această nouă etapă, acest nou drum al parohiei”, a mărturisit Ierarhul, încredințându-l pe noul paroh rugăciunilor și primirii călduroase ale credincioșilor de aici. „Doresc să vi-l încredințez pe părintele Laurențiu cu toată inima și să vă cer să îi fiți alături. O comunitate sporește și merge bine atunci când este aproape de păstorul ei, iar păstorul este pe drumul cel bun atunci când este aproape de comunitatea lui, atunci când rugăciunea se întâlnește cu fapta, atunci când face ca proiectele parohiei, de la cele spirituale, până la cele administrative, să fie realizate prin aport comun”, a explicat Eparhul de Maramureș. „Vă rugăm așadar să-l primiți și cu rugăciune să-l însoțiți, cu inima să-i fiți alături și cu bucurie să împărțiți viața comună a parohiei”, a fost gândul de final al Preasfinției Sala Vasile.

Părintele Mircea Indrea a citit public decretul de numire a părintelui Laurențiu Costin în calitate de paroh al parohiei „Sfânta Cruce” din Baia Mare, decret semnat de Preasfinția Sa Vasile, la data de 13 februarie 2023, zi în care Biserica îl pomenește pe Cuviosul Martinian.

„Se cuvine să-i mulțumesc Bunului Dumnezeu, celui care lucrează minuni în viețile noastre” a afirmat la final noul paroh, aducând mulțumire oamenilor prin care Dumnezeu lucrează: Preasfințitului Vasile mai întâi și tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului de primire în parohie: părintele protopop Emil Gîrboan, colegilor din parohia „Sfânta Cruce” și din parohia „Sfânta Maria”, corului și tuturor credincioșilor. „Ne încredințăm cu toții Bunului Dumnezeu”, a afirmat părintele Costin, îndemnând credincioșii să pornească cu toții împreună pe drumul postului, „acest drum de interiorizare și de trăire mai profundă a credinței”.

Parcurs academic și profesional 

Părintele Laurențiu s-a născut pe data de 20 septembrie 1985 în localitatea Recea (Jud. Maramureș).
A urmat Liceul de Arta din Baia Mare, unde a studiat Canto Clasic și pian complementar.
După terminarea liceului, timp de un an, a făcut o experiență de mănăstire la Prislop. A studiat apoi Medicina Veterinară la Cluj Napoca. Ulterior, a urmat facultatea de filosofie în cadrul Universității „Urbaniana” din Roma și teologie în cadrul Ateneului „Sant’Anselmo” din Roma, fiind primit în cadrul comunității monahale a mănăstiri „San Gregorio al Celio”.

În anul 2012 a fost trimis la Roma de către PS Vasile Bizău (ca și student al Eparhiei de Maramures, în cadrul Colegiului Pio Romeno din Roma), unde a urmat cursurile de masterat în Teologie Biblică, la Universitatea „Gregoriana”.

În februarie 2016 a susținut examenul final pentru acordarea titlului de Masterat în Teologie Biblică. În 2014 s-a căsătorit, iar din August 2015 a ocupat funcția de secretar din cadrul Protopopiatului Greco-Catolic Satu-Mare. Totodată, a predat religia la Școala Gimnazială nr.1 „Grigore Moisil” din Satu Mare.

A fost ridicat la treapta preoției pe data de 2 mai 2016 de către Preasfințitul Vasile Bizău și a slujit ca vicar parohial în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” în Satu Mare, între anii 2016-2021.

Din anul 2021, a activat în parohia „Sfânta Maria” din Baia Mare și ocupă postul de profesor de religie la Școala „Episcop Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare.  

Pe data de 13 februarie a fost numit, prin decret episcopal, paroh al parohiei „Sfânta Cruce” din Baia Mare.

Bunul Dumnezeu să-l însoțească în noua misiune care i-a fost încredințată!

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.