Vineri, 29 Martie 2024

S-au încheiat exercițiile spirituale pentru preoți

S-a încheiat cea de-a doua serie de exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia de Maramureș. Exercițiile s-au desfășurat în perioada 11-14 iulie, la mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare și au fost ținute de pr. Olivo Bosa, pe tema sinodalității.

În cuvântul introductiv din prima seară, părintele Olivo i-a îndemnat pe preoți să trezească în ei viața misionară, să depășească toate obstacolele care i-ar determina să se închidă în ei înșiși. Ca exercițiu practic, le-a propus să privească orașul de sus și să se gândească la cei peste 100 000 de oameni care locuiesc în el, întrebându-se: „Cum vede Dumnezeu acești oameni? Ce se trezește în inima fiecărui preot când se uită la oraș?”. A urmat adorația euharistică.

În cea de-a doua zi, s-a meditat din Evanghelia după Luca, pe tema iubirii lui Dumnezeu, care „depășește orice zid, este fragilă și se dăruiește”. Preoții au fost îndemnați să reflecteze la felul în care Dumnezeu iubește omenirea pentru a putea fi misionari, deoarece Dumnezeu are nevoie de oameni spre a se manifesta.

Miercuri, 13 iulie, s-a vorbit despre unitate. Acesta este și unul dintre scopurile Sinodalității. Pentru a ajunge la unitate, trebuie cultivate și încurajate întâlnirea, ascultarea, dialogul și discernământul. S-a vorbit despre Convertirea lui Saul (F. Ap 9, 1-31) și despre modul în care Saul, din prigonitor al Bisericii, a devenit unul dintre cei mai pasionați misionari din istoria creștinătății.

S-a meditat la imaginea lui Isus care a încălecat pe măgăruș (un animal umil) și a luat asupra sa păcatele lumii, acceptând moartea pe cruce. „Acceptăm această imagine a lui Dumnezeu? Cu anevoie sau cu ușurință?”, a fost întrebarea propusă spre meditare preoților.   

Ultima zi de meditații a avut-o în centru pe Sfânta Fecioară Maria, ca model misionar. Multe persoane se apropie de Dumnezeu prin Maria, Mama tuturor. Fiecare creștin este invitat să aibă o relație personală cu Preacurata Fecioară. Exercițiile s-a încheiat cu o rugăciune în biserica mănăstirii de pe Dealul Crucii.

Exercițiile spirituale pentru preoți se desfășoară anual, în mai multe serii, și fiecare preot este îndemnat să participe o dată pe an.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.