Joi, 28 Martie 2024

SIGHETU MARMAȚIEI: S-a încheiat ultima serie de exerciții spirituale pentru preoți din acest an

Centrul de spiritualitate ”Bunavestire” al Congregației Surorilor Maicii Domnului, Filiala Sighetu Marmației, a fost în perioada 26-29 septembrie 2016 gazda exercițiilor spirituale pentru preoții Eparhiei de Maramureș (ultima serie din anul 2016). În această serie de exerciții au participat un număr de 29 de preoți din Eparhie. Zilele de reculegere au fost conduse de părintele iezuit Mihai Orban și au avut ca temă ”Rugăciunea – întâlnire cu Dumnezeu”.                      

Exercițiile s-au desfășurat după un program bine stabilit care a început zilnic cu celebrarea Sfintei Liturghii la ora 8:00. La ora 9:00 se lua micul dejun, iar de la 9:45, părintele Mihai oferea punctele de meditație. La ora 12:15 a fost propusă o adorație comună în capelă, urmată de prânz, la ora 13:00. De la ora 15:00, părintele propunea noi teme de meditații pentru după-masa. La ora 18:00, părinții au participat zilnic la oficiul Vecerniei, iar după cină, de la ora 20:00, părinții preoți și-au împărtășit zilnic, într-o discuție  fraternă, ceea ce i-a mișcat în timpul meditațiilor personale.

La început, părintele Mihai a explicat rostul exercițiilor spirituale, primul pas pentru a fi eficiente fiind încrederea deplină în Dumnezeu. Exemplele lui Avraam și Moise din Vechiul Testament sau ale lui Ioan Botezătorul și Isus Cristos din Noul Testament au avut rolul de a-i ajuta pe preoți să înțeleagă că întâlnirea cu  Dumnezeu implică două aspecte: pe de o parte este cunoașterea lui Dumnezeu, iar pe de altă parte este descoperirea de sine. „Nu există întâlnire cu Dumnezeu care să nu fie și întâlnire cu propria persoană”, a spus părintele.                                                        

Ca și modele concrete de rugăciune au fost propuse spre meditare două rugăciuni: Rugăciunea „Sufletul lui Cristos” și Rugăciunea „Tatăl nostru”. Ideea generală pe care a insistat părintele a fost ca rugăciunea să fie un moment de sinceritate, pentru că doar așa va ieși la suprafață ceea ce este în inima noastră. Rugăciunea este întâlnirea cu Dumnezeu, însă nu o întâlnire în care căutăm randament, ci o întâlnire care ne ajută să ne descoperim și mai ales să ne purificăm. De modul în care ne rugăm depinde și eficiența noastră pastorală, întrucât fiecare iradiază ceea ce trăiește el. Atât în rugăciunea „Tatăl nostru” cât și în capitolul 15 al Evangheliei după Luca, numit de părinte capitolul milostivirii, ne întâlnim cu iubirea lui Dumnezeu, dar mai ales cu iertarea lui.   

La finalul exercițiilor, părintele a oferit o listă de priorități care să ne ajute în a trăi mai bine relația cu Dumnezeu și cu semenii, precum și sfaturi prețioase pentru o rugăciune personală, care să ne ajute să trăim în prezent. Concluzia finală a fost că întâlnirea personală cu Dumnezeu – adică rugăciunea- ne învață să fim realiști.                                   

pr. Florea Vasile 

       

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.