Vineri, 26 Aprilie 2024

ZMT 2016 - Tinerii greco-catolici din Maramureș au pornit spre Cracovia

Unsprezece tineri din Eparhia greco-catolică de Maramureș, însoțiți de pr. Daniel Pop (paroh de Băsești și Oarța), au pornit în această dimineață, la ora 8:00, din Baia Mare spre Cracovia (Polonia), unde vor participa la Întâlnirea Mondială a Tinerilor, ediția a XIII-a. 

În ce privește programul la care tinerii maramureșeni vor lua parte, pr. Daniel ne-a spus: „Vom participa la întregul program propus de organizatorii ZMT și în plus, la catehezele în limba română, ce vor avea loc la biserica Świętego Stanisława BM”. 

Programul ZMT începe azi 25 iulie, ora 17:30, cu Sfânta Liturghie și ceremonia de deschidere și se încheie duminică, 31 iulie, cu Sfânta Liturghie finală celebrată de Sf. Părinte Papa Francisc. Tinerii din Maramureș vor fi cazați în parohia Świętej Marii Magdaleny (Głogoczów 74), unde vor dormi de luni până sâmbătă, iar în noaptea dinspre sâmbătă spre duminică vor fi prezenți în Campusul Misericordiae, unde se va avea loc noaptea de rugăciune și veghe cu Sfântul Părinte Papa Francisc. 

Pe lângă momente de rugăciune și meditație, programul săptămânii prevede și momente artistico-culturale ale tinerilor. De asemenea, pe site-ul ZMT sunt propuse obiective turistice pe care tinerii le pot vizita în Cracovia, denumită și „orașul sfinților”, întrucât a dat Bisericii, de-a lungul istoriei, zece sfinți, printre care Sf. Ioan Paul Al II-lea (sfânt al zilelor noastre) și Sfânta Faustina Kowalska. Cei doi sfinți au fost numiți și patronii Zilei Mondiale a Tineretului. 

Tema ZMT este: „Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt 5,7). „Această a cincea fericire a fost aleasă de Papa Francisc ca temă pentru Ziua Mondială a Tineretului Cracovia 2016. Este cunoscută remarcabila contribuţie pe care sfânta Faustina Kowalska a adus-o în contemplarea milostivirii divine şi răspândirea acestei devoţiuni de către sfântul Ioan Paul al II-lea. Tocmai de aceea organizatorii Zilei Mondiale a Tineretului 2016 au definit Polonia ca fiind campus misericordiae”, citim pe site-ul oficial în limba română dedicat Zilei Mondiale a Tineretului.

Denumirea „Ziua Mondială a Tineretului” a luat naștere la Roma în anul 1986, când s-a constatat că la întâlnirile de rugăciune cu Sfântul Părinte Papa participau mai mulți tineri decât la orice festival mondial din acea vreme. De atunci, o dată la doi sau trei ani, ZMT s-a organizat în diferite continente și la fiecare ediție au participat între două și cinci milioane de tineri de diferite confesiuni, de pe toate continentele (În anul 1995, în Parcul Rizal din Manila- Filipine s-au adunat în rugăciune cinci milioane de persoane. Această întâlnire a intrat în cartea recordurilor ca cea mai mare întâlnire din istorie). Ajunși la a treisprezecea ediție, Polonia este cea care, pentru a doua oară, găzduiește Întâlnirea mondială a Tineretului. În anul 1991, tinerii din întreaga lume s-au adunat la Czestochowa împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea, de origine poloneză.    

Biroul eparhial de presă

    

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.