Marți, 16 Aprilie 2024

Inaugurare de monument la Ieud și binecuvântare de capelă la Săliștea de Sus

În prag de celebrare a unui secol de Românie modernă, 1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2018, duminică, 25 noiembrie 2018, Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a trăit două momente de mare bucurie.

Câteva sute de credincioși din parohia Ieud și din parohiile învecinate au participat la Sfânta Liturghie celebrată de către Preasfinția Sa Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș, la noua biserică din parohia Ieud. Alături de Preasfinția Sa au concelebrat pr. Vasile Codrea – paroh și protopop de Iza-Vișeu, pr. dr. Vasile Iusco – protopop de Sighet și alți preoți din localitățile învecinate veniți la sărbătoare.

Dintre oficialitățile prezente la acest important eveniment pentru întreaga biserică au făcut parte: domnul Vasile Moldovan, prefect al județului Maramureș, domnul David Nicolae, primar al comunei Ieud, domnul George Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș și alți reprezentanți ai Guvernului României și ai comunității locale.

După Sfânta Liturghie a avut loc dezvelirea monumentului dedicat Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia și a victimelor regimului comunist din localitatea Ieud urmată de un parastas în memoria tuturor celor care și-au adus aportul la făurirea României moderne și a celor care au luptat împotriva regimului comunist ateu.

În după-amiaza aceleiași zile, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Săliștea de Sus, unde a binecuvântat capela din subsolul noii biserici parohiale din această localitate. Astfel, dezideratul credincioșilor greco-catolici din această parohie, și anume acela de a avea un loc adecvat unde să se poată ruga și să-l preamărească pe Dumnezeu, s-a împlinit în Anul Centenar. Evenimentul a debutat prin sfințirea mică a apei, după care Preasfinția Sa a binecuvântat capela prin stropire cu apă sfințită și a rostit rugăciunea de binecuvântare a noii capele. Seara a continuat cu slujba Vecerniei celebrată de Preasfințitul Părinte Vasile, răspunsurile fiind date de Surorile Baziliene din Baia Mare.

Biroul eparhial de presă

ieudsaliste1

ieudsaliste2

ieudsaliste3

ieudsaliste4

ieudsaliste5

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.