Joi, 28 Martie 2024

Angela Groza, președinta națională a Reuniunii Mariane: „Prin Maria, femeia a încoronat creația, punând în culmea ei un Dumnezeu pe care-l oferă lumii ca Mântuitor”

„Fecioara ascultătoare, model pentru copiii lui Dumnezeu” a fost tema după care s-a desfășurat, în zilele 8-10 august, la Baia Mare (în capela Episcopiei), întâlnirea națională a Reuniunii Mariane, ajunsă la a XV-a ediție.

În cuvântul de deschidere, doamna Angela Groza, președinta la nivel național a Reuniunii Mariane, a vorbit despre demnitatea pe care a primit-o femeia prin mama lui Hristos: „Prin Maria, femeia a încoronat creația, punând în culmea ei un Dumnezeu pe care-l oferă lumii ca Mântuitor... Maria este modelul nostru, iar marea noastră ambiție este de a imita cât mai bine perfecțiunea și virtuțile Preacuratei”. A subliniat, de asemenea, responsabilitatea membrilor asociației: „Fiind fii și fiice ale Mariei, avem aceste îndatoriri de suflet de a da mărturie prin fapte și prin exemplul personal, a frecventa Biserica, a o sprijini, a iubi pe Dumnezeu și pe aproapele.

În jur de 50 de marianiști, reprezentanți din toate eparhiile din țară au petrecut trei zile în rugăciune și momente de împărtășire, precum și momente de schimb de experiență în eparhia noastră, care s-a făcut de această dată gazdă primitoare a cincisprezecea întâlnire la nivel național.

Programul întâlnirii a debutat joi seara, 8 august, cu Sfânta Liturghie Arhierească și urările de bun venit rostite atât de Preasfințitul Vasile Bizău, cât și de pr. Ioan Fîrte - spiritualul Asociației în Maramureș și de doamna Mirela Coman - președinta eparhială a asociației. A doua zi dimineața au avut loc momente de rugăciune, precum și două prelegeri ținute de pr. vicar Ioan Balea, care a explicat motto-ului întâlnirii: „Faceţi tot ce vă va spune El” (In 2, 5). Ziua a continuat cu deplasarea tuturor marianiștilor la mănăstirea baziliană din Prilog, unde pr. egumen Ermil a expus istoria icoanei făcătoare de minuni de la Bixad, găzduită acum de mănăstirea din Prilog, precum și biografia Unchiului Mihai, fost călugăr bazilian recunoscut pentru harul său de a găsi tratament naturist pentru orice tip de boală, care a trăit aici și la propunerea căruia s-a înălțat biserica și mănăstirea, chiar pe terenul casei sale părintești. A urmat o prelegere ținută de pr. protopop Iusco Vasile, pe tema tăriei în credință a Episcopilor noștri Martiri, precum și rugăciunea Paraclisul Maicii Domnului și o prelegere a părintelui Florin Fodoruț pe tema Bibliei și a importanței citirii sale zilnice. De asemenea, sora Angela Tutaș, misioanară în Brazilia, a dat o mărturie despre experiența sa de viață misionară.

Sâmbătă, 10 august, a avut loc Rugăciunea Sfântului Rozariu Sfânta Liturghie Arhierească, precum și exprimarea concluziilor întâlnirii: „Întâlnirea națională a Reuniunii Mariane ne-a oferit ocazia de a ne ruga împreună, a fi împreună, a mulțumi lui Dumnezeu și în același timp, de a ne lăsa pe mai departe transformați de spiritul lui Hristos. Suntem în drumul slujirii creștinești în Biserică și pe parcursul unui drum, este frumos dacă ne lăsăm transformați. Ne lăsăm transformați atunci când avem o docilitate a inimii la inspirația Spiritului Sfânt și la ascultarea față de Biserică”, a afirmat, în conformitate cu statutul Reuniunii Mariane, preasfințitul Vasile Bizău. Episcopul a vorbit, de asemenea despre importanța faptului ca ceea ce vorbim, cuvintele noastre să exprime faptele noastre, pentru a trăi în armonie cu noi înșine, cu cei din jur și cu Dumnezeu: „Prin cuvânt, nu doar comunicăm ceva, ci ne comunicăm și pe noi. Și de aceea, autenticitatea cuvântului este dată de autenticitatea inimii omului, de trăirea omului”, a spus Preasfințitul.

Întâlnirea națională a Reuniunii Mariane s-a încheiat cu prânzul luat împreună, în spirit fratern. Următoarea întâlnire va avea loc anul viitor la Oradea.

Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.