Vineri, 26 Aprilie 2024
Viața consacrată: umilință și simplitate

Viața consacrată: umilință și simplitate

Marți 2 februarie, sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului în Templu”, prin celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești la biserica „Sfânta Maria” (Baia Mare), s-a încheiat oficial Anul Vieții Consacrate în Eparhia de Maramureș. Cu această ocazie, sărbătoarea a fost precedată de o seară de rugăciune care a cuprins Vecernia Întâmpinării Domnului, Acatistul Maicii Domnului și Binecuvântarea Euharistică.

În ziua sărbătorii s-a celebrat Slujba Utreniei, începând cu ora 09.20, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească, ora 10.00. 

Au participat la celebrare persoane consacrate din diferite ordine călugărești catolice, atât de rit latin, cât și bizantin, care s-au rugat împreună cu PS Vasile, preoții și credincioșii prezenți pentru har și binecuvântări de la Dumnezeu spre a-și îndeplini cât mai bine misiunea. 

În cuvântul său de învățătură din ziua sărbătorii de 2 februarie, Episcopul a îndemnat preoții, călugărițele și călugării prezenți să aibă încredere că Spiritul Sfânt lucrează în viața lor chiar și atunci când nu se observă în mod evident acest lucru. „Ar trebui însă să intuim modul în care lucrează Spiritul Sfânt prin fiecare dintre noi pentru a ne putea acorda viața cu lucrarea Lui”. Referindu-se la dreptul Simeon amintit în evanghelie, ierarhul afirmă: „Uneori o singură rază de lumină care ne apare în cale reușește să ne lumineze întreaga viață trecută (nu doar prezentă). Așa s-a întâmplat cu dreptul Simeon, care a știut să-L recunoască pe cel care este lumina lumii și în acel moment viața lui, așteptarea lui a căpătat sens”. Astfel, mărturia cea mai de preț pe care persoanele consacrate o pot da este aceea de a pune pe primul loc invizibilul, Spiritul, „ceea ce va să vină”. Pentru că ceea ce va să vină e lucrarea lui Dumnezeu si nu a omului.

Episcopul a îndemnat persoanele consacrate prezente să-și trăiască viața și să caute sfințenia prin umilință și simplitate, după exemplul Sfintei Tereza de Lisieux. Micuța Tereza a pruncului Isus a fost foarte puțin cunoscută în timpul vieții sale. Relațiile sale sociale se rezumau la familie și puțini cunoscuți. În mănăstirea în care locuia, fiind una de clauzură, a cunoscut foarte puține persoane, câteva surori. Dar trăindu-și viața în slujire față de Dumnezeu, în forma pe care ea a găsit-o, citind Scriptura și transformând ceea ce trăia în jertfă, în această energie de ofertă, de iubire; nefiind cunoscută în vremea ei, astăzi o cunoaște lumea întreagă. ”Cum se face ca de la necunoscut, de la a nu te manifesta în mod public ostentativ pentru a căuta glorie, recunoștință, să fii cunoscut azi în toată lumea și să devii doctor la Bisericii?”, se întreabă retoric Ierarhul. Pentru a materializa un răspuns care poate fi ușor înțeles, face comparație cu o mică flacără ce arde constant și care, dacă o ajunge o adiere de vânt, se răspândește și dă naștere altor flăcări. Micuța Tereza a trăit la școala Spiritului Sfânt și pentru ea Cuvântul lui Dumnezeu a fost raza de fiecare zi”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, conform tradiției sărbătorii „Întâmpinarea Domnului în Templu”, s-a celebrat ritualul sfințirii lumânărilor.

Mulțumirile în numele tuturor persoanelor consacrate au fost rostite de către Sora Grația (Congregația Surorilor Lauretane) și s-au îndreptat mai întâi înspre Bunul Dumnezeu pentru că „ne-a chemat la o viață aproape de El”, iar după aceea spre PS Vasile „care acordă importanță și atenție vieții consacrate”, spre preoții și toți credincioșii care se roagă pentru congregațiile religioase.

„Sunt de față mai multe congregații, fiecare cu specificul ei, fiecare cu carisma ei, dar ceea ce ne unește este Isus, Mirele nostru, precum și cele trei virtuți: castitatea, sărăcia, ascultarea. Fiecare dintre noi am fost fascinate de El și am spus Da, însă parcursul nu se oprește la acel răspuns; viața de mănăstire este o luptă continuă și în fiecare zi trebuie să ne reînnoim acest vot dat Mirelui… Vă rugăm așadar să continuați să vă rugați pentru noi pentru a ne îndeplini cât mai bine misiunea”, a spus Sora Grația.

Anul dedicat persoanelor consacrate a fost proclamat de Papa Francisc pentru perioada 30 noiembrie 2014 – 2 februarie 2016pentru a sărbători împlinirea a 50 de ani de la publicarea documentului „Perfectae caritatis” (Conciliul Vatican II), decret care vorbește despre reînnoirea vieții consacrate.

Astfel Sfântul Părinte Papa Francisc a însoțit persoanele care și-au dedicat viața Mirelui Ceresc pe tot parcursul acestui an prin publicare de scrisori dedicate călugărilor și călugărițelor. După îndemnul „Treziţi lumea!” din ajunul inaugurării Anului Vieții Consacrate (20 noiembrie 2014), titlurile scrisorilor care au urmat reprezintă, la fel, îndemnuri precise și directe „Bucurați-vă!”, „Scrutați!”,  și „Contemplați!”. Sunt verbe care ar trebui să caracterizeze viața unei persoane dedicate întrutotul lui Cristos.

Biroul Eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.