Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

PS Vasile la Satu Mare: Pacea inimii este unul dintre semnele pe care le avem și astăzi, al nașterii lui Hristos

Luni, 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, Preasfinția Sa Vasile Bizău a celebrat Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Satu Mare. Dacă în prima zi celebrează la Baia Mare, în fiecare an, Ierarhul se îndreaptă a doua zi a sărbătorii Nașterii Domnului la Satu Mare, spre a ura și credincioșilor de aici sărbători fericite, în bucurie și pace, așa cum sărbătoarea nașterii Pruncului Isus ne învață bucuria adevărată și pacea care izvorăște din inimă, „ca semn însoțitor al prezenței lui Dumnezeu în viața noastră”, după cum a exprimat PS Vasile în cuvântul de învățătură.

„Pacea inimii este unul dintre semnele pe care le avem și astăzi, al nașterii lui Hristos. Atunci când omul este în pace cu el însuși, este în pace și comuniune cu Dumnezeu, este în pace și relație cu aproapele său; acesta este un semn al prezenței lui Dumnezeu care dorește să facă comuniune cu noi”, a explicat Eparhul de Maramureș. „Nașterea Mântuitorului vine să desăvârșească comuniunea deplină dintre Dumnezeu și oameni” iar „Cea de-a doua zi a sărbătorii Nașterii Domnului este dedicată cinstirii Maicii Domnului, Mama lui Isus, care primește cu bucurie darul de sus, vestea pe care Dumnezeu i-o face: de a fi colaboratoare, de a accepta panul Său”. Totodată, în această zi, „Evanghelia ne aduce în lumină Familia Sfântă și astfel noi descoperim ceea ce este familia creștină, precum și familiile noastre. Crăciunul este sărbătoarea familiei prin excelență”, a punctat PS Vasile și a propus credincioșilor să mediteze la cum, de Crăciun, mai mult decât niciodată, familiile se reunesc și stau împreună acasă, la biserică și primesc împreună darul lui Dumnezeu, care ni se descoperă pas cu pas. Însă Familia Sfântă nu a găsit adăpost la oameni și drumul lor spre a căuta un loc de odihnă este comparabil cu drumul celor care fug azi din calea războiului din țara vecină, a explicat Ierarhul. Iar drumul Mariei și al lui Iosif spre libertate este parcursul pe care și noi suntem invitați să-l facem de-a lungul vieții, primindu-L pe Dumnezeu în viața noastră: „El ne conduce înspre țara promisă și El călătorește cu noi”. „Iosif, care-L primește pe Isus chiar dacă nu poate să înțeleagă pe deplin ce s-a întâmplat, este prototipul taților grijulii, care se dedică fiecare familiei sale și o ocrotesc, cu bucurie și încredere”. La fel ca și pe Iosif, care s-a abandonat planului lui Dumnezeu, credința noastră ne invită și pe noi să acceptăm fără condiții planul Lui pentru noi, să facem pași spre a înfăptui acest plan. Atunci vom simți cu adevărat libertatea, speranța și demnitatea umană pentru care am fost creați. A fost mesajul transmis de Preasfințitul Vasile Bizău credincioșilor din Satu Mare. 

Celebrarea s-a încheiat cu un concert de colinde susținut de copiii parohiei, împreună cu corul de aici. S-au alăturat sărbătorii părintele protopop Dumitru Roman și preoți din parohiile învecinate, fapt pentru care părintele paroh Florin Fodoruț a mulțumit Preasfințitului Vasile și tuturor celor care au răspuns pozitiv invitației de a se uni în rugăciune și a colinda împreună în parohia Sfinților Apostoli Petru și Pavel. 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.