Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia de Maramureș: Azi s-a încheiat cea de-a doua serie din acest an

Miercuri, 25 octombrie, s-a încheiat cea de-a doua serie de exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia greco-catolică de Maramureș, care s-a desfășurat la mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației, în perioada 23-25 octombrie.

Meditațiile au fost ținute de părintele iezuit Olivo Bosa, care, pornind de la textele biblice cuprinse in capitolele 22 și 23 ale evanghelistului Luca, le-a propus părinților preoți să mediteze la misiunea preotului în lume, pregătiți fiind să recunoască și să fie conștienți de piedicile puse de satana în împlinirea acestei misiuni.

Fiecare zi de reculegere a cuprins câte două momente de expunere a punctelor de meditație, unu dimineața și unu după-masa, urmate fiecare de silențiu pentru meditare, dar au fost și momente de rugăciune comună, Sfânta Liturghie și Adorație, precum și împărtășire comună pe marginea meditațiilor din timpul zilei, la final de zi.

„Fiecare lucrare începută cu un scop bun are opoziția celui rău, care ispitește prin putere și bani”, le-a explicat părintele Olivo preoților, aducându-le ca și exemplu pe Iuda, apostolul care l-a trădat pe Isus.

„Misiunea preotului se poate împlini doar prin dezrădăcinare”, prin dezlipire de puterea lumii, a punctat părintele iezuit, aducând în lumină exemplul Părintelui Avraam și în această misiune, preotul are asigurată prezența lui Dumnezeu, care  „intervine in mod concret atunci când poporul e in suferință”. Dumnezeu își manifestă intervenția prin aleșii Săi, așa cum a făcut-o prin Moise, însă sunt situații în care aleșii se opun voinței Sale, iar Domnul respectă libertatea omului.

Cât despre misiunea Bisericii, așa cum este descrisă în exortația apostolică a Papei Francisc, EVANGELII GAUDIUM, părintele Bosa a afirmat: „aceasta este chemată la a ieși împreună cu poporul, la a nu sta închisă în biserici”, iar îndemnul de final transmis preoților a fost acela de a-și trai misiunea pastorală cu pasiune, pasiune pentru Dumnezeu și pentru poporul Său.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.