Joi, 28 Martie 2024

Discursul PS Vasile la deschiderea anului universitar 2022/2023

Preasfinția Sa Vasile Bizău a participat la deschiderea anului universitar 2022/2023, la Centrul Universitar Nord Baia Mare, ocazie cu care a rostit următorul discurs: 

 

Domnule Prorector,

Onorați membri ai corpului profesoral universitar,

Dragi studenți,

Începutul unui nou an universitar ne conferă fericita ocazie de a pune, de fiecare dată, la baza parcursului formativ, încrederea, ca parte integrantă a virtuții speranței, pentru o creștere umană, intelectuală și spirituală, care să fie rodnică și împlinitoare.

Vă salut cu mult drag și aș dori să vă însoțesc în acest nou an universitar cu puterea rugăciunii și a dorinței de bine, ce aduce fiecărui om pace și seninătate.

Un nou an universitar este un dar din perspectivă cronologică și în același timp, o invitație de a parcurge o nouă etapă din viața dumneavoastră, care să vă aducă cunoaștere, competențe și o înțelegere mai profundă a ceea ce sunteți și doriți să deveniți, o înțelegere a omului în general și a profesiei pentru care vă pregătiți.

Înțelegerea, la fel ca și cunoașterea, este progresivă și odată dobândită, ea îi descoperă fiecăruia rolul și misiunea sa în lume. Ar fi prea restrictiv să ne raportăm la mediul universitar doar din perspectiva formării profesionale, fără a menționa și aminti nevoia creșterii umane și spirituale, atât de necesare omului, mai ales în acest context al lumii contemporane, ce se confruntă din nou cu conflictul și războiul, ca sursă de diviziune, suferință și moarte.

Mediul universitar este, prin excelență, un spațiu deschis cercetării și progresului științific, însă nu mai puțin, un loc al creșterii umane, datorat spiritului liber și creativ pe care îl generează, a dialogului și respectului pentru persoana umană. În acest mediu s-au regăsit de-a lungul timpului multe generații, ce au știut să poarte cu ele valorile unei lumi libere și au contribuit, astfel, la buna așezare a societății, punând la baza ei fundamentele culturii creștine.

Valorile sunt universale și din această perspectivă sunt echidistante față de toți, la îndemâna tuturor, ele așteaptă doar a fi însușite și transformate în bunuri personale neperisabile.

Nu aș dori să fac, în acest moment solemn al deschiderii anului universitar, o apologie a valorilor, ci mai degrabă să vă invit să reflectăm asupra lor și în ceea ce ne este specific fiecăruia să le susținem și să le promovăm. Munca asiduă și devotată, susținută de pasiune, este comună în mediul universitar atât profesorilor, cât și studenților, iar studiul și progresul în cunoaștere îl fac pe fiecare să fie propriul lui stăpân, dincolo de structuri și instituții. Este evident că nu trăim într-o lume ideală, și poate tocmai de aceea, societatea noastră are nevoie de oameni de valoare, de buni profesioniști, de oameni integri, de buni creștini.

Centrul Universitar Nord are această datorie de a-și aduce contribuția, alături de celelalte Universități, la menținerea și creșterea standardului formativ care să-l facă mândru de tradiția proprie. La aceasta, toți suntem protagoniști și în calitate de oameni ai locului, de fii ai acestor ținuturi, putem să ne aducem propriul talant. Biserica își are partea sa de misiune și poate tocmai de aceea, azi suntem aici.

Vă doresc tuturor un parcurs rodnic al anului universitar, cu multe împliniri personale și profesionale, în pace și sănătate.

Domnul Dumnezeu, izvorul luminii, al înțelepciunii și al bunătății, să vă însoțească și să vă binecuvânteze!

† Vasile

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.