Joi, 18 Aprilie 2024

SIGHETU MARMAȚIEI: Zile de reculegere la Mănăstirea „Maica Îndurerată”

„Credinţa vine din predicare, iar predicarea, din cuvântul lui Cristos” afirmă apostolul Pavel în epistola către Romani 10,17. Perioada Postului Mare este o perioadă de introspecție și de redescoperire a drumului care ne duce la întâlnirea cu Dumnezeu. Aflându-ne în anul dedicat Cuvântului lui Dumnezeu, la Mănăstirea ”Maica Îndurerată” a Congregației Surorilor Maicii Domnului din Sighet s-au desfășurat două zile de reculegere pentru laici. Predicatorul acestor zile a fost părintele Mihai Vătămănelu OFMConv, de la Mănăstirea Franciscană ”Maica Domnului” din Oradea.

 Joi, 30 martie 2017, de la ora 17:00 părintele Mihai a propus spre meditare textul de la Matei 20,29-34, care ne vorbește despre cei doi orbi vindecați de Isus la Ierihon. Am descoperit astfel că noi suntem orbi, cerșetori care strigăm către Isus să intervină în favoarea noastră și doar datorită intervenției lui ne putem vindeca de orbire. A doua meditație propusă a fost textul de la Matei 22, 1-14, pilda nunții fiului de împărat care ne-a ajutat să înțelegem că trebuie să răspundem fără ezitare și fără zăbavă la invitația lui Dumnezeu, pentru a fi și noi printre cei aleși. Această zi s-a încheiat cu un moment de adorație în care l-am preamărit pe Dumnezeu pentru darurile sale.

Vineri, 31 martie 2017, de la ora 10:00, s-a propus spre meditare textul de la Matei 24, 32-51, un text amplu, în care am meditat că trebuie să recunoaștem prezența Domnului, mereu prezent prin Cuvântul său veșnic, că pentru a-l descoperi pe Dumnezeu nu avem nevoie de experiențe ieșite din comun, ci de vigilență pentru a constata că Dumnezeu se manifestă în experiențele simple ale vieții de zi cu zi și că misiunea noastră este aceea de a fi slujitori credincioși și înțelepți, care nu suntem stăpâni ci doar administrator ai darurilor sale.

După un timp de aprofundare și discuții spirituale, la ora 12:00, am participat la Sfânta Liturghie, hrănindu-ne atât cu Cuvântul lui Dumnezeu cât și cu pîinea euharistică, încununând astfel experiența profund spirituală a acestor zile. A fost și momentul mulțumirilor pentru experiența trăită, pentru disponibilitatea și călăuzirea părintelui predicator și pentru initiativa surorilor Congregației ”Maicii Domnului” de a ne lăsa formați la școala Cuvântului lui Dumnezeu. Participanții și-au exprimat bucuria de a fi luat parte la aceste zile de reculegere și speranța ca sămânța cuvântului să aducă roade.

Pr. Vasile Florea

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.