Sâmbătă, 20 Aprilie 2024
 

Parohia Greco-Catolică Prilog

HRAMUL: Sfinții Apostoli Petru și Pavel

PROTOPOPIATUL: Țara Oașului

 

Preot: 

Ieromonah JURJA ALEXANDRU (Ermil) - O.S.B.M.

   

Adresă:  

Str. Principală nr. 113

Cod 447222 Prilog

Com. Orașu Nou

Jud. Satu Mare

                  

Liturghie Duminicală: 11:00 

                                     


Orar Liturgic
 

Zile Lucrătoare

Ora 6.00 – Sfânta Liturghie

Ora 7:00 - Utrenia și Orele canonice 

Ora 18:00 - Vecernia 

Duminici și Sărbători

Ora 9:30 - Utrenia  

Ora 11:00 - Sfânta Liturghie    

Ora 16:00 - Vecernia  

 

Programul oficiilor de peste an

Postul Mare: Calea Crucii urmată de Veceria - zilnic, ora 17:00

Postul Adormirii Maicii Domnului: Vecernia urmată de Paraclisul Maicii Domnului - ora 18:00

În duminica a 5-a din Postul Mare se face Calea Crucii cu Procesiune de la intrarea satul Prilog până sus la Mănăstire, cu participarea preoților și credincioșilor din întreg Protopopiatul.

Sărbătorile Nașterii Domnului  

24 decembrie - Ajunul Crăciunului – ora 7:00, Orele Împărătești; ora 17:00 - Vecernia împreună cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare și Dupăcinarul cel Mare cu Litie

Zilele de Crăciun: program obișnuit de Duminică 

Sărbătorile Învierii Domnului

Utrenia Învierii: ora 00:00

Prima zi de Paști: 10:00 - Sf. Liturghie și binecuvântarea coșurilor cu mâncare; ora 16:00 - Vecernia Mare cu citirea Evangheliilor în mai multe limbi.
A doua și a treia zi de Paști: 10:00 Utrenia; ora 11:00 de Sf. Liturghie.

 

Activități care se desfășoară în parohie: Întruniri ale  Reuniunii Mariane din Țara Oașului, ajutor pastoral în parohiile din Protopopiat, Pelerinaj cu Icoana Maicii Domnului de la Bixad, pe traseul Prilog - Trip-Bixad, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului (14-15 august). 

 

Descriere:

Parohia a fost reînfiițată pe data de 1 aprilie 1990. După reconstituirea Parohiei Greco-catolice Prilog, s-a solicitat ca celebrarea Sfintei Liturghii să se facă în fosta biserică greco-catolică, în prezent ortodoxă, alternativ, dar credincioșii ortodocși împreună cu preotul ortodox de atunci nu au fost de acord. De aceea s-a hotărât ca Sfânta Liturghie să se celebreze în casa părintească a fratelui Mihai Neamțu, călugăr bazilian, într-o cameră special amenajată ca și capelă. Oficiile liturgice s-au celebrat aici până la data sfințirii noii biserici greco-catolice din Prilog, 28 iunie 1998.

În 17 septembrie 1995 s-a sfințit locul pentru construirea bisericii Mănăstirii ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Au fost prezenți Pr. Ieromonah Leon Bob (OSBM), pr. Protopop de Oaș, Iacob Feier și preoți din împrejurimi. În 24 octombrie 1995 s-au început săpăturile pentru fundația bisericii iar la 1 noiembrie 1995 s-a început turnarea fundației bisericii, la care au participat mulți tineri ortodocși și catolici din localitate, dar și credincioși din alte localități ale Protopopiatului Țara Oașului.

Principalul susţinător al construcţiei bisericii a fost „Unchiul Mihai”, care a îndrumat pe foarte mulţi credincioşi din împrejurimi să facă donaţii şi să sprijine în diferite moduri ridicarea bisericii. Și-au adus contribuția atât credincioși greco-catolici, cât și ortodocşi și protestanţi. De asemenea, Ordinul Sfântul Vasile cel Mare a susţinut biserica ctitorită de călugărul Mihai, intervenind pentru a obţine donaţii atât din ţară cât şi din străinătate. Preoţii din Protopopiatul Oaş, în special colaboratorii apropiaţi ai „Unchiului Mihai” au ajutat mult la edificarea bisericii. În 1998, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, s-a terminat biserica şi a fost sfinţită pe data 28 iunie cu Hramul ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, de către P.S.S. Ioan Șișeștean, episcop de Maramureș. La ceremonie au participat: ieromonahul Silvestru A. Prunduş (OSBM),  Protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, ieromonahi și călugări din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, Protopopul locului, mulți preoți și un număr mare de credincioși din parohia Prilog și din alte parohii din țară și străinătate. Acest Hram a fost fixat ca o amintire a Hramului Mănăstirii din Bixad, fostă mănăstire greco-catolică OSBM până în anul 1948.

 

Date despre parohie

Număr familii: 18

Număr credincioși: 32

 

Adresă: Str. Principală nr. 113 - Cod 447222 Prilog - Com. Orașu Nou - Jud. Satu Mare

Contact: Tel. 0361/882090

E-mai: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.