Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Hramul parohiei Ieud

„A trecut un an de când biserica aceasta a fost îmbrăcată în lumină. Pentru că atunci când se sfințește o biserică nouă, o încredințăm lui Dumnezeu și avem credința că El locuiește în ea, dar și în sufletele credincioșilor”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în deschiderea cuvântului de învățătură rostit în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Ieud, cu ocazia sărbătoririi hramului acesteia, duminică, 20 august 2023.

Aici Ierarhul de Maramureș a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească și s-au unit în celebrare: părintele paroh și protopop Codrea Vasile, părintele protopop Iusco Vasile, dar și un sobor de 15 preoți din Eparhie și din diaspora. A diaconat părintele diacon Iusco Ovidiu.

„De un an de zile, această biserică se află în lumină… Iar Sfinții Părinți ai Bisericii, atunci când interpretează Cartea Facerii, ne spun că strămoșii noștri, protopărinții Adam și Eva, înainte de căderea în păcat, erau îmbrăcați în lumină, o lumină a lui Dumnezeu, în acea comuniune puternică de iubire care există între Dumnezeu și creația Sa și om, o lumină care este și una lăuntrică, este lumina comuniunii puternice cu Dumnezeu și în ea, toate celelalte comuniuni devin luminoase. Tot așa și astăzi este luminoasă prezența noastră, rugăciunea noastră, comuniunea de credință și este lumina harului”, a afirmat PS Vasile, explicând cum lipsa luminii lui Dumnezeu, căderea în păcat, scoate la suprafață goliciunea omului. Astfel, prin căderea în păcat, a început și istoria divizării, a urii, a resentimentelor, a răzbunării. „Este o istorie care se regăsește, de la căderea omului în păcat, în toată tradiția Vechiului Testament și ajunge să o simțim inclusiv în inima noastră. Inima omului este mereu supusă tentației de a se răzbuna”. Dar în versetele care precedă evanghelia de azi (Mt. 18, 23-35), Isus ne spune că trebuie să iertăm fără să facem calcule, de șaptezeci de ori câte șapte, și astfel, „ne asemănăm cu El, cu Fiul lui Dumnezeu… Iar Dumnezeu iartă nelimitat”.

„De-a lungul anilor am avut responsabilitatea de a exprima, în numele Statului Român și a Secretariatului de Stat pentru Culte, iertarea pentru cei 40 de ani de suferință a Bisericii greco-catolice” din timpul prigoanei comuniste, a afirmat la finalul evenimentului domnul Ciprian-Vasile Olinici, Secretar de stat, la Secretariatul pentru Culte, declarându-se profund marcat de omilia Preasfinției Sale Vasile Bizău. A cere iertare „este un semn minor, mic, în fața unei suferințe mari. Însă este un semn de normalitate și o datorie față de memoria celor care au suferit, celor care au scăpat și celor care au murit în temniță”, pentru libertatea religioasă. Domnul Secretar de Stat a mulțumit Preasfinției Sale Vasile pentru invitația de a participa la hramul din Ieud și l-a asigurat de susținerea proiectelor Episcopiei, manifestându-și admirația pentru marele proiect de păstrare a memoriei martirilor și mărturisitorilor, victime ale comunismului, prin Sanctuarul închinat lor, care este în construcție la Sighetu Marmației și pe care l-a și vizitat, însoțit de pr. Grigor Mihai.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a îngăduit să fim împreună pentru a petrece această zi de sărbătoare și de rugăciune împreună”, a afirmat la final părintele paroh și protopop Codrea Vasile. „Mulțumesc Preasfințitului Vasile pentru disponibilitatea și dorința de a petrece această zi aici, împreună cu noi, dar și preoților prezenți, din eparhie, de la Cluj dar și celor veniți din străinătate; mulțumesc surorilor și distinșilor invitați: domnul Secretar de Stat Ciprian-Vasile Olinici, domnul deputat Bota, domnul Consilier Județean Muntean Ioan, domnul primar” și tuturor credincioșilor din parohie și din alte parohii.

Biroul eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.