Duminică, 28 Aprilie 2024

BOGDAN VODĂ: Sfințirea bisericii cu hramul „Sfânta Treime”

Sărbătoare mare pentru credincioșii greco-catolici din Bogdan Vodă, care, în ziua Serbării Sfintei Treimi (luni, 5 iunie 2017) au participat la sfințirea noii biserici parohiale. Construcția locașului de cult a început în anul 2008, piatra de temelie fiind pusă de către părintele protopop din acea vreme, Hotico Vasile, împreună cu părintele paroh Ioan Petreuș.

Au urmat ani lungi de eforturi din partea comunității de aici, care, deși a câștigat la Curtea de Apel Cluj, în anul 1998, dreptul de a celebra oficiile religioase în biserica veche, acest lucru nu i-a fost permis de către parohia ortodoxă. La edificarea bisericii a contribuit și Episcopia Greco Catolica de Maramureș, dar și alți binefăcători din țară și din străinătate. Iconostasul și băncile au fost realizate de către firma domnului Nicolae Câmpean din Dej, iar icoanele au fost pictate de către doamna Rodica Cârcu din Baia Mare. 

„Jertfa noastră de astăzi se adaugă la o alta mai mare, a bucuriei comunității acesteia din Bogdan Vodă, care astăzi își vede împlinite așteptările, speranțele și în mod deosebit, își vede rodul muncii din ultimii ani”, a spus Preasfințitul Vasile în cuvântul său de învățătură. S-au unit în rugăciune preoți și credincioși din întreaga eparhie, părintele protopop de Iza-Vișeu, Vasile Codrea și părintele paroh Ioan Petreuș.

„Astăzi, Sfânta Evanghelie ne repetă încredințarea: Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu prezent în mijlocul lor. Astăzi Dumnezeu s-a făcut cunoscut și se face prezent în inimile noastre pentru că le-a atins, le-a atins prin har și atingerea harului lui Dumnezeu se trăiește prin bucuria interioară a drumului pe care l-am făcut până acum, a ceea ce am reușit să realizăm, a ceea ce ne-am propus să facem și a dorinței de a răspândi în lume iubirea lui Dumnezeu în unitatea fiilor Săi. Iubirea nu împarte, iubirea unește. Apostolii nu au fost divizați. A rămas fiecare cu personalitatea lui, dar au fost toți una, până la ultima suflare a vieții lor, pentru că au trăit în lumină, au trăit în Hristos, au trăit în iubirea lui Dumnezeu”, a spus Arhiereul în omilia sa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Catedralei „Sfântul Nicolae” din Oradea - dirijor prof. dr. Radu Mureșan.  

La sfârșitul celebrării, Preasfințitul Vasile i-a oferit părintelui paroh Ioan Petreuș Crucea Pectorală „ca semn de prețuire pentru ridicarea bisericii parohiale cu hramul Sfânta Treime și în mod deosebit pentru abnegația și devotamentul slujirii preoțești”, citim pe diploma care a însoțit decorația.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.