Vineri, 19 Aprilie 2024

Sărbătoare în parohia Mocira

Duminică, 3 iulie 2022, parohia greco-catolică din Mocira a avut parte de o dublă sărbătoare: hramul bisericii și aniversarea a 25 de ani de preoție a părintelui paroh Cînța Mircea.

„Am venit azi aici pentru a sărbători împreună cu voi, comunitatea parohială din Mocira, hramul bisericii, dar și pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de slujire preoțească a părintelui Mircea. A cinsti taina preoției este o datorie a noastră a tuturor. Taina preoției este un dar și îi mulțumim Domnului pentru darurile pe care le împărtășește celor aleși, celor chemați, celor care sunt și celor care se pun în slujire”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești. Liturghia a fost celebrată de la ora 11:00, de către Preasfințitul Vasile și au concelebrat părintele paroh Mircea Cînța, împreună cu un sobor de preoți din parohiile învecinate.

Vorbind despre evanghelia duminicii (Mt. 6, 22-33 - Luminătorul trupului) Preasfințitul Vasile a explicat cum cuvintele acestui text biblic sunt „atât de simple și de profunde, încât nu ar avea nevoie de explicații”: Luminătorul trupului este ochiul; dacă ochiul tău va fi curat, tot trupul tău va fi luminat. Iar dacă ochiul tău va fi rău, tot trupul tău va fi întunecat. Episcopul a vorbit în cadrul omiliei despre cum mesajul evanghelic de azi repetă de mai multe ori faptul că nu trebuie să ne preocupăm: Nu vă preocupați. Textul face parte din seria de învățături care ajută creștinul să-și trăiască viața în pace, o pace profundă, o pace care se găsește în interior, în suflet și nu în exteriorul nostru. Evanghelia ne invită să lăsăm lumina interioară să se manifeste și în exterior, să nu căutăm pacea afară, unde suntem atrași de exteriorități și uităm de ceea ce este interior. Povața de azi este: Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate celelalte se vor adăuga vouă. „Ea ne aduce aminte că fiecare dintre noi avem priorități, dar prioritatea creștinului este aceea de a-și aduce aminte și de a arăta faptul că este fiu al lui Dumnezeu, fiu răscumpărat”: „Căutați-l pe Dumnezeu în interiorul vostru”, a fost îndemnul Ierarhului către credincioșii prezenți la Mocira, amintind spusele Sfântului Augustin: „Dumnezeu este mai intim mie decât eu însumi”. „Iubirea lui Dumnezeu îi dă creștinului unicitate și autenticitate. Menirea creștinului este aceea de a face vizibilă iubirea lui Dumnezeu acolo unde este”, a afirmat PS Vasile.

Părintele paroh Mircea Cînța a mulțumit Episcopului pentru frumoasele cuvinte de încurajare rostite în parohia Mocira și a înmânat Preasfințitului, din partea parohiei, o icoană pe care să o păstreze ca amintire a acestui frumos eveniment. A mulțumit confraților preoți, surorilor călugărițe și credincioșilor din alte parohii care au răspuns pozitiv invitației de a se alătura sărbătorii parohiei. Nu în ultimul rând, a mulțumit frumos credincioșilor din Mocira, alături de care a parcurs 25 de ani de drum spiritual, o generație, explicând că își vede în această zi în biserică prima botezată din parohie, care are acum 25 de ani și care vine în fiecare duminică la biserică alături de familie și fiul ei. Mulțumiri au venit și din partea parohiei către păstorul lor, în acest fericit moment aniversar.

Din Partea Preasfințitului, părintele paroh a primit un medalion cu Fericitul Martir Alexandru Rusu, cel care ne învață că slujirea merge până la sfârșitul vieții și un album cu Biserica Română Unită, colecție de imagini cu biserici din toate Eparhiile din România.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.