Vineri, 29 Martie 2024

PS Vasile la biserica „Sfântul Anton”: „Sfinții, și în mod deosebit Sfântul Anton, pe care îl sărbătorim astăzi, ne insuflă frumusețea trăirii evangheliei”

„Privind la sfinți, inima noastră se purifică mai mult pentru că primim un mesaj de pace. Vedem în sfinți realizată o umanitate deplină, în sfinți vedem armonie, vedem frumusețea omului care ajunge la maximul posibilităților pe care le are de a se realiza. Sfinții și în mod deosebit Sfântul Anton, pe care îl sărbătorim astăzi, ne insuflă frumusețea trăirii evangheliei. Prin trăirea evangheliei, omul se descoperă pe sine, dar mai ales, se unește cu Dumnezeu”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în biserica „Sfântul Anton” din Baia Mare, care duminică, 13 iunie 2021, și-a sărbătorit hramul.

Preasfințitul a amintit faptul că duminica aceasta îi aduce în lumină și pe Sfinții Părinți de la Niceea, Părinții primului conciliu ecumenic, desfășurat în secolul IV, anul 325. Ierarhul a dedicat mare parte a cuvântului de învățătură vorbind despre armonie și unitate: „În duminica dinaintea Rusaliilor, Biserica ne propune să medităm la unitate, la unitatea comunității, a Bisericii și la ceea ce înseamnă armonie și comuniune cu Dumnezeu... Evanghelia de astăzi, din capitolul 17 după Ioan, ne introduce rugăciunea lui Isus, în care El se roagă pentru ucenicii Săi ca ei să fie una. Tată sfânt, păstrează-i în numele Tău pe care mi l-ai dat, ca ei să fie una ca şi noi! (Io, 17,11). Comuniunea Sfintei Treimi se revelează în întruparea lui Isus mântuitoare. Întruparea și lucrarea mântuitoare a lui Isus este tocmai această chemare la unitate a întregului neam omenesc, care, prin păcat, se divizează. Prin Hristos, lumea este chemată la unitate, o unitate care se realizează prin Spiritul Sfânt, prin valori spirituale, în trăire și în virtuțile pe care creștinii le practică, se regăsesc unii cu ceilalți”.

„La fel cum conciliul ecumenic de la Niceea pune bazele unității în Biserică și ne îndeamnă pe toți să proclamăm adevărul cu iubire, rămâne actuală rugăciune lui Isus: ca toți să fie una”, a afirmat PS Vasile.

După celebrarea Sfintei Liturghii, s-a rostit Litania Sfântului Anton și s-au sfințit, ca în fiecare an, crinii pe care credincioșii îi țineau în mână sau i-au așezat lângă statuia Sfântului Anton.

Părintele paroh Florin Marusciac, în numele parohiei, al părintelui vicar parohial Manu Mircea și a consiliului curatoral, a mulțumit Preasfințitului Vasile, confraților preoți, surorilor călugărițe și tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoare.

Biroul eparhial de presă

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.