Vineri, 29 Martie 2024

14 septembrie 2022- Hramul parohiei „Sfânta Cruce” din Baia Mare

„Sărbătoarea de astăzi, care ne propune să primim Sfânta Cruce și pe Cel care s-a răstignit pe ea, nu face altceva decât să reînnoiască de fiecare dată în noi sentimentul de mulțumire pentru că suntem fii… Fii suntem și noi, creștinii secolului 21, suntem fii iubiți de Dumnezeu și este bine să ne aducem cât mai des aminte de acest lucru”, a afirmat PS Vasile Bizău miercuri, 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, prezent fiind în parohia „Sfânta Cruce”, din Baia Mare. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de la ora 17:00, iar alături de Ierarhul de Maramureș au concelebrat: părintele vicar general Augustin Butica, părintele protopop Emil Gîrboan, părintele Tîmbuș Ioan, slujitor al parohiei și un sobor de preoți din Eparhie. Împreună cu numeroșii credincioși prezenți la sărbătoare, cu toții au înălțat rugăciuni pentru părintele paroh Simion Ilieș, aflat în recuperare medicală.

Reluând cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate Corintenilor, care au fost citite la apostol (1 Cor. 1,18-24), Preasfințitul a adus în lumină cum, Cuvântul crucii este nebunie pentru cei care se pierd, dar pentru noi, cei care ne mântuim, este puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu. „Devreme ce lumea, prin înțelepciune, nu l-a cunoscut pe Dumnezeu, Dumnezeu a binevoit să mântuiască lumea prin nebunia propovăduirii, pentru că În timp ce iudeii cer semne, iar grecii caută înțelepciunea, noi îl predicăm pe Hristos cel răstignit, scandal pentru iudei și nebunie pentru păgâni, dar pentru cei chemați, fie iudei, fie greci, Cristos este puterea lui Dumnezeu și înțelepciunea lui Dumnezeu”, a punctat Preasfințitul Vasile, explicând faptul că dacă privim doar cu ochi lumești crucea și înțelepciunea lui Dumnezeu, o vom crede nebunie. E nevoie de credință pentru a privi spre cruce și a înțelege că e „mărturia vizibilă a iubirii nemăsurate a lui Dumnezeu”. „Cum s-a ajuns la această mărturie? Trebuie să avem prezentă în minte întreaga istorie a mântuirii, cu parcursul lumii, așa cum ne este descris în Vechiul Testament: în timp ce lumea îl căuta pe Dumnezeu prin diferite forme și filozofia îl căuta prin rațiune, iar iudeii au avut moștenirea revelației lui Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să ni se descopere prin blândețea și iubirea Fiului Său, prin mărturia sublimă a lui Isus, mărturie care a scandalizat însă, pentru că mărturia Lui despre Tatăl Cel ceresc schimba mentalitatea oamenilor și ei nu doreau asta, iar pentru că nu voiau să-și schimbe mentalitatea, L-au răstignit”, a afirmat PS Vasile în fața credincioșilor adunați la biserica „Sfânta Cruce”. Și a explicat cum, în această înfrângere aparentă a Fiului Său, ni se descoperă puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu, „pentru că Isus ne descoperă și chipul Tatălui și frumusețea Fiului”. „Într-o lume complicată, Isus ne învață cum să rămânem fii… Iar sărbătoarea de azi ne ține mereu împreună pe drumul crucii, care înseamnă iubire gratuită, generozitate, statornicie, dedicare până la capăt”, a afirmat Ierarhul.

Părintele Emil Gîrboan a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru sărbătoarea de azi, precum și Preasfințitului Vasile și confraților preoți, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor pentru participarea la sărbătoarea parohiei. A înmânat Preasfințitului, din partea comunității, o frumoasă icoană și un buchet de flori, în semn de mulțumire și prețuire.

Biroul eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.