Joi, 28 Martie 2024
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

În acest an, olimpiada de religie greco-catolică, faza eparhială, va avea loc sâmbătă, 13 aprilie 2024, la Școala Gimnazială „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare, respectiv la Colegiul National „Ioan Slavici” din Satu Mare.

Ziua va debuta cu festivitatea de deschidere, care se va desfășura de la ora 9.30 și în continuare, cei peste 100 de copii înscriși în ambele județe vor susține, de la ora 10:00, proba de concurs. Rezultatele vor fi afișate în aceeași zi, la ora 16:00. 

La olimpiadă participă elevii de clasele V – XII, iar câștigătorii vor merge la faza națională, care se va desfășura la Ciofliceni, Jud. Ilfov, în zilele 8-12 mai a.c.

Biroul eparhial de presă

 

 

Duminică, 24 martie, 1-a din Post, numită și ”A Dreptei Credințe. Chemarea la apostolat” și totodată Înainteserbarea Bunei-Vestiri, la Biserica Greco-Catolică ”Preasfânta Inimă a lui Isus” din satul Mocira s-au făcut noi primiri în Reuniunea Mariană.

Cele cinci candidate: Saveta, Victoria ,Angela, Cristina și Floare, s-au dovedit vrednice de a fi primite între fiicele alese ale Preacuratei Fecioare Maria. Ele s-au alăturat prin rugăciune, cu inima deschisă și sufletul curat, celorlalte marianiste din această frumoasă parohie.

Într-o atmosferă plăcută, în biserica frumos împodobită, pregătită cu multă grijă pentru Sărbătoarea Buneivestiri, părintele protopop de Baia Mare, pr.Emil Gârboan, părintele paroh, pr.Mircea Cînța și părintele Osoian Paul au oficiat cu multă evlavie Sfânta Liturghie. În cadrul acesteia a avut loc și Rânduiala primirii în Reuniune. Candidatele au rostit în mod solemn dedicația lor de slujire față de Preacurata Fecioară Maria, propunându-și cu tărie ca neîncetat să îi servească în liniște, cu credință și iubire.

Părintele Emil Gârboan a vorbit în predica sa despre semnificația acestei duminici și ne-a invitat să medităm în mod special un verset din lectura evanghelică a zilei: ”Mai înainte de a te chema Filip, te-am văzut când erai sub smochin.”(In 1, 48).

La finalul Sfintei Liturghii, candidatele au primit Diploma de Marianistă și Medalia Fecioarei Imaculate, ca aducere aminte, pentru totdeauna, de Patroana lor cerească. Întreaga Biserică a intonat Imnuri de laudă Preacuratei Fecioare Maria. Oficiul liturgic s-a încheiat cu o poză de grup, atât marianistele nou-primite cât și celelalte marianiste din parohie înconjurând cu drag preoții celebranți, cu speranță și încredere deplină în Maica Domnului.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru frumoasa manifestare în cinstea Preacuratei Sale Mame.

Mulțumim tuturor marianistelor care, cu multă discreție și dragoste, au muncit pentru ca primirea în cadrul Reuniunii Mariane să fie făcută cu atâta căldură. Cântăm și noi, cu întreaga Biserică, Troparul sărbătorii:

”Astăzi începuturile bucuriei a toată lumea cu veselie mai înainte să le prăznuim: că iată Gavriil vine, cu frică și cu minunare aducând Fecioarei bunele vestiri: Bucură-te, Cea plină de dar, Domnul e cu tine.” 

Coman Mirela,

președinta eparhială a Reuniunii Mariane

 

 

„Din evanghelia sărbătorii putem să deducem că sunt trei locuri în care Dumnezeu îl cercetează cu prezența Sa pe om, așa cum a cercetat-o pe Maria în Nazaret. În primul rând, este locul în care Ea trăiește, casa Ei; al doilea este spațiul în care trăiește, locul de care este legată și al treilea este viața Ei, trupul Ei. Așadar, trei spații pe care Dumnezeu le cercetează: casa noastră, acolo unde noi trăim, în cotidianitate, în familie, acolo unde încercăm să transmitem valorile și să-i învățăm pe cei mai mici să-L caute pe Dumnezeu pentru că viața aceasta își are împlinire în măsura în care faci acest parcurs, nu doar al creșterii intelectuale, culturale, ci și al creșterii spirituale”. Sunt cuvintele rostite atât de frumos de către Preasfinția Sa Vasile Bizău în Biserica „Bunavestire” din Baia Mare duminică, 24 martie 2024, cu ocazia hramului parohiei.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de către Ierarhul de Maramureș împreună cu părinții slujitori ai parohiei: pr. Albu Cristian - paroh, pr. Angel Zareczki și pr. George Nicoară, precum și cu preoții Mircea Indrea și Mureșan Vasile, de la parohia Sfânta Maria Baia Mare.

Dumnezeu ne cercetează acolo unde noi trăim, în casa noastră deoarece El caută colaboratori, a punctat PS Vasile: „A cercetat-o pe Maria în casa din Nazaret și Ea consimte. Dumnezeu caută oameni care să spună DA, care să lucreze împreună cu El la Planul Său și Planul lui Dumnezeu este unul atât de măreț, este planul abundenței de viață, al plinătății de viață, al mântuirii”, a explicat Arhiereul.

În ce privește a doua dimensiune, a locului, Dumnezeu a cercetat-o pe Maria în Nazaret, loc umil, neînsemnat, dar loc ales de Dumnezeu. În ziua de azi, când am putea fi oriunde, și noi trăim acolo unde alegem să trăim, inclusiv locul în care venim să ne închinăm Domnului este o alegere pe care o facem.

„Al treilea spațiu în care Dumnezeu locuiește și unde El cercetează este cel al inimii omului. Maria aude vocea Îngerului pentru că poate auzi și discerne între multele voci, deoarece în inima ei este casa ei, sunt valorile  ei și acolo Dumnezeu o cercetează”, a explicat Preasfinția Sa Vasile, îndemnând credincioșii: „Să ne propunem să fim un semn al iubirii lui Dumnezeu acolo unde trăim”.

În cadrul celebrării Asociația Reuniunea Mariană a primit în cadrul său noi membre din parohie, prin ritualul de primire care presupune angajamentul public de a respecta regulile asociației și a fi devotate toată viața Maicii Domnului.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a cercetat cu harul Său și ne-a dăruit Trupul și Sângele Său. Mulțumim Maicii Preacurate pentru că ne-a dăruit această frumoasă sărbătoare a Bunei Vestiri, în care ne-a adunat din nou împreună. Mulțumim Preasfinției Voastre pentru cercetarea pe care ați făcut-o astăzi prin prezența dumneavoastră, pentru întărirea în credință și îndemnul de a ne regăsi valorile, de a ști și a prețui casa noastră, care este biserica. Este o mare bucurie pentru comunitatea noastră că sunteți în mijlocul nostru și vă așteptăm cu mult drag de fiecare dată”, a afirmat la final părintele paroh Albu Cristian, mulțumind totodată confraților preoți, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor care s-au unit la sărbătoarea parohiei.

Biroul eparhial de presă

 

Duminica a 36-a după Rusalii (17 martie 2024), numită a lăsatului sec de brînză, în afară de a fi ultima zi pregătitoare în vederea începutului Postului Mare al Sfintelor Paști, pentru Parohia Greco-Catolică „Sfântul Iosif” Satu Mare a mai oferit bucuria sărbătorii patronului protector al comunității parohiale. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de părintele protopop Eduard Fischer, avându-i alături la Masa Altarului pe părintele Nicu Huzău din Parohia Botiz, precum și pe părintele paroh Cristian Sabău, împreună cu un număr mare de credincioși creștini, atât ai Parohiei „Sfântul Iosif”, cât și veniți de prin alte părți. Cântările liturgice ale Sfintei Liturghii au fost asigurate de corul Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, dirijați de către doamna Aurelia Ciuclean.

În cuvântul de învățătură, părintele protopop Eduard Fischer a făcut o scurtă retrospecție asupra mesajelor scripturistice ale duminicilor precedente, pentru a creiona o sinteză a principalelor aspecte de conduită personală creștină, mai ales când acesta se află în fața unui timp liturgic special, care îi poate oferi multe beneficii spirituale și o autentică pocăință trăită și pusă în act în dinamica marii sărbători a Misterului Pascal. Apoi, pe fundamentul acestor prime reflecții, părintele protopop a reliefat viața și misiunea specială a Sfântului Iosif, soțul Preacuratei Născătoare de Dumnezeu și tatăl adoptiv al Mântuitorului Isus Cristos. Necesitatea acestor două persoane este fundamentală în raport cu economia mântuirii, în care Fiul lui Dumnezeu s-a făcut și om adevărat, iar pentru a împlini această condiție avea nevoie de o familie. Dincolo de a gira preceptele legale, care îi cereau unei femei să nu trăiască adulterin, prin asumarea paternității pe care o face Sfântul Iosif, atât Preacurata Fecioară Maria cât și fiul Isus au primit legitimitate publică în fața legii mozaice. Apoi, rolul Sfântului Iosif merge mai departe, fundamentând și parcursul mesianic al Mântuitorului, deoarece prin paternitatea oferită, descendența davidică, aparținătoare tribului lui Iuda, este astfel garantată, în conformitate cu toate profețiile. Nu în ultimul rând, talia personală a Sfântului și Dreptului Iosif îl recomandă ca fiind unul dintre cei mai venerați sfinți ai Bisericii, mai ales în spiritualitatea apuseană, unde pomenirea liturgică a acestuia este aproape omniprezentă în toate canoanele de rugăciune ale Bisericii, drept pentru care Sfântul Iosif oferă un larg patronaj spiritual atât Bisericii, familiilor creștine, cât și soților creștini, care sunt invitați în a-i urma exemplul de fidelitate, bunătate și credință.  

După celebrarea Sfintei Liturghii și recitarea rugăciunilor specifice de venerare a Sfântului Iosif, făcând mulțumirile de cuviință, părintele paroh Cristian Sabău a invitat toată comunitatea prezentă și la bucuria agapei frățești.

Protopopiatul SM

 

 

 

În cadrul vizitei pastorale efectuate în parohia Târșolț duminică, 17 martie 2024, Preasfinția Sa Vasile Bizău, a participat la evenimentul de lansare a cărții „Raiul Tătarului”, scrisă de profesorul Mișca Ioan din Târșolț, alături de Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, de părintele protopop Feier Iacob, părintele paroh Ioan Zbona, dar și alți preoți invitați la evenimentul cultural, alături de autorități locale și județene, muzeografi, bibliotecari, autori și profesori.

„90 de ani iubind Țara Oașului. La mulți ani domnule profesor Mișca Ioan din Târșolț”, citim în prefața cărții semnată de Dr. Mihaela Grigorean, cercetător științific la Muzeul Județean Satu Mare, care s-a îngrijit și de publicație, volum lansat exact în ziua în care autorul ei, născut pe 17 martie 1934, împlinește 90 de ani. „Cartea trasează toponimic și antroponimic harta localității Târșolț prin pasaje descriptive care contextualizează întâmplările discursului narativ, reușind să poarte pașii cititorului prin vatra satului, pe ulițe, pe hotare, pe dealurile, văile și măgurile dimprejur”, citim în aceeași prefață.

„Domnul Mișca este un martor al istoriei. Nu mai sunt mulți martori și autori de cărți  care, prin prezența lor, să dea mărturie despre cum au parcurs întreaga perioadă a regimului comunist, precum și primii ani de democrație în țara noastră”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cadrul evenimentului de lansare. Cărțile domniei sale mărturisesc dimensiunea și valorile culturale ale locului, ale localității, ale comunității, ale tradițiilor locale și a tot ceea ce este valoros și vorbește despre o identitate locală prețioasă”, a punctat PS Vasile, amintind cum domnul profesor Mișca Ioan este un mărturisitor al credinței noastre catolice și al Bisericii Greco-Catolice, fapt pentru care, la finalul Sfintei Liturghii celebrate în biserica din Târșolț, i-a fost înmânată, din partea Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș Diploma de Merit Bisericesc și o medalie cu chipul Fericitului Episcop Martir Alexandru Rusu, primul Episcop al Eparhiei.

Din partea Preafericirii Sale Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major, Domnul Mișca a primit o icoană cu chipul Fericiților Episcopi Martiri, care i-a fost înmânată de către Preasfinția Sa Cristian Crișan. „L-am cunoscut pe domnul Mișca înainte de a ne întâlni personal, deoarece târșolțenii din Paris îmi povesteau multe lucruri frumoase despre dânsul și cu toții purtau un respect deosebit pentru domnia sa. Ne-am bucurat așadar când ne-am întâlnit anul trecut la Blaj și am avut ocazia să discutăm”, a afirmat PS Crișan.

„Ne cunoaștem cu domnul profesor Mișca din anul 1995, când am venit ca preot tânăr la Târșolț, iar dânsul era cântăreț la biserica de aici. Pe lângă faptul că am lucrat foarte bine împreună, cu tactul său pedagogic, m-a ajutat mult  să cunosc oamenii, obiceiurile, tradițiile credincioșilor noștri și ale tuturor locuitorilor din Târșolț, astfel că am ajuns să-i prețuiesc și să-i iubesc”, a afirmat părintele Zbona Ioan, paroh de Târșolț.

Domnul Mișca Ioan este originar din Târșolț, și-a început activitatea didactică ca învățător necalificat la Școala Elementară Târșolt, în anul 1955, apoi ca profesor calificat de Istorie-Geografie în perioada 1971-1997, obținând gradele didactice II și I. A fost instructor și regizor al formației Teatru nescris din Târșolț, cu care a participat în perioada 1979-1989 la festivalul național Cântarea României, unde a obținut Premiul I de patru ori. A fost întotdeauna preocupat de a reda în scris viața socială, religioasă, tradițiile și obiceiurile străvechi ale locuitorilor din Târșolț, fapt pentru care a primit din partea Primăriei Târșolț, diploma de Cetățean de Onoare al comunei, dar și susținerea pentru publicarea volumului.

Cartea de față este a treia carte publicată de autorul Ioan Mișca, după „Târșolț, Vatră a credinței” (2011) și „Pe o Măgură de vis” (2018).

Biroul eparhial de presă

 

 

 

„În deșert, viața se reduce la simplitate, la esențial. Iar când se întoarce la esențial, omul se regăsește pe sine și ascultă glasul lui Dumnezeu. Isus a fost ispitit de trei ori în deșert, iar la ispita celui viclean: Dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, spune ca pietrele acestea să devină pâini! (Mt. 4,3), El răspunde: Nu numai cu pâine va trăi omul, ci şi cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu. Isus ne învață să dăm prioritate Cuvântului lui Dumnezeu”, a afirmat PS Vasile Bizău în biserica din Târșolț, duminică, 17 martie 2024, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească alături de PS Cristian Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, printele protopop Iacob Feier, părintele paroh Zbona Ioan și alți preoți invitați la sărbătoare. 

În omilia sa, Preasfinția Sa Vasile, după ce a salutat prezența la Târșolț a Preasfinției Sale Cristian, a propus spre meditare Cuvântul evangheliei duminicii (Mt. 6,14-21), care ne introduce în acest timp binecuvântat al Postului Paștelui, timp pe care „Biserica ni-l propune ca și timp sfânt de rugăciune și de convertire, de schimbare a firii noastre, privind spre chipul lui Hristos, pentru a întâmpina Sărbătoarea Paștelui cu fața luminată, cu sufletul curat, cu inima plină de bucurie și iubire și cu multă speranță pentru că putem să proclamăm în fiecare zi cum Isus a învins moartea”, a afirmat PS Vasile, îndemnând credincioșii să fie conștienți că acest lucru e posibil doar dacă ne abandonăm în brațele Domnului și dacă, în acest parcurs spiritual care începe astăzi, 18 martie, ne lăsăm însoțiți de privirea milostivă a lui Dumnezeu, care ne este mereu sprijin și ne arată calea de urmat. 

Actele de caritate, de milostenie, la fel ca și postul, să fie făcute în ascuns, este îndemnul evangheliei de azi, pentru ca astfel răsplata va veni din cer și nu de pe pământ. „Tatăl Tău care este în ascuns, îți va răsplăti”. „Isus ne îndeamnă ca faptele bune să le facem discret și cu credință, având conștiința că un lucru bun pe care-l facem, nu-și pierde răsplata sa, ci plata este a Tatălui Ceresc”, a îndemnat PS Vasile.

Biroul eparhial de presă

 

 

În zilele 12-13 martie 2024, s-a desfășurat Casa Kolping din Timișoara Întâlnirea națională a operatorilor pentru pastorația familiilor din cele 12 dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din România, prezidată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan al locului.

Eparhia de Maramureș a fost reprezentată de familia pr. Piț Daniel și Nicoleta, împreună cu familia Orza Dumitru și Adina.

„Cu drag vă salut. Bine ați venit din toate părțile României!”, a fost salutul călduros de întâmpinare al Preasfinției Sale Iosif Csaba Pál, care a îndemnat delegații prezenți să reflecteze la faptul că „La individualismul lumii și la individualismul care este prezent și în Biserică, un răspuns poate să fie viața comunitară, un exemplu potrivit fiind familia. Aceasta poate să fie răspunsul… Deși este un tip nou de pastorație, cel al familiei, acesta ar trebui să crească”, a afirmat PS Pal, explicând că pastorația întregii familii oferă mai mult echilibru decât o pastorație adresată unor membri individuali, iar în timpurile actuale, umanitatea are nevoie cel mai mult de echilibru. Un îndemn așadar la mai multă muncă, curaj și responsabilitate adresat preoților și familiilor prezente la întâlnirea de la Timișoara, cărora episcopul le-a adus în lumină faptul că mărturia este unica metodă prin care se poate educa, iar mărturia „să nu fie doar cu viața, ci și cu vorba”. Este un aspect foarte important al modului în care putem să comunicăm valorile în care credem.

„Formarea familiilor formatoare” este prelegerea în jurul căreia s-a desfășurat consfătuirea națională, cele două zile de întâlnire cuprinzând prezentarea delegaților din toate eparhiile și diecezele din țară, prezentare de proiecte în derulare în fiecare dintre ele, dar și mărturii ale unor familii, discuții pe grupuri mici și schimb de idei, care să fie motor de dezvoltare în activitatea bisericii locale a fiecăruia. Nu au lipsit momente de socializare și rugăciune zilnică împreună cu tot grupul.

„Întâlnirea de anul acesta a fost un moment de comuniune a reprezentanților cu pastorația familiilor din Romania si de împărtășire a experiențelor și proiectelor pastorale pe care fiecare eparhie sau dieceză le desfășoară. Este un eveniment la care participăm anual, cu entuziasm și interes. Ne bucurăm că am fost aici”, a declarat la final pr. Piț Daniel, responsabil cu Pastorația familiilor în Eparhia de Maramureș.

Biroul eparhial de presă

 

 

La inițiativa și prin implicarea părintelui paroh Piț Daniel, la începutul lunii martie 2024, a fost reconstituită Asociația AGRU în parohia Strâmtura din Protopopiatul Iza-Vișeu.

Dacă ședința de reconstituire a avut loc pe data de 3 martie, moment în care în asociație s-au înscris 12 membri din comunitate, în decursul săptămânii care a urmat, aceasta a primit alte șapte cereri de adeziune, fapt îmbucurător pentru parohie, dar și pentru întreaga asociație eparhială. 

„Personal, mă bucur foarte mult de faptul că propunerea și ideea a fost primită cu entuziasm, iar cei prezenți și-au manifestat dorința de a se implica. Se simte faptul că laicii doresc să se implice activ în proiecte ce vizează binele Bisericii”, a declarat pentru biroul de presă părintele paroh Piț Daniel, care, în cadrul întâlnirii din 3 martie a expus istoricul AGRU parohial, aducând în lumină faptul că în anul 1936, acesta avea în parohia Strâmtura 107 membri.

Asociația  Generală a Românilor Uniți Greco-Catolici este o asociație care activează în sprijinul parohiilor și a întregii Biserici, ajutând în activitatea pastorală a acestora.

Biroul eparhial de presă

 

Instalarea canonică a noului Protopop de Satu Mare, în persoana Părintelui Eduard Fischer, a avut loc duminică, 10 martie 2024, în biserica greco-catolică “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, de către părintele protopop Dumitru Roman, imediat după celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, când s-a dat citire decretului de numire în prezența credincioșilor participanți.

Părintele Dumitru Roman a evocat în câteva scurte cuvintele reperele activităților și ale realizărilor sale pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit în lunga slujire a Bisericii Greco-Catolice Sătmărene în această funcție, care a cuprins o perioadă considerabilă de timp ce se întinde peste 30 de ani. Cu această ocazie, la încheierea acestui mandat canonic, a adus mulțumire tuturor credincioșilor și colaboratorilor săi pentru tot suportul și însoțirea oferită de către aceștia în tot acest timp, care de foarte multe ori s-a dovedit a fi presărat cu nenumărate momente dificile, de încercare și de multă muncă susținută.

Printre cele mai mari realizări ale acestui mandat de protopop al Părintelui Roman se numără recuperarea în patrimoniul Bisericii Greco-Catolice a catedralei, a capelei “Sfântul Iosif”, a cimitirului de lângă gară, a diferitelor bunuri care au aparținut cultului greco-catolic, precum și edificarea de biserici nou construite, din care cinci în Municipiul Satu Mare, a înființării unei grădinițe speciale în Municipiul Satu Mare și multe alte diligențe făcute în ajutorul preoților din Protopopiat. Este în mod particular meritorie perseverența arătată în cei 13 ani, din totalul celor 16 ani de celebrare a Sfintelor Liturghii din duminici și sărbători în aer liber (în parcul central), însoțind credincioșii greco-catolici sătmăreni la baza statuii marelui preot greco-catolic si protopop, Dr. Vasile Lucaciu, al cărui vrednic succesor s-a dovedit.

Noul protopop, Părintele Eduard Fischer, la rândul său a mulțumit părintelui Dumitru Roman pentru aceste roade pastorale și administrative, multe, bogate și variate, iar pentru a oferi un semn vizibil al acestei atente aprecieri, a folosit metafora simbolică a unui buchet de flori pluriform, pe care i l-a dăruit, arătând că fiecare floare poartă chipul acestor realizări.

Părintele Dumitru Roman își va continua slujirea preoțească în calitatea de paroh al Bisericii Greco-Catolice “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, unde va fi ajutat pe mai departe atât de noul protopop, cât și de părintele Andrei Pop.

Protopopiatul SM

 

Pe data de 3 martie 2024, Duminica Fiului risipitor, Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcop greco-catolic de Maramureș, l-a numit în funcția de Protopop al Protopopiatului Satu Mare pe părintele Eduard-Felician Fischer. Numirea a fost făcută în virtutea cann. 276-278 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale, prin Decretul Nr. 260/03.03.2024.

Părintele Fischer îi urmează în funcție părintelui Roman Dumitru, protopop de Satu Mare în perioada 6 mai 1993 – 8 noiembrie 2023.

Părintele Eduard-Felician Fischer a primit numirea de vicar parohial în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare pe data de 28 septembrie 2021, după transferul din Eparhia de Oradea, unde a slujit ca preot opt ani.

Bunul Dumnezeu să-l însoțească în noua misiune și să reverse asupra sa alese binecuvântări!

Biroul eparhial de presă

 

Pagina 1 din 112