Joi, 28 Martie 2024

Duminică, 4 octombrie 2020: Vizită pastorală a PS Vasile în parohia ,,Sfântul Francisc” din Satu Mare

„Astăzi, avem bucuria să ne rugăm împreună și am venit în mijlocul dumneavoastră cu acest gând: să mă alătur comunității de credință a parohiei și să înălțăm rugăciunea noastră către Dumnezeu, ca o jertfă de laudă”. Sunt cuvintele cu care Preasfințitul Vasile și-a început cuvântul de învățătură rostit în parohia ,,Sfântul Francisc” din Satu Mare, cu ocazia hramului acesteia. Sărbătoarea a avut loc duminică, 4 octombrie 2020.

„Sfântul Francisc, patronul parohiei, ne învață calea milostivirii, cu multe secole după Hristos și până la el, de asemenea, alți sfinți au întrupat și au dat această mărturie despre iubirea lui Dumnezeu”. Sfântul Apostol Pavel se numără printre cei care ne învață milostivirea și iubirea lui Hristos. „În această duminică, prin mesajul evanghelic citit (Lc. 6, 31-36), ne apropiem de inima mesajului lui Hristos, a mesajului evanghelic, de centrul mesajului lui Hristos, un mesaj pe care Isus îl lasă moștenire ucenicilor lui, apostolilor și prin ei, tuturor celor care vor crede în El”, a spus Ierarhul. Mesajul este unul sublim, înalt, atât de înalt încât pare greu de ajuns, însă trebuie să fim siguri că Isus nu a dat niciodată un mesaj imposibil de trăit, de întrupat: „Poruncă nouă vă dau vouă, le spune Isus ucenicilor săi, să vă iubiți unul pe altul precum eu v-am iubit pe voi!”. Noi creștinii nu avem cum să ne angajăm în trăirea acestui mesaj doar prin forțele noastre proprii, ci cu ajutorul harului, a Spiritului Sfânt, cu ajutorul lui Hristos. „Niciodată nu vom reuși să atingem această învățătură sublimă a lui Isus dacă ne vom baza doar pe forțele noastre proprii pentru că avem experiența a ceea ce se întâmplă în lume și-n jurul nostru… Vedem cât suntem de umani, cât suntem de limitați, păcătoși și adeseori răi cu cei de lângă noi… Isus vine și ne propune tuturor să ieșim din această logică a umanului, a reciprocității și să intrăm într-o logică superioară a gratuității”... Atunci vom simți și ne vom bucura și mai mult de iubirea lui Dumnezeu.

Părintele Bârle Ovidiu a mulțumit Preasfințitului Vasile pentru această vizită pastorală în comunitatea parohială „Sfântul Francisc”, care se bucură întotdeauna de prezența Eparhului în parohie, a mulțumit părintelui protopop Roman Dumitru, confraților preoți, credincioșilor parohiei și oaspeților, Consiliului Curatoral pentru implicare și prezența la sărbătoare.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.