Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

Concert de colinde și lansarea cărții „Scrieri istorice” de Tit Bud, la biserica „Cristos Rege” din Sighetu-Marmației

Frumoase colinde au răsunat duminică, 12 decembrie 2021, de la ora 19:00, în biserica „Cristos Rege” din Sighetu-Marmației, „ca moment de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului”, așa cum a afirmat în debutul evenimentului părintele paroh Vasile Florea. A venit să ne colinde Corala Surorilor Maicii Domnului, care se află în an jubiliar, la 100 de ani de la înființarea Congregației. „Acest an jubiliar a fost sărbătorit prin mai multe momente dedicate și surorile au dorit ca astăzi să-l marcheze și prin acest concert de colinde, în biserica noastră, pentru că aici la Sighet, au o comunitate foarte vie și activă”, a spus părintele Florea.

„Congregația noastră aniversează jubileul a 100 de ani de înființare, ani de har și binecuvântare, astfel că surorile din Congregație au dorit să colinde pe bunii credincioși din parohia Sighet, purtând în suflete mulțumire și recunoștință față de toți colaboratorii din trecut și prezent care au susținut surorile în misiunea lor de-a lungul anilor”, a spus sora Teodorina, superioara generală CMD. În semn de recunoștință pentru tot a fost oferită Preasfințitului Vasile Bizău medalia omagială Mitropolit Dr. Vasile Suciu, părintele fondator al Congregației și o icoană cu Maica Domnului, asigurat fiind că este mereu purtat în rugăciunea surorilor. Cadoul surorilor dăruit părintelui paroh Florea și parohiei din Sighet a fost Icoana cu Sfânta Familie, „care să vă amintească că sunteți mereu în rugăciunile surorilor”, a afirmat sora superioară.

Al doilea moment foarte important al serii a fost lansarea cărții „Scrieri istorice” de Tit Bud (1846 – 1917), fost vicar al parohiilor greco-catolice de Maramureș în cadrul Episcopiei de Gherla. Cartea a fost îngrijită de Ioan Ardeleanu-Pruncu și a apărut la Editura „Valea Verde” din Sighet, având 4 părți:

I. Disertațiune despre episcopii  și  vicarii  români din  Maramureșiu

II. Însemnări și date  despre  înființarea  parochiei greco-catolice  române  din  Sigetul Maramuresiului

III. Date istorice despre protopopiatele, parochiile  și mânăstirile române din Maramureșiu din timpurile vechi până în 1911

IV. Istoria comunei Satu–Șiugatagu  (manuscris).

În debutul cărții apare Biserica greco-catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu-Marmației, ctitorită de Tit Bud, biserică încă neretrocedată, după ce a fost confiscată în 1948 de Autoritățile Comuniste și predată Bisericii Ortodoxe.

„M-am învrednicit eu să scot la lumină aceste scrieri ale lui Tit Bud, care, după moartea sa, nu au mai fost multiplicate”, a afirmat domnul Ioan Ardeleanu-Pruncu, în prezentarea cărții. Primele trei părți sunt scrieri de peste 100 de ani ale fostului vicar, care au fost publicate în puține exemplare, pentru că sigur a fost pe cheltuială proprie, a spus domnul Ardeleanu, care a explicat modul în care Tit Bud a fost numit de mai mulți istorici „Unul dintre cei mai mari cărturari ai Maramureșului”, fiind și primul Maramureșean introdus în Enciclopedia Română, în 1892.

„Tit Bud a fost un om care s-a dedicat total comunității lui și această dedicare e atât de prezentă în operele, în faptele, în modul cum încearcă să ridice spiritual, intelectual poporul nostru, că putem să-l luăm exemplu”, a spus PS Vasile Bizău la finalul evenimentului. „M-am născut la un secol distanță de data în care Tit Bud a fost hirotonit preot” (14 octombrie 1869 – 14 octombrie 1969), a afirmat Ierarhul, care a exprimat faptul că acest lucru îl face să fie și mai interesat de a aprofunda figura fostului vicar. A mulțumit părintelui Florea pentru invitația la eveniment, surorilor și domnului Ioan Ardeleanu-Pruncu pentru contribuția adusă în publicarea acestui volum.

Seara s-a încheiat cu frumosul colind al corului parohiei „Cristos Rege” din Sighet (dirijor prof. Rodica Gheorghiu), care a urat Sărbători binecuvântate tuturor participanților la eveniment, urmat de urarea „La mulți ani”, cântată de ambele coruri.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.