Vineri, 19 Aprilie 2024

Preoți din Eparhia noastră prezenți la întâlnirea preoților greco-catolici maghiari de la Máriapócs

Pa data de 29 februarie a.c., a avut loc, la sanctuarul de la Máriapócs, Întâlnirea anuală a preoților greco-catolici maghiari. Au fost prezenți nu numai preoții Mitropoliei de Hajdúdorog, da și cei de peste hotare: Slovacia, Ucraina și România. Eparhia noastră a fost invitată oficial și a fost reprezentată de mai mulți preoți, în frunte cu părintele protopop Cornel Șimon.      

Întâlnirea se desfășoară la fiecare început de an și își propune să fie un impuls pastoral pentru preoți, întrucât ea prevede discutarea activităților programate de către preoți pe durata întregului an și astfel, toți sunt invitați la un schimb de informații în legătură cu viața pastorală, și nu numai.

După o rugăciune în catedrala sanctuarului, condusă de PS. Abel din Eparhia de Nyíregyháza, întrunirea propriu-zisă a avut loc în casa Centrului de Pelerinaj Emmanuel, unde părintele Galambvári Péter a ținut un discurs pe tema canoanelor orientale în legătură cu normele stabilite parțial. Tema a fost temeinic pregătită, pe marginea acesteia fiind purtate o serie de discuții, în timpul căreia preoții prezenți au primit răspunsuri lămuritoare la toate întrebările.

În partea a doua a programului, s-a discutat despre cel de al 52-lea Congres Euharistic, care va avea loc la Budapesta, în perioada 13-20 septembrie 2020. Farkas Balázs, reprezentantul grupului de organizatori a oferit detalii despre acest eveniment mondial: informații practice, când și unde va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie greco-catolică.

S-a anunțat Întâlnirea ierarhilor catolici orientali europeni, care va avea loc între 13 și 16 septembrie, la Budapesta. Sfânta Liturghie din 16 septembrie, din Bazilica Sfântul Ștefan din Budapesta va fi condusă de Joseph Absi, Patriarh al Bisericii Greco-Catolice Melchite.  

După masa de prânz, au continuat discuțiile, iar preoții au prezentat planurile și activitățile pe care le vor desfășura în timpul anului. S-a anunțat organizarea unui sinod mitropolitan. Ziua s-a încheiat prin participarea la slujba Vecerniei. 

Pr. Pallai Béla

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.