Luni, 02 Decembrie 2024
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

„Mulți sunt chemați, puțini sunt aleși”  a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău duminică, 1 Decembrie 2024, de Ziua Națională a României, în biserica tuturor românilor din Șișești, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu părintele paroh Gabriel Horț și un sobor de preoți din Eparhie.

„Cuvântul Domnului din această duminică, (Mt. 22, 1-14 - Parabola invitaților la nuntă), ne invită să intrăm în logica Împărăției lui Dumnezeu, ne invită cu generozitate și gratuitate, cu așteptare, să dăm curs invitației.

Fiind Ziua națională a României, astăzi întreaga națiune este invitată să intre în logica Împărăției, a bucuriei, a nunții Fiului lui Dumnezeu”, a punctat Ierarhul de Maramureș, explicând cum logica lui Dumnezeu este una a incluziunii, este una care-i cuprinde pe toți, Dumnezeu îi cheamă și pe cei din centru ca și pe cei de la marginile societății, dar și pe cei care sunt în marginea vieții sau în căutarea drumului lor.

Împărăția lui Dumnezeu se află în interiorul fiecăruia, este  căutarea profundă după împlinire, după pace, după fericire, este un deziderat profund al inimii omului.

În totală opoziție cu Împărăția lui Dumnezeu se află împărăția omenească, care caută să strângă bunuri și aleargă după putere. Puterea creează mereu conflicte, iar oamenii se află mereu incomodați atunci când primesc invitația de a intra într-o logică nouă, logica de a crea bogăție în fraternitate și nu bazată pe exploatarea semenilor.

„Mulți sunt chemați, puțini aleși”, a afirmat PS Vasile, explicând faptul că a lua parte la nunta Domnului înseamnă a trăi acest lucru cu responsabilitate, a îmbrăca haina spirituală adecvată, la fel cum, atunci când participăm la evenimente, e normal să ne îmbrăcăm adecvat, în sintonie cu realitatea și demnitatea evenimentului. Îmbrăcămintea sufletului sunt virtuțile: milostivirea, bunătatea, iertarea, dragostea.  

„Aleșii sunt cei care dau curs chemării, cei care se pregătesc, care intră în logica nouă a iubirii lui Dumnezeu și trăiesc în lume în forma de a vesti ei înșiși timpul nou, Împărăția lui Dumnezeu prezentă în mijlocul nostru”, a conchis Episcopul de Maramureș.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost urmată de Te-Deumul cu ocazia Zilei Naționale a României și de Parastasul celebrat la mormântul servului lui Dumnezeu Vasile Lucaciu, ctitor al bisericii din Șișești. La final a avut loc depunerea de coroane la mormântul părintelui Vasile Lucaciu. 

Biroul eparhial de presă

 

 

Joi, 28 noiembrie 2024, s-a desfășurat, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, întâlnirea anuală a preoților din Eparhia de Maramureș.

Întâlnirea a debutat cu rugăciunea Acatistului Fericiților Episcopi Martiri.

După salutul călduros al Preasfinției Sale Vasile Bizău și îndemnul la o colaborare mai strânsă a preoților cu Episcopul și a preoților între ei, părintele Cristian Langa (Eparhia de Cluj-Gherla) a expus participanților conferința „Nu se improvizează nici martiriul nici veșnicia. Repere de pregătire pentru veșnicie în corespondența viitorului Episcop Martir Ioan Suciu”.

„Întâlnirea zilnică cu Domnul este principalul lucru care să caracterizeze viața preotului, cu ochii îndreptați fiind înspre Episcopii noștri martiri”, a afirmat părintele Langa, care a adus în lumină și posibilitatea mai puțin plăcută în care putem să cădem: să simțim o suprasaturație de informații atunci când vorbim despre martiri, iar noi să simțim viața lor ca fiind un capitol închis al istoriei, care nu ne privește.

Astfel a invitat părintele la asumare: „a ne asuma încă de acum perspectiva veșniciei și perspectiva martiriului”, prezentând fragmente din scrisori trimise între anii 1924-1948, de către viitorul Episcop Martir Ioan Suciu surorilor sale sau fiicelor sale spirituale, texte atent alese spre a urmări perspectiva martiriului și a veșniciei în trăirile spirituale ale Episcopului, „perspectivă foarte prezentă în viața sa”.

„Martiriul nu este ceva improvizat și nu îl furnizează alții (alții îl pot prilejui), el se pregătește zi de zi până când, dacă, îi vine timpul. Acesta se trăiește zilnic, pentru că zilnic suntem văzuți de Domnul”, a afirmat pr. Langa, aducând în lumină cuvintele lui Isus în evanghelia după Luca (9,23): „Cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să Mă urmeze”.  

„Moartea trebuie să fie cel mai de seamă act al vieții noastre”, a punctat părintele, explicând cum moartea martirilor este „încununarea vieții trăite în Dumnezeu, în spiritul credinței, al jertfei, al carității, al speranței. Moartea și veșnicia se pregătesc de-a lungul întregii vieți. Cine nu se pregătește la moarte, nu știe să trăiască. În timpul vieții adu-ți aminte că trebuie să mori și-n ceasul morții, că trebuie să trăiești… Martiriul episcopilor au fost încununarea unui lung parcurs care a durat o viață întreagă, cel puțin de când au decis ca viața lor va fi dată în mâinile Domnului, prin consacrare preoțească și a fost o continuă potrivire a pașilor, a inimii, a minții, o resincronizare, o dorință de creștere”.

 „Martirii sunt cununa de aur a Bisericii noastre” a afirmat Preasfinția Sa Vasile, care a invitat preoții să fie implicați și prezenți în ceea ce fac, în celebrări, în relațiile cu semenii, fără să uite să se pună în genunchi, deoarece „acel puțin pe care noi îl facem, în mâna Domnului se îmbogățește”. „Rezultatele nu sunt după așteptări întotdeauna, dar încrederea în Dumnezeu ne îndeamnă să fim conștienți că Dumnezeu se folosește și de cei mici și de cele slabe, ca sa-i jeneze pe cei mari și tari. Astfel putem să privim cu realism și credința Bisericii noastre în spațiul din țara noastră”, care poate să facă diferența.

Ierarhul a adus în lumină faptul că în 24 decembrie se deschide în Biserica Catolică Anul Jubiliar 2025, iar anul 2025 va fi și Anul Cardinal Iuliu Hossu, la nivel național, invitând preoții să se alăture inițiativelor de cinstire a memoriei Episcopului Martir Iuliu Hossu, dar și a tuturor episcopilor martiri.

Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea calendarului eparhial de evenimente din cadrul Anului Jubiliar 2025, de către părintele vicar general Florin Fodoruț și cu o agapă frățească.

Eparhia greco-catolică de Maramureș are în acest moment 143 de preoți și 165 de parohii, distribuite în 11 protopopiate.

Biroul eparhial de presă

 

 

Au apărut calendarele pentru anul 2025, editate de către Episcopia Greco-Catolică de Maramureș. Calendarele se pot achiziționa de la biroul Contabilitate din cadrul instituției (Str. Vasile Lucaciu, 50, Baia Mare), dar și din parohiile greco-catolice de pe teritoriul Eparhiei. Sunt disponibile următoarele modele: 

Calendar de perete (o foaie):

Dimensiuni: 68 x 48 cm

Limbi: Română, Maghiară, Ucraineană

Preț:  6 Ron

 

Calendar cu spirală:

Dimensiuni: 34 x  23 cm

Pagini: 12

Tema: Fragmente din cartea Scrisori Pastorale de Ep. Dr. Alexandru Rusu

Preț:  12 Ron

 

Calendar Liturgic:

Dimensiuni: 16 x 9,5 cm

Pagini: 64

Preț:  6 Ron

 

Biroul eparhial de presă 

 

 

 

 

Alături de colegi de generație și de fostul rector al Institutului teologic din Baia Mare, pr. Manu Mircea, părintele protopop Emil Gîrboan și-a sărbătorit 30 de ani de preoție în parohia „Sfânta Cruce” din Baia Mare.

Sărbătoarea a avut loc duminică, 24 noiembrie 2024 și a cuprins celebrarea Sfintei Liturghii împreună, urmată de un moment festiv de socializare pregătit de către familia părintelui, care i-a fost alături în toți acești ani de slujire preoțească.

„Cu siguranță drumul ales, plin de renunțări și sacrificii, nu a fost un drum ușor pentru părintele Gîrboan, așa cum știm cu toții, preoți și persoane consacrate, dar suntem convinși că acesta este cel care ne aduce cea mai mare împlinire”, a afirmat în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii părintele Angel Zareczki, care a pus accentul în omilia sa pe faptul că slujirea Bisericii lui Hristos nu este un lucru ușor, dar este cu siguranță cel care ne dă cea mai mare libertate.

Părintele a vorbit despre „detașarea” și „atașarea” de lucrurile lumești, prima fiind cea care ne conferă libertate, în schimb, faptul de a fi atașați de lucrurile materiale, ne face dependenți, mai puțini liberi.

„Este mare dar de la Bunul Dumnezeu ca oamenii să fie împreună, uniți de o putere: puterea respectului, puterea prieteniei, puterea dragostei. Noi azi suntem aici împreună cu colegii preoți și cu toții am venit aici mânați de puterea lăuntrică a prieteniei, de acel har al lui Dumnezeu care poate să unească oamenii, să-i aducă împreună, să îi facă să se simtă liniștiți, să se simtă acasă în biserică. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că a rânduit să fim astăzi împreună, să ne bucurăm unii de alții și cu inima deschisă să înălțăm rugăciunea noastră către El”, a afirmat părintele paroh Costin Laurențiu, care a oferit părintelui Gîrboan, din partea parohiei, un frumos aranjament floral, împreună cu urările de sănătate, putere și răbdare în misiunea încredințată.

„Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ni l-a dăruit pe părintele Gîrboan. Îi mulțumim pentru cei 30 de ani de slujire, de rugăciune, de jertfă, alături de soția și fiul lor Tudor. Bunul Dumnezeu să-i dea sănătate, slujire statornică și să ne putem bucura și pe mai departe împreună de astfel de momente aniversare”, a afirmat la final părintele Coroian Nicolae.

Cu multă emoție, părintele protopop a mulțumit tuturor colegilor, parohiei, corului și tuturor celor care s-au alăturat sărbătorii.

Biroul eparhial de presă 

 

 

 

Ziua de 24 noiembrie 2024 a fost zi de sărăbătoare în Parohia Greco-Catolică „Cristos Regele Universului”, care și-a sărbătorit hramul. În acest an, Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele vicar general Florin Fodoruț, care a ținut și cuvântul de învățătură.

Pornind de la Evanghelia duminicii (a treizecea după Rusalii Lc 18,18-27 – dregătorul bogat), părintele vicar i-a îndemnat pe cei prezenți să mediteze cum pot trăi o viață creștină autentică. Aceasta se realizează cu adevărat dacă ascultăm îndemnul pe care Isus îl dă dregătorului la întrebarea acestuia: „Învățătorule bun ce să fac ca să moștenesc viața de veci?” (Lc 18,18). Răspunsul lui Isus face referire la trei verbe: „a vinde”, „a da”, „a urma”. Acestea costituie traseul spiritual al credinciosului. De asemenea referindu-se la hramul bisericii „Cristos Regele Universului”, părintele vicar a făcut o paralelă între regalitatea lumească, care înseamnă a aduna, și regalitatea divină, care înseamnă a dărui.

S-au alăturat celebrării preoți din Prototopopiatul Sighet, protopop Vasile Iusco, din parohiile românești din Ucraina și credincioșii care i-au însoțiți, precum și credincioșii parohiei Sighet.

Dumnezeu să primească jertfa tuturor și să ne învrednicească să trăim căutând viața veșnică.

Pr. Vasile Florea,

paroh de Sighet  

 

 

 

 

A fost o zi de mare sărbătoare în parohia Bușag, care l-a avut în mijlocul său pe Preasfințitul Vasile Bizău, care a celebrat aici Sfânta Liturghie, la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Reuniunii Mariane. Totodată, trei copilași din parohie au primit Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă, iar la finalul celebrării, a avut loc sfințirea grotei Sfintei Fecioare Maria din curtea capelei.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a atras din nou atenția asupra relației pe care noi o avem cu Dumnezeu, cu lumea și cu semenii noștri. Pornind de la textul evanghelic al duminicii (Lc 18, 18-27 – Păzirea poruncilor. Dregătorul bogat), PS Vasile a afirmat: „Viața omului este fragilă și tocmai pentru acest lucru, el trebuie să-și aducă aminte și să prioritizeze ce este mai important pentru el și pentru viața lui, ce este mai important pentru viața familiei sale și viața comunității din care face parte, care sunt cele mai importante lucruri care rămân după noi și pe care trebuie mereu să le cultivăm, ce să nu scăpăm din vedere ca să putem să avem viața de veci”.

„Evanghelia de astăzi ne vine în întâmpinare și ne invită pe fiecare dintre noi să aprofundăm câteva aspecte importante: forma de nemulțumire prezentă în inima bogatului din evanghelie era un semn că trebuia sa-l caute mai intens pe Dumnezeu. Fiecare om este invitat astăzi să privească spre inima lui și să înțeleagă daca este în pace, dacă este mulțumit cu ceea ce trăiește, iar dacă nu este mulțumit de ceea ce are, de ceea ce face, de ceea ce-și propune să facă, de sensul vieții sale, atunci trebuie să se roage”, a afirmat Arhiereul, explicând cum rugăciunea și relația cu Dumnezeu ne ajută să ne raportăm corect la semenii noștri și la bunurile pe care le avem.

Un apel așadar la a pune din nou în centrul vieții și activității tuturor creștinilor Euharistia și Cuvântul lui Dumnezeu, care oferă omului echilibrul și împlinirea de care are nevoie.

Acestea au fost îndemnurile Episcopului de Maramureș transmise comunității din Bușag, unde a celebrat împreună cu părintele paroh Ioan Balea (vicar judecătoresc) și alți preoți invitați la sărbătoare.

Părintele Balea a mulțumit Preasfinției Sale Vasile pentru prezența ziditoare, domnului primar prezent la eveniment, tuturor colegilor preoți și credincioșilor care s-au unit în rugăciune, precum și întregii asociații Reuniunea Mariană, în frunte cu doamna Mirela Coman, președinta eparhială.

„În parohia greco-catolică Bușag, prima Reuniune Mariană a fost înființată în anul 1924 și purta numele "Regina Sfântului Rozariu". Reconstituirea asociației s-a făcut în anul 2005.

Sfințirea grotei din curtea bisericii vine sa confirme devoțiunea și ardoarea cu care comunitatea o cinstește pe Preacurata Fecioara Maria. Este un mic ansamblu statutar al Fecioarei de la Lourdes, mijlocitoare la Fiul său Isus, mai cu seamă pentru cei bolnavi. Ne-am închinat cu evlavie la picioarele Ei și i-am cerut ocrotire. Ne întâmpină în curtea Bisericii, amintindu-ne mereu că Domnul nu ne-a părăsit. Este cu noi, în mijlocul nostru, în cele mai umile locuri de pe acest pământ”, a afirmat în urma evenimentului președinta eparhială a asociației.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

„Astăzi suntem în zi de sărbătoare jubiliară în comunitatea surorilor baziliene. Sărbătorim 25 de ani de viată consacrată a sorei Benedicta. Este un motiv de a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru acest parcurs, pentru dăruire și căutare de îmbogățire în Dumnezeu, de îmbogățire a Bisericii și de slujire a Bisericii și a comunității”, a afirmat PS Vasile Bizău în biserica surorilor baziliene de pe Dealul Crucii din Baia Mare, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească duminică, 17 noiembrie 2024, cu ocazia aniversării a 25 de ani de viață consacrată a Sorei Benedicta – OSBM.

La eveniment a participat comunitatea surorilor baziliene, părintele Emil Ember, slujitor la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare și părintele pr. Ioan Pop, capelan al Mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca. A diaconat părintele diacon Ioan Mititean.

În cuvântul de învățătură rostit, pe baza textului evangheliei duminicii (Lc. 12, 16-21 – Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina), Ierarhul a atras atenția asupra modului în care privim lumea, îndemnând la a fi atenți să privim „darurile pe care Dumnezeu le-a pus în lume, prin creația Sa, darurile pe care ni le-a dat nouă, talanții pe care Dumnezeu ni i-a încredințat fiecăruia personal, ca să putem să avem măsură și să ne putem îmbogăți în Dumnezeu”.

„Lăcomia se naște din firea omului care rupe relația cu Dumnezeu și astfel accentuează relația cu bunurile”, a punctat PS Vasile, explicând faptul că „cel care accentuează relația cu bunurile, crede că în aceea stă lungimea vieții, pentru că îi dă siguranță”… însă, „Cel care dăruiește este Dumnezeu și putem să privim mereu înspre El”.

Înțelepciunea unei vieți împlinite este menținerea echilibrului între cele trei relații pe care le trăim fiecare dintre noi, modul în care ne raportăm la lume, la Dumnezeu și la noi înșine, a exprimat Arhiereul.

„Drumul vieții consacrate este un drum de înțelepciune și îmbogățire în Dumnezeu și această îmbogățire în Dumnezeu trece în mod automat în libertatea și alegerea inimii noastre, o alegere care, dacă nu este constantă și dacă nu este mereu hrănită de cele trei dimensiuni de raportare, ea se dezechilibrează și nu devine o mărturie, ci o contra-mărturie”, a conchis Episcopul de Maramureș, cerând Domnului „să dăruiască tuturor harul de a ne îmbogăți în Dumnezeu”, asigurând că „îmbogățindu-ne în Dumnezeu, vom găsi măsura cea mai potrivită de a ne îmbogăți pe noi înșine, de a ne raporta la lume și la bunurile de care avem nevoie și vom găsi mai ales măsura cea mai potrivită de a ne raporta la noi înșine. Pentru a ne raporta la noi înșine, trebuie să pornim de la o întrebare: Ești mulțumit, ești mulțumită de viața ta?”.

„Sora Benedicta a răspuns cu bucurie DA lui Dumnezeu și s-a angajat să fie semn al prezenței Lui în lume”, a afirmat la finalul celebrării euharistice Sora Andreea Axenie, superioara provincială OSBM, astfel adresându-se sorei Benedicta: „Dragă soră Benedicta, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru vocația ta, pentru toate darurile cu care te-a binecuvântat, pentru slujirea ta în comunitate și în misiunea pe care o ai. Îți dorim să trăiești în continuare cu fidelitate, bucurie și entuziasm consacrarea ta călugărească ca soră baziliană!”.

Sora Andreea a mulțumit Preasfințitului Vasile pentru frumoasa celebrare, pentru participarea la sărbătoarea comunității, pentru purtarea de grijă și colaborare, precum și preoților concelebranți și tuturor celor prezenți pentru comuniunea în rugăciune, la ceas aniversar.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

În perioada 12-13 noiembrie 2024, sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, se vor desfășura la Blaj lucrările sesiunii ordinare de toamnă ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

La împlinirea a 270 de ani de la deschiderea școlilor Blajului „Fântâni ale darurilor” de către Episcopul Petru Pavel Aron, Episcopii Sinodului vor participa marți, 12 noiembrie, ora 18.00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj la un eveniment cultural prilejuit de această aniversare, iar miercuri, 13 noiembrie, începând cu ora 08.00, vor celebra Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Blajului.

Sinodul Episcopilor îi reunește pe toți Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România și din afara granițelor țării, reunindu-se în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar

Pr. Liviu Ursu

 

 

 

În pregătirea Sărbătorii Nașterii Domnului 2024, părintele Laurențiu Ioan Costin, paroh al bisericii „Sfânta Cruce” din Baia Mare, propune o serie de cinci cateheze pe tema Așteptarea venirii Mântuitorului Isus în paginile Sfintei Scripturi, cu următoarele teme specifice:

  1. Relatarea copilăriei lui Isus și Genealogia Sa
  2. Vestirea primită de Iosif
  3. Vestirea adresată lui Zaharia și nașterea Botezătorului
  4. Imnul "Benedictus"
  5. Bunavestire

Catehezele se vor desfășura la biserica „Sfânta Cruce” din Baia Mare (Capela de la subsol), vineri, de la ora 17:00, în următoarele date: 22 - 29 Noiembrie, 06 - 13 - 20 Decembrie.

Vă așteptăm să participați în număr cât mai mare, pentru a face cu toții împreună pregătirea spirituală pentru primirea în mijlocul nostru a Pruncului Dumnezeiesc!

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

„Privind lumea cu privirea orientată mai întâi înspre Dumnezeu, putem să ne înțelegem pe noi și în același timp putem să privim și să facem lumea din jurul nostru mai frumoasă, un paradis, așa cum este lumea lui Dumnezeu. Acolo este o lume a luminii, a iubirii, pentru că în Dumnezeu totul este iubire, frumusețe și bunătate”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, unde a celebrat Sfânta Liturghie duminică, 10 noiembrie 2024, cu ocazia hramului parohiei.

Au concelebrat: părintele protopop Eduard Fischer, părintele paroh Roman Dumitru și alți preoți din parohiile înconjurătoare.  

„Mă bucur să fiu în mijlocul vostru și să facem anual acest parcurs spiritual al hramului, în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, cea mai importantă biserică din oraș, mama tuturor bisericilor de aici, biserica cea mai veche și însemnată”, a afirmat Ierarhul, îndemnând credincioșii din Satu Mare, dar și din parohiile înconjurătoare să participe anual la hramul parohiei închinată sfinților arhangheli: „În sărbătorea hramului ne aducem aminte cine suntem noi și în același timp și unde dorim să mergem. Și știm că vrem să mergem spre Dumnezeu. Și vrem să mergem împreună. Pentru că înspre Dumnezeu se merge în comuniune. Și pentru că El însuși este iubirea și desăvârșirea noastră, viitorul vieții, al fiecăruia dintre noi și al comunității.

Așadar, ne aducem aminte și de unde venim și cine suntem, în această zi de sărbătoare, pentru că în felul acesta putem să transmitem întotdeauna mai departe și sensul sărbătorii este acela de a împărtăși, de a spune în familie cine suntem, de unde venim, pentru că azi sărbătorim în familie cu cei dragi cu prieteni”. Este îndemnul Episcopului de Maramureș care invită la aducere-aminte și la învățare, a istoriei, a parcursului spiritual al comunității greco-catolice în oraș.  

În evanghelia de astăzi (Lc. 10, 25-37 – Pilda samarineanului milostiv), învățătorul de lege vine la Isus să-l ispitească, el este convins că știe tot, capcana în care cădem și noi atunci când credem că ceea ce știm este suficient. Isus ne invită să ne deschidem să-l vedem pe cel de lângă noi, pe aproapele nostru.

„Cine este samarineanul milostiv? Este Isus însuși, este Mântuitorul care se întrupează… Iubirea lui Dumnezeu se face atât de văzută încât devine om, omul dintre noi… și văzându-l pe omul în suferință, faci asemenea lui Hristos”, a punctat PS Vasile, explicând faptul că „a avea ochiul deschis asupra semenului este un mod de relaționare cu Dumnezeu și în măsura în care putem să vedem ceea ce este bun în sufletul fiecăruia, să vedem faptele bune ale semenilor, în acea măsură ne asemănăm mai mult cu îngerii. Îngerii lui Dumnezeu împlinesc voința Domnului de a fi în favoarea celorlalți, de a susține viața ”.

În definitiv, mântuirea noastră, a oamenilor, trece prin această poruncă „de a-L iubi pe Dumnezeu și pe aproapele ca pe tine însuți”, a conchis Preasfinția Sa, invocând ocrotirea Sfinților Arhangheli pentru statornicie în credință și pentru harul de a fi cu toții mărturisitori ai Celui Preaînalt.

Părintele paroh Roman Dumitru, în calitate de gazdă, a mulțumit Preasfinției Sale pentru celebrare și pentru ziditorul cuvânt de învățătură, părintelui protopop Eduard Fischer și colegilor preoți care s-au alăturat sărbătorii, dar și credincioșilor și celor care s-au rugat împreună în frumoasa biserică istorică din Satu Mare.

Un scurt istoric al Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, găsiți aici.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Pagina 1 din 120