Joi, 28 Martie 2024

Cursuri de formare permanentă pentru preoții din Eparhia de Maramureș

În perioada 1-12 iulie a.c., s-au desfășurat cursurile de formare permanentă a clerului din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș. Cursurile au fost găzduite de către comunitatea surorilor Maicii Domnului din Sighetu Marmației și s-au desfășurat în două serii, la fel ca anul trecut. Astfel, în prima serie au participat cincizeci de preoți, iar în a doua, șaizeci.

La fel ca și anul trecut, pentru prima serie, cursurile au fost ținute de către părintele Laurențiu Costin de la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Satu Mare, iar pentru cea de-a doua, de părintele Marius Taloș SJ, superior regional al iezuiților din România.

Zilele de formare pe tema Sfintei Scripturi au fost gândite să se desfășoare pe parcursul a doi ani, în luna iulie, pentru a da posibilitatea tuturor preoților să aprofundeze fie contextul istorico-geografic-arheologic în care apare Sfânta Scriptură, temă explicată pe parcursul primei săptămâni de către părintele Costin, fie tema Omiliei, tratată de părintele Taloș, în cea de-a doua săptămână. Scopul cursurilor a fost acela de a ajuta preoții să aibă o apropiere corectă de cărțile inspirate ale Sfintei Scripturi.

Astfel, pr. Laurențiu Costin a explicat geografia, istoria și arheologia biblică, genurile literare ale cărților inspirate ale Vechiului și Noului Testament, precum și limbile originale în care acestea au fost scrise. Cunoașterea acestor aspecte contribuie la o înțelegere adecvată a conținutului cărților canonice ale Bibliei. De asemenea, părintele a explicat importanța faptului ca interpretarea Bibliei să se facă în comuniune cu Biserica, așa cum aceasta se exprimă prin Tradiție, Liturghie și Magisteriu.  

Totodată, preoții din a doua serie, cei care anul trecut au aprofundat tema părintelui Costin, au participat în acest an la cursurile ținute de părintele Taloș, care a vorbit atât despre modul în care se compune o predică, despre diferitele modele de predicare din istoria Bisericii, cât și despre importanța conduitei predicatorului pentru a reuși să transmită cât mai bine cuvântul lui Hristos prin omilia sa. „Predicatorul trebuie, mai întâi de toate, să dezvolte o mare familiaritate personală cu, cuvântul lui Dumnezeu: nu-i este suficientă cunoașterea aspectului lingvistic sau exegetic, care este totuși necesar; el trebuie să se apropie de cuvânt cu o inimă docilă și înclinată spre rugăciune, pentru ca acest cuvânt să pătrundă profund în gândurile și sentimentele sale și să dea naștere unei mentalități noi în sufletul său”, a spus pr. Taloș, folosindu-se îndrumările regăsite în Exortația Apostolică a Papei Francisc, Evangelii Gaudium. Potrivit spuselor părintelui, predicatorul trebuie să știe anunțe, conform Sfintei Scripturi, cuvântul lui Dumnezeu, trebuie aibă tăria să denunțe, fără menajamente și fără să se lase influențat, ceea ce nu este în conformitate cu voința și cuvântul lui Dumnezeu vestit în Evanghelii și trebuie să aleagă să renunțe la ceea ce simte că-l împiedică să fie fidel Cuvântului pe care-l anunță. O astfel de conduită a predicatorului este una adaptată pentru a putea transmite cu fidelitate Cuvântul inspirat.  

Cursurile de vară s-au finalizat vineri, 12 iulie, cu Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de către Preasfințitul Vasile, împreună cu toți preoții prezenți.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.