Vineri, 29 Martie 2024

Unsprezece câștigători la olimpiada de religie greco-catolică în Maramureș și Satu Mare

Sâmbătă, 5 martie 2016, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare şi Școala Gimnazială „Mircea Eliade” din Satu Mare au găzduit Olimpiada de religie greco-catolică, faza județeană. Evenimentul a fost organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare în colaborare cu Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Maramureș.

Au participat un număr de 60 de elevi la Baia Mare și 70 elevi la Satu Mare, din clasele V-XII.

Concursul elevilor din județul Maramureș a început la ora 10:15. Subiectele extrase au fost structurate în trei puncte, atât pentru ciclul gimnazial cât și pentru cel liceal: 1- Elevilor li s-a cerut să explice câțiva termeni teologici (5-7 termeni); 2- Plecând de la un text, elevii trebuiau să răspundă la unele întrebări; 3- Realizarea unui eseu pe o anumită temă dată.

La Baia Mare, după susținerea probei, tinerii participanți împreună cu profesorii au luat prânzul la un restaurant din oraș. După pauză, s-au îndreptat cu toții spre biserica „Sfânta Maria” pentru a trece prin Poarta Milostivirii deschisă la această biserică cu ocazia Anului Jubiliar al Milostivirii decretat de către Sf. Părinte Papa Francisc pentru perioada decembrie 2015 - noiembrie 2016. Pr. Angel Zareczki (Vicar episcopal cu laicii) le-a ținut participanților o scurtă meditație despre semnificația acestui An Sfânt. 

Începând cu orele 15:15 s-a desfășurat festivitatea de premiere, în cadrul căreia PS Vasile Bizău a înmânat diplomele câștigătorilor. Preasfinția sa i-a felicitat pe toți elevii prezenți la concurs, subliniind faptul că studiul religiei îl conduce pe om la înțelepciune.

Următorii elevi s-au calificat pentru etapa natională:

Tomoiaga Paul Gabriel: clasa a VII-a

Codrea Rafael Vasile Darian: clasa a VIII-a

Balog Francesca Manuela: clasa a IX-a

Pop Miriam: clasa a X-a

Moraru Emanuel:  clasa a XI-a

La Satu Mare, subiectele au fost elaborate conform programei școlare de o comisie formată din profesorii care predau religie. Dupa încheierea probei scrise, cu toții s-au bucurat de un moment de socializare și schimb de idei, întrucât s-a luat prânzul împreună. 

La sfârșit, domnul Adrian Roman (Inspector școlar eparhial pentru judetul Satu Mare) a ținut să mulțumească tuturor colaboratorilor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului, cât și doamnei Salagean Mariana - director al Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade”, care a gazduit cu multă bunăvoință olimpiada de religie. Premierea elevilor se va realiza în luna mai.

La etapa națională s-au calificat urmatorii elevi:

Iancu Dariana -clasa a VII-a

Ilcu Emanuel-clasa a VIII-a

Matei Eliot- clasa a IX-a

Giurgiu Cristina-clasa a X-a

Stefut Alin- clasa a XI-a

Huzau Inocentiu- clasa a XII-a

Etapa națională a olimpiadei de religie greco-catolică și romano-catolică va avea loc în 19-22 aprilie la Sighetu Marmației.

Le urăm mult succes tuturor elevilor care vor reprezenta mai departe Eparhia noastră!

  Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.