Joi, 28 Martie 2024

CĂLINEȘTI OAȘ: Sfințirea noii biserici cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”

Sărbătoare mare pentru credincioșii greco-catolici din localitatea Călinești Oaș, jud. Satu Mare, care, în data de 26 August 2018, au îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia sfințirii noii biserici parohiale din localitate. Sărbătoarea a început duminică dimineața când mulțime mare de credincioși în frunte cu părintele paroh, Marian Rednic, părintele protopop de Țara Oașului, Pr. Iacob Feier, primarul localității, Domnul Vasile BIRTOC și un mare număr de preoți veniți la bucuria parohiei, l-au așteptat pe Preasfințitul Părinte Vasile Bizău la intrarea în curtea bisericii. După urarea de bun venit rostită de părintele protopop și de primarul localității, Preasfințitul Părinte Vasile a fost întâmpinat cu pâine și sare de tinerii și copiii parohiei îmbrăcați în frumoasele straie oșenești urându-i bun venit în localitatea Călinești Oaș.

Oficiul sfințirii bisericii, care precedă Sfânta Liturghie, a început din sfântul altar, când, după rugăciunile începătoare s-a făcut înconjurul bisericii cu Sfintele Moaște, care urmează a fi puse în Sfânta Masă, și s-a uns biserica  cu Sfântul și Marele Mir. După intrarea în biserică s-a dat citire documentului de însemnare, care cuprinde informații despre edificarea lăcașului de cult, după care Preasfințitul Vasile a consacrat Masa Sfântului Altar prin așezarea documentului și a Sfintelor Moaște în Sfânta Masă, pecetluirea lor cu ceară și spălarea Mesei cu apă de trandafir și cu Sfântul și Marele Mir. Înainte de îmbrăcarea Sfintei Mese s-au pus cei patru evangheliști în cele patru colțuri ale Mesei altarului.

Piatra de temelie a fost pusă de Preafericirea Sa Lucian Card. MUREȘAN în anul 1992, Episcop de Maramureș între anii 1990-1994, iar lucrările s-au desfăşurat între anii 1994 – 2005 în timpul păstoririi preotului Ioan Gavrilaș. Finisajele, interioare și exterioare, s-au desfășurat între anii 2007 – 2018 în timpul păstoririi preotului Marian Rednic. Iconostasul a fost realizat de către meșterul Nicolae Câmpean iar pictura din iconostas a fost realizată de doamna Rodica Cârcu.

Ceremonia de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa în interiorul bisericii, avându-i alături pe Pr. Marian Rednic, păstorul comunității din localitate, Pr. Iacob Feier protopop de Țara Oașului, și un mare  număr de preoți veniți la sărbătoare.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a subliniat importanța sfințirii unei biserici în viața de credință a comunității, o ofertă adusă lui Dumnezeu cu totul particulară deoarece zidurile unei biserici înmagazinează credința, munca și dăruirea comunității, care își manifestă străduința de a trăi pe mai departe viața creștină. Sărbătoarea de astăzi stă sub acest semn al dăruirii interioare, a dăruirii sufletești pentru care îi aducem mulțumire lui Dumnezeu. În parohia Călinești Oaș a mai fost sfințită o biserică de un episcop greco-catolic, însă au venit vremurile de persecuție iar lăcașul de cult a fost înstrăinat. După anii 1990 credincioșii greco-catolici au fost nevoiți să-și construiască o altă biserică, mărturisind de fapt cuvintele Mântuitorului din Evanghelia care se citește la înconjurul bisericii  din timpul oficiului sfințirii: Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile Iadului nu o vor birui (Mt. 16, 18), pentru că stânca credinței este Mântuitorul și prin apostoli și în comuniune cu apostolul Petru, și Sfântul Părinte Papa de astăzi, Biserica merge mai departe pentru unitatea ei voită de Hristos. Toate acestea sunt semne concrete ale lucrării lui Dumnezeu în viața de credință a unei comunități.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei ,,Sfânta Treime” din Negrești Oaș dirijați de doamna Angela Cionca.

La sfârșitul celebrării, Preasfințitul Vasile i-a oferit părintelui paroh Marian Rednic o Diplomă de merit bisericesc „cu ocazia sfințirii bisericii, în semn de recunoștință pentru meritele deosebite în edificarea lăcașului de cult, prin dăruire, abnegație și devotament în slujirea preoțească”.

Sărbătoarea s-a încheiat în spirit de comuniune printr-o masă oferită de membrii parohiei pentru toți credincioșii care au participat la bucuria comunității din Călinești Oaș.

Biroul eparhial de presă

calinestioas1

calinestioas2

calinestioas3

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.