Vineri, 29 Martie 2024

Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului la Șișești

După consacrarea catedralei episcopale Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare, la data de 15 August 1932 de către Preasfinția Sa Alexandru Rusu – Episcopul Maramureșului între anii 1931-1963, martirizat de comuniști în închisoarea din Gherla pentru unitatea Bisericii lui Hristos, în urma decretului din 1 Iunie 1933 Preasfințitul Alexandru stabilește că: Deodată am socotit a fi potrivit să participăm de acum înainte şi la unul din pelegrinajele obişnuite la biserica votivă de la Şişeştii marelui ctitor, care a fost Vasile Lucaciu, şi fiindcă această biserică este închinată tot Maicii Domnului, am fixat pentru acest peregrinaj ziua de 8 Septemvrie, Naşterea Preacuratei Fecioare. (Ep. Dr. Alexandru Rusu). Astfel ziua de 8 Septembrie, când Biserica sărbătorește Nașterea Preacuratei Fecioare Maria, devine zi de pelerinaj și mare sărbătoare atât pentru comunitatea parohială din Șișești cât și pentru credincioșii din împrejurimi care vin în pelerinaj la acest loc de închinare.

Continuând tradiția înaintașilor, și în acest an, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a găsit în mijlocul credincioșilor și a pelerinilor veniți la Șișești pentru a o cinsti pe Preacurata Fecioară Maria, ocrotitoare acestei biserici, votivă  pentru unirea tuturor românilor.

La intrarea în curtea bisericii, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de primarul comunei Șișești, Domnul Ioan Tentiș, de Pr. Augustin Butica – vicar general, de Pr. Gabriel Horț – paroh la Șișești și de ceilalți preoți veniți la sărbătoare. Tinerii parohiei îmbrăcați în frumoasele straie populare specifice zonei i-au urat arhiereului bun venit și i-au oferit flori.

În cuvântul său de învățătură, pornind de la importanța sărbătorii, Arhiereul a reliefat modul cum, Dumnezeu alege timpul și se manifestă în timp, nu alege momentul, alege timpul și în timp El lucrează. În Nașterea Preacuratei Fecioare Maria se vede alegerea lui Dumnezeu de a veni în întâmpinarea noastră a tuturor. Răspunsul lui Dumnezeu la rugăciune, la așteptare, la cerere, la năzuință se vede împlinit în această sărbătoare.

Astfel a răspuns Dumnezeu părinților prorocului Samuel, descris în cartea întâia a Regilor, Ioachim și Anei – părinții Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – și se actualizează în sufletul fiecărui credincios care îl lasă pe Dumnezeu să intre și să locuiască în inima lui. Un element important a celor două familii din istoria mântuirii a constat în îndeplinirea promisiunii făcută lui Dumnezeu. Datori suntem și noi cei de astăzi, în acest an sărbătoresc al Centenarului, să legăm trecutul cu prezentul, iar prezentul să-l punem la picioarele Fecioarei Maria și împreună cu ea să rămânem atașați de biserică și să arătăm o mică lumină a Împărăției lui Dumnezeu.

După rugăciunea amvonului, Preasfințitul Părinte Vasile împreună cu preoții și credincioșii prezenți la sărbătoare au făcut înconjurul bisericii cu statuia Preacuratei, adusă de la Roma de către părintele Vasile Lucaciu.

Biroul eparhial de presă

sisesti1

sisesti2

sisesti3

sisesti4

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.