Vineri, 29 Martie 2024

Ședința de primăvară a preoților din Vicariatul ucrainean

Marți, 22 mai 2018, a avut loc în orașul Suceava, ședința de lucru a preoților din Vicariatul ucrainean din România, prima din acest an. Întâlnirea a început dimineața, în jurul orei 9 prin celebrarea Sfintei Liturghii de către preoții prezenți, prezidată de părintele vicar general pentru ucraineni Mihai Dubovici. După încheierea Sfintei Liturghii, preoții celor două protopopiate, bucovinean și maramureșean au fost conduși de către părintele Marius Chiriloaiei, parohul locului spre casa parohială care a fost și gazda acestei întâlniri preoțești.

În debutul întâlnirii, a luat cuvântul părintele vicar făcând o mică meditație, lectio divina, asupra textului evangheliei zilei, luată din Evanghelia după Ioan, cap.16, vv.1-13. În această meditație părintele a menționat despre atenționarea lui Isus pe care o face ucenicilor săi, în prima parte a Cuvântului Evangheliei, referitor la prigoana pe care aceștia vor trebui să o suporte pentru Numele lui Dumnezeu, mărturisindu-L înaintea oamenilor. În cea de-a doua parte a Evangheliei, ni se vorbește despre făgăduința Sfântului Spirit, Spiritul Adevărului pe care o face Fiul prin Înălțarea s-a la Cer. Acest Spirit îi va inspira pe Apostoli și pe ceilalți care vor veni după ei și vor crede cu adevărat cuvântului Său. În aceeași măsură, și preotul este introdus în acest mister al lucrării Spiritului Sfânt, care descoperă adevărul revelat al Cuvântului lui Dumnezeu și desăvârșește lucrarea Prea Sfintei Treimi. 

După încheierea acestei meditații, a urmat o reflecție a părintelui Ionut Ursuleac, având ca temă Biserica, preluată dintr-un interviul al Papei Francisc, intitulat ”Biserica în ieșire”. Parafrazând cuvintele Sanctității Sale Papa Francisc, expresia ”Biserica în ieșire” înseamnă un model de acțiune și de a fi în lume printr-o deschidere mai mare fața de cei în nevoi, de cei marginalizați care au nevoie de consolarea și milostivirea lui Dumnezeu. A fi o ”Biserică în ieșire” presupune o căutare a acelui pierdut și o primire a acelui care cere ajutor. Biserica este așadar intr-un ”dinamism în ieșire”, pentru că este însuflețită de ”puterea eliberatoare și înnoitoare” a cuvântului lui Dumnezeu. Pentru ca aceasta să poată fi realizată, spune Sfântul Părinte papa Francisc, ea are nevoie de un pas pregătitor: cel al întoarcerii, al convertirii personale, pentru că întâi e nevoie să ieșim din noi înșine, pentru a putea ieși spre Dumnezeu și spre ceilalți.

În cea de-a doua parte a discuțiilor au luat parte și părinții protopopi Nicolae Nicolaeșin și Vasile Colopelnic, fiecare făcând referire la diferitele chestiuni de ordin practic, liturgic, pastoral ce țin de viața comunităților si a bisericilor parohiale a vicariatului ucrainean greco-catolic.

Întâlnirea s-a încheiat în spirit cordial și de dragoste frățească, la sfârșitul ședinței preoțești părintele vicar Mihai Dubovici a mulțumit atât preoților pentru participarea la această întâlnire, cât și familiei părintelui Marius Chiriloaiei, gazdelor pt. buna primire și ospitalitate.           

Pr. Lucian Marușciac

sedinta ucrainiei 1

sedinta ucrainiei 2

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.