Vineri, 19 Aprilie 2024

Expoziția de documente care atestă începuturile Eparhiei de Maramureș a fost mutată la Sighetu Marmației

În data de 1 octombrie 2017, în Duminica a 19-a după Rusalii, Protopopiatul Greco-Catolic de Sighet a fost gazda expoziției foto-documentare cu privire la înființarea Eparhiei de Maramureș și a numirii primului ei Episcop.

Programul a început la orele 10:00 cu Sfânta Liturghie oficiată de responsabilul Departamentului pentru Cultură din cadrul Episcopiei noastre, în persoana pr. dr. George Marius Nicoară, împreună cu Părintele Protopop dr. Vasile Iusco, urmată de prezentarea expoziției fotografiilor-document prezente în Capela Protopopiatului.

Expoziția conține și documentele oficiale din perioada promulgării Bulei Papale Sollemni Conventione din data de 5 iunie 1930, prin care se înființa Eparhia de Maramureș, documente din Arhivele Secrete Vaticane și din Arhivele Congregației pentru Bisericile Orientale din Roma, cât și documente din Arhivele Naționale ale României, care atestă începuturile Eparhiei de Maramureș și numirea primului titular în Scaunului Episcopal de la Baia Mare – Episcop Dr. Alexandru Rusu.

În cadrul evenimentului a avut loc și prezentarea cărții Scrisori Pastorale ale Episcopului Dr. Alexandru Rusu (Editura Surorilor Lauretane 2017), care cuprinde toate scrisorile pastorale scrise de către Preasfințitul Rusu cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun și de Paști și cu ocazia începutului postului Paștelui.

Expoziția va rămâne în Protopopiatul Sighet în următoarele cinci săptămâni.

Secretariatul Protopopial Sighet

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.