Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

Astăzi se deschide anul pastoral „Familia Amoris Laetitia”

Astăzi, 19 martie 2021, zi în care Biserica Catolică îl sărbătorește pe Sfântul Iosif, patronul Bisericii Universale, se deschide anul pastoral special dedicat familiei, anunțat de Papa Francisc în 27 decembrie 2020. În aceeași lună, prin scrisoarea apostolică Patris corde din 8 decembrie 2020, Pontiful a dedicat întreg anul 2021 Sfântului Iosif.

Nu este întâmplătoare această suprapunere, deoarece Sfântul Iosif a fost cel care „cu inimă de tată s-a dăruit Sfintei Familii”, explică Cardinalul Kevin Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață din Roma, într-un articol din L’Osservatore Romano apărut în 8 ianuarie 2021 (tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro). „Cu aceeași duioșie, Biserica trebuie să primească de la această minunată oportunitate capacitatea de a deveni păzitoare a familiei, pentru a ști s-o protejeze cu atenție, pentru a o primi, conștientă de harul său intrinsec, cu luminile sale și umbrele sale, cu „curaj creativ” și entuziasm pastoral. Acel entuziasm care se naște dintr-o angajare serioasă, care se pune în slujire în manieră bucuroasă și responsabilă, acționând nu ca și cum totul ar depinde de noi, ci știind că în fond totul este în mâinile Tatălui”.

Pe timpul pandemiei, familia s-a dovedit a fi un colant fundamental și originar pentru fiecare

„În acest timp de pandemie și de dificultăți sociale, sanitare, relaționale și spirituale foarte grave, familia a arătat că este un colant fundamental și originar de care are nevoie fiecare dintre noi, de care trebuie să ne îngrijim cu iubire (Amoris laetitia 7), cu atenție și determinare. Aceste dificultăți au scos în evidență și slăbiciunile și necesitățile mai urgente ale familiilor, în fiecare regiune geografică a pământului. Necesități care știm că sunt de acum urgențele pastorale pentru Biserică: crize conjugale, violență relațională, dezorientare educativă față de copii, sentiment de singurătate, frica de a ajunge la căsătorie, înțelegere scăzută a semnificației mântuitoare a sacramentelor și, mai ales, o nepercepută fractură radicală între credință și viața practică, trăită ca și cum Domnul n-ar exista”, explică Mons. Farrell.

Joi, 18 martie, a avut loc, la Sala de presă a Vaticanului, o conferință de presă online, în ajunul deschiderii acestui an special, conferință în care Cardinalul Farrell și-a prezentat entuziasmul privitor la inițiativa Papei Francisc de a dedica anul familiei creștine, întrucât, spune cardinalul: „A prezenta lumii planul pe care Dumnezeu îl are cu familiile este izvor de bucurie și speranță, este într-adevăr o veste bună!”.  

Amoris Laetitia constituie un instrument extraordinar de bogat pentru a înțelege mai profund realitatea concretă a familiilor de astăzi și a găsi strategii pastorale noi, care să pornească de la ascultarea familiilor și mai ales de la o formare mai solidă a lucrătorilor pastorali și a preoților. 

Dicasterul pentru familie și laici din Roma va coordona, pe durata întregului an, implicarea întregii Biserici, la nivel local și central, în pastorația familiilor, asigurându-se că exortația apostolică, în primul rând, și materialele pe care le va pune la dispoziția lucrătorilor pastorali și familiilor vor fi distribuite și aprofundate, prin activități menite să faciliteze acest lucru.  

Talida Trifoi- Biroul eparhial de presă

Foto: https://www.osservatoreromano.va 

 

 

 

 

 

  

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.