Vineri, 29 Martie 2024

Joia Mare. PS Vasile a celebrat Slujba Spălării picioarelor

„Evanghelistul Marcu amintește de sora lui Lazăr, care unge cu mir parfumat picioarele lui Isus. Gestul de a risipi, în ochii apostolilor, mirul de mare preț, Isus spune că este o faptă bună, pentru întruparea Lui”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cadrul celebrării din Joia  Mare, 13 aprilie 2023, care s-a desfășurat la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare. Episcopul a dorit să scoată în evidență cum, prin acest gest, Maria, sora lui Lazăr, a instituit caritatea, metaforic este un gest care anticipează toate gesturile de caritate, generozitate, sacrificiu și iubire la adresa semenilor. „Acesta anticipează îngroparea lui Hristos și participarea împreună cu El la Înviere”.  

Despre caritate și prezența tainică a lui Isus a fost întreaga omilie rostită de Ierarhul de Maramureș în fața credincioșilor adunați la biserica „Sfânta Maria” spre a participa la Vecernia unită cu Sf. Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și la Oficiul Spălării picioarelor, dar și în fața numeroșilor preoți și persoane consacrate prezenți. „Paștele este aproape, a sosit și prin celebrarea de astăzi actualizăm misterul mântuirii noastre, pornind de la ceea ce este mai sfânt, moștenirea pe care ne-a lăsat-o Mântuitorul Hristos”. În Joia Mare, Isus, fiind la Cină cu apostolii, a instituit Euharistia, sacrament prin care ne însoțește neîncetat de-a lungul vieții noastre. „O prezență tainică”, a numit-o PS Vasile, care este întotdeauna acolo, care ne însoțește oriunde am trăi și am munci, în momente bucurie, dar și în momente de deznădejde.

La aceeași Cină, Isus a instituit Preoția, fapt pentru care Ierarhul i-a felicitat, la final, pe toți preoții prezenți și le-a urat misiune sfântă și binecuvântată în continuare.

Celebrările de Paști continuă după următorul program.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.