Vineri, 29 Martie 2024

Tineri voluntari din Franța și Belgia animează taberele de vară de pe teritoriul Eparhiei

Mai mulți tineri din Franța și Belgia au ajuns în luna aprilie, respectiv iunie în Maramureș, unde desfășoară activități de voluntariat la taberele de vară ce se desfășoară în această săptămână pe teritoriul Eparhiei noastre. Ajunși în Maramureș prin intermediul Fundației pentru Educație „Sfântul Vasile cel Mare”, tinerii sunt implicați, alături de organizatori, timp de o săptămână în animarea celor trei tabere care se desfășoară la școala Alexandru Rusu din Baia Mare, la Mănăstirea Baziliană de pe Dealul Crucii din Baia Mare, respectiv localitatea Coruia (tabără organizată de către Fundația Sfântul Vasile în colaborare cu Primăria Săcălășeni). Astăzi, 7 iulie, la Scoala Alexandu Rusu s-a încheiat prima din cele patru săptămâni de tabără prevăzute pentru acest an, săptămână în care 60 copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani au desfășurat activități adaptate vârstei lor în limbile: română, germană, engleză și franceză.

În ce privește tabăra de la Coruia, aceasta a durat 4 zile (3-6 iulie) și a fost un schimb de experiență între cei opt cercetașii belgieni și cei 35 de copii participanți din localitate. Aceștia au făcut, în prima zi, activități de cunoaștere, jocuri, iar în zilele următoare, în parteneriat cu Primăria Săcălășeni au făcut acțiuni de ecologizare a pădurii din Coruia, vizite la monumentele istorice din zonă, precum și cursuri de limba franceză. Ziua de vineri, 7 iunie, a fost dedicată de către grupul de belgieni vizitei Maramureșului, iar apoi ei vor pleca din zona noastră pentru a vizita alte regiuni ale tării.

Întrebați de către Biroul eparhial de presă cum au ajuns în Maramureș, unul dintre voluntari ne-a răspuns că ei, făcând parte dintr-o asociație de cercetași din Belgia, la începutul fiecărui an, își aleg un proiect umanitar la care să participe, iar pentru a pune în aplicare dorința de a călători în alte țări, în timpul anului de studiu lucrează part time pentru a-și permite financiar acest lucru.

La mănăstirea baziliană de pe Dealul Crucii din Baia Mare, tabăra de vară pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 24 de ani, deschisă luni, 3 iulie, continuă până duminică, 9 iulie. Organizată de către sora Claudia Mureșan, împreună cu comunitatea surorilor baziliene din Baia Mare, tabăra a adunat 112 copii. Unii dintre participanți, cei mai mari, au rămas timp de o săptămână la mănăstire și au fost găzduiți în cabanele de lemn din curtea mănăstirii, iar alții, cei mai mici, au luat parte la programul de tabără de peste zi. Voluntari din Asociația Cercetașii Munților, voluntari din Belgia, dar și persoane laice din eparhia noastră ajută cu drag la buna desfășurare a taberei. Cu toții petrec zile frumoase și cu voie bună, într-un cadru natural frumos amenajat, la marginea pădurii, în curtea mănăstirii „Sfânta Maria”. Activitățile zilnice prevăd acțiuni de cunoaștere, jocuri, lucru manual, dans, pregătirea mesei, program de relaxare și program de rugăciune în bisericuța de lemn din curtea mănăstirii (responsabili program spiritual: pr. Angel Zareczki și pr. Florin Marusciac). Tabăra se încheie duminică, 9 iulie, cu Sfânta Liturghie de la ora 10:30, urmată de o scenetă finală și o agapă frățească. 

Biroul eparhial de presă  

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.