Marți, 16 Aprilie 2024

PS Alexandru Mesian a fost condus pe ultimul drum și de numeroși maramureșeni, în frunte cu PS Vasile Bizău

Vestea trecerii la Domnul a arhiereului Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a întristat întreaga Biserică Greco-Catolică și cu atât mai mult Eparhia de Maramureș, unde Preasfințitul Mesian își are rădăcinile. Episcopul s-a născut pe 22 ianuarie 1937 la Ferneziu, Baia Mare.

Aici i-au rămas toți cei pe care-i iubea atunci când a devenit păstor al Eparhiei de Lugoj (în urmă cu 29 de ani) și cei pe care-i vizita în mod regulat pentru a-i saluta anual sau chiar de mai multe ori pe an: fratele Simion Mesaroș (ultimul frate rămas în viață), verișorii și mulți nepoți. Ultima dată a fost la Ferneziu în toamna anului 2022, cu ocazia sfințirii casei parohiale de aici.

„A fost un om al unității”, așa și-l aduc aminte cu toții: neamuri, colaboratori de orice fel, cler și credincioși din întreaga Biserică.

Astfel că pe data de 15 martie 2023, cu toții și-au îndreptat pașii spre a-l conduce pe ultimul drum. Din Maramureș s-a plecat cu un autocar și cu numeroase mașini, spre a participa la Slujba de Înmormântare a Arhiereului. Au fost prezenți: Preasfinția Sa Vasile, părintele vicar general Augustin Butica, părinți protopopi și mulți preoți, părintele Mesaroș Simion (fratele Preasfințitului) și numeroși nepoți și nepoate, pe care i-a îndrăgit atât de mult.

„Originar din această parte a Maramureșului, nu departe de locul suferinței episcopilor martiri, care își așteaptă Învierea de apoi în cimitirul de la marginea orașului Sighetu Marmației, Preasfinția Sa a rămas mereu legat de aceste locuri și de persoanele cu care a dat o frumoasă mărturie de credință în perioada clandestinității, alături de care s-a distins cu demnitate și curaj. A iubit mult preoția și a fost mereu alături de cei ce doreau să-și asume, în acele vremuri întunecate, această slujire, oferindu-și disponibilitatea de a-i forma și încuraja pe acest drum. A servit eparhia noastră de Maramureș în calitate de vicar general în primii ani ai regăsitei libertăți din anii `90, până la primirea episcopatului și transferul în eparhia de Lugoj, unde a rămas în slujire până la sfârșitul vieții”, a afirmat PS Vasile în mesajul de condoleanțe transmis la Lugoj în ziua în care Preasfinția Sa Alexandru a trecut la Domnul, pe 11 martie 2023. 

„Încrezători în cuvântul Domnului: Eu sunt învierea și viața; cel care crede în Mine, chiar dacă va muri, va fi viu. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri niciodată (Ioan 11,25-26), îl încredințăm pe Preasfințitul Alexandru milostivirii Lui iubitoare, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, Mama noastră și a Bisericii, asigurându-Vă de apropierea și rugăciunea noastră. 

Ne exprimăm sentimentele de fraternitate, împreună cu simțitele condoleanțe pentru cinstirea și perpetuarea memoriei fratelui nostru mai mare, arhiereul Alexandru, cerând Domnului să-i facă parte cu cei aleși și cu toți sfinții în Împărăția Lui”, a scris PS Vasile în același mesaj.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.