Vineri, 29 Martie 2024

Hramul Mănăstirii Baziliene din Prilog în sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Numeroși credincioși veniți din toată țara au umplut ieri, 29 iunie a.c., curtea mănăstirii baziliene din Prilog (Țara Oașului), pentru a-i cinsti împreună pe cei doi mari apostoli, Petru și Pavel. Aici este locul pe care Dumnezeu l-a binecuvântat cu „omul care vedea prin oameni”, cu cel pe care toți l-au numit Unchiul Mihai, călugăr bazilian ce s-a născut și a trăit în casa din curtea mănăstirii și a ales să-și dedice viața vindecând sufletește și trupește pe tot omul care i-a trecut pragul.

Sfânta Liturghie de la ora 11:00 a fost celebrată de către Preasfințitul Vasile Bizău împreună cu pr. protopop de Oaș, Iacob Feier, părintele Protoegumen al Ordinului Sfântul Vasile cel Mare, Laurian Daboc, pr. Egumen al comunității din Prilog, Alexandru Ermil Jurja și un sobor de preoți invitați la sărbătoare.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul celebrării liturgice, Ierarhul a vorbit despre profilul creștinului, pornind de la exemplele celor doi apostoli, Petru și Pavel. „Petru, care este pescar, lasă toate și îl urmează pe Isus, învățând zi de zi cum să fie apostol, așa cum și noi putem să învățăm zi de zi cum să fim creștini… este frumos atunci când viața noastră se află într-un continuu progres”, a spus Arhiereul. Vorbind despre temperamentul determinat și puternic al lui Petru, care uneori încerca să vorbească înainte de a asculta poziția Mântuitorului, Isus îi spune: „Vino după Mine!”… adică „nu îți da tu calea de urmat, ci urmează-Mă… Tot așa, creștinul de azi ar trebui să urmeze calea lui Dumnezeu, chiar și atunci când aceasta presupune suferință”, a afirmat Preasfințitul. În ce-l privește pe Pavel, acesta a devenit apostol chiar dacă nu l-a cunoscut pe Isus în timpul vieții Sale pământești, ci doar după Înviere, pe calea Damascului. „Isus l-a transformat pe Pavel dintr-un persecutor în apostol al neamurilor… La fel ca cea a apostolilor, viața noastră, dacă o trăim în iubirea lui Hristos, se transformă zi de zi… învățăm să fim mai buni, mai răbdători, mai înțelepți”, a spus Ierarhul.

Ordinul călugăresc „Sfântul Vasile cel Mare” se află într-un An Jubiliar, întrucât, înființat fiind în forma în care este structurat astăzi, în anul 1617, a împlinit în acest an 400 de ani. Un moment intens a fost momentul rostirii rugăciunilor pentru primirea Indugenței Plenare, acordată de către Sfântul Părinte Papa Francisc cu ocazia Anului Jubiliar OSBM. S-a celebrat, de asemenea, Oficiul Parastasului pentru sufletele călugărilor bazilieni înmormântați în curtea mănăstirii din Prilog: Fratele Mihai Neamțu (Unchiul Mihai), sora Ana Neamțu, pr. Filip Crăciun, pr. Leon Bob.

În acest moment aniversar, părintele Protoegumen Laurian Daboc a invitat cu căldură credincioșii și clerul la rugăciune pentru vocații călugărești, întrucât, a spus el: „Secerișul este mult, dar lucrătorii sunt putini (cfr. Mt. 9, 37)”. A mulțumit, de asemenea, tuturor pentru participare, dăruind medalia Jubiliară a Ordinului OSBM Preasfințitului Vasile, părintelui protopop de Oaș și tuturor preoților prezenți, dar și președintelor de asociații (Reuniunea Mariană și Ordinul Terțiar Bazilian) și persoanelor care sprijină și ajută cu fiecare ocazie mănăstirea din Prilog și Ordinul bazilian.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.