Vineri, 19 Aprilie 2024

Primul discurs în limba maghiară despre episcopii greco-catolici martiri

Joi, 27 februarie, la biserica reformată din Piața Titulescu din Satu Mare, la invitația pastorului Rácz Ervin, pr. Pallai Béla, paroh de Peleș, a susținut o conferință despre Biserica Greco-Catolică, în special despre cei șapte episcopi martiri beatificați anul trecut de papa Francisc.

Cu această ocazie, s-a vorbit în premieră în limba maghiară despre noii fericiți ai Bisericii Greco-Catolice.

Părintele Pallai a explicat și faptul că, în vizita sa făcută la Roma în luna ianuarie, a primit de la Postulatorul Cauzei episcopilor martiri, pr. Vasile Man, moaștele a trei episcopi: Vasile Aftenie  (1899 - 1950), Ioan Bălan  (1880 - 1959) și Iuliu Hossu (1885 - 1970), ceea ce l-a determinat să se implice activ în a prezenta viața celor care nici după numeroase încercări ale comuniștilor nu au renunțat la credința lor, ci au rămas făclii vii pentru credincioși. Moaștele vor fi expuse în biserica din Peleș, după terminarea lucrărilor de renovare ale acesteia.    

Învățătura catehetică și istorică au fost ilustrate cu proiecții video. Ierarhii au fost prezentați fiecare în parte, din diferite perspective: viața, studiile, anii persecuției, ultimele zile ale vieții - până la moarte.   

„Exemplul lor i-a întărit nu numai pe contemporanii lor, dar rămân și azi îndrumători ai Bisericii și torțe pentru credincioșii din zilele noastre. Este important ca după beatificare, după recunoașterea oficială din partea Bisericii, să nu înceteze pomenirea lor și nici rugăciunile noastre spre cei care au ajuns la sfințenie”, a afirmat părintele Béla.

Părintele a vorbit atât despre legătura dintre ierarhi cu credincioșii greco-catolici maghiari, cât și despre caracteristicile și prezența greco-catolicilor maghiari pe meleagurile sătmărene. În rândurile publicului au fost prezente numeroase familii mixte din zonă, dar și persoane interesate să aprofundeze istoria Bisericii.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.