Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Ziua Mondială a Bolnavului a fost celebrată la Baia Mare

„Războiul este cea mai teribilă dintre bolile sociale și persoanele mai fragile plătesc prețul cel mai mare” transmite Sfântul Părinte Papa Francisc în mesajul scris pentru cea de-a 32-a Zi Mondială a Bolnavului, sărbătorită în întreaga Biserică Catolică pe 11 februarie 2024.  

Tema aleasă de către Suveranul Pontif pentru acest an este „Nu este bine ca omul să fie singur”, iar mesajul subliniază modul în care „Suntem creați pentru a sta împreună, nu singuri. Și tocmai pentru că acest proiect de comuniune este înscris așa de adânc în inima umană, experiența abandonării și a singurătății ne înspăimântă și o simțim dureroasă și chiar inumană”, iar o situație de boală agravează această stare. Sfântul Părinte face apel la apropiere umană față de persoanele fragile din partea celor care le îngrijesc.  

În Eparhia de Maramureș, celebrarea Tainei Sfântului Maslu pentru persoanele bolnave s-a desfășurat sâmbătă, 10 februarie, la Spitalul Județean din Baia Mare. Oficiul a fost celebrat de către Preasfinția Sa Vasile Bizău, împreună cu preoții din protopopiatul Baia Mare și a fost urmat de vizitarea tuturor bolnavilor internați în spitalele din oraș, ungerea lor cu ulei binecuvântat și dăruirea de cărți de rugăciuni și rozare fiecăruia. Acțiunea a fost posibilă prin directa implicare a Protopopiatului Baia Mare, a Asociației Medicale Catolice Maramureș și a Misiunii Spitale Baia Mare.

Starea de boală este una inerentă parcursului vieții omului, fiecare dintre noi trecem prin ea mai devreme sau mai târziu, a afirmat Preasfinția Sa Vasile la finalul celebrării, explicând cum diferența este făcută de modul în care ne raportăm la ea: există situații în care boala îl apropie pe om de Dumnezeu, dar și situații în care boala îl îndepărtează pe acesta de Creator. Cel care are puțină credință poate să simtă „disconfortul spiritual al abandonului, al lipsei de sens, al singurătății și suferinței, care devine și mai profundă”.

„De aceea este foarte important să ne rugăm pentru cei care sunt bolnavi, dar și pentru cei care lucrează profesional sau în viața personală cu aceștia”, a spus Ierarhul, aducând în lumină, prin exemple, cum „experiența bolii poate să fie una de creștere în credință și iubire, de abandon în Dumnezeu”. A mulțumit Domnului că a îngăduit astăzi această adunare la rugăciune, părintelui Șimonca Mihai, capelan al Misiunii Spitale și Asociației Medicale Catolice, care aduce spiritul și valorile Bisericii Universale în spitalele în care activează.

La rândul său, părintele Șimonca a mulțumit Preasfinției Sale Vasile pentru grija paternă cu care însoțește mereu misiunea de la spital, părintelui capelan ortodox pentru prezență și colaborarea de peste an, confraților preoți prezenți în fiecare an la celebrare, cantorilor, Reuniunii Mariane, conducerii Spitalului Județean, Asociației Medicale Catolice pentru implicare, medicilor și întregului personal din spital, dar și voluntarilor implicați în buna reușită a sărbătorii, credincioșilor și tuturor celor prezenți. „Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ales să am o așa misiune, uneori grea și plină de răspundere, alteori atât de dulce și plăcută!”, a conchis părintele capelan.    

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.