Vineri, 29 Martie 2024

PS Vasile de Ziua Vieții Consacrate: „Să rămânem, în răbdare, ancorați în promisiunea lui Dumnezeu, fundamentul speranței noastre”

 „În această frumoasă sărbătoare, la 40 de zile după Nașterea Domnului, Biserica ne propune să contemplăm cu ochii minții și ai credinței prezența lui Dumnezeu în mijlocul nostru, în toate etapele vieții”, a afirmat PS Vasile în omilia rostită de sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului în Templu”, miercuri 2 februarie, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare. Sărbătoarea fost dublată de faptul că ordinele religioase și un sobor de preoți s-au adunat aici pentru a se ruga împreună de Ziua Vieții Consacrate, celebrată anual în această dată.

„Doar cu ajutorul Spiritul Sfânt, prin puterea credinței, putem să-L recunoaștem pe Dumnezeu în evenimentele pe care le trăim”, a spus Ierarhul și a explicat cum „perspectiva și sensul vieții se schimbă acolo unde este prezent Spiritul Sfânt”.

„Ne bucurăm astăzi de ziua dedicată persoanelor consacrate, a celor care și-au dăruit viața în totalitate spre slujirea Bisericii, căutarea lui Dumnezeu și căutarea mântuirii proprii. Este o sărbătoare care amintește de planul pe care Dumnezeu îl sădește în suflet și omul este deschis cu urechea sufletului și-I lasă spațiu în viața lui...”, a spus Preasfințitul, explicând cum, asemenea dreptului Simeon, e nevoie să așteptăm cu răbdare și speranță să-L întâlnim Dumnezeu. A vorbit despre virtutea răbdării în speranță, care trebuie exercitată în cele 3 dimensiuni ale vieții noastre: în viața personală, în viața comunitară și în relația cu lumea în care trăim. „Învățăm din răbdarea Domnului că nu trebuie să luăm imediat ce ni se cuvine, ci să așteptăm timpul Domnului, atunci când ne va fi dăruit ceea ce este al nostru”, cu toate că trăim în zilele noastre o foarte accentuată și frecventă lipsă de răbdare, când totul trebuie să vină imediat. În viața de familie sau cea comunitară, răbdarea înseamnă „tăria sufletului de a lua asupra ta neputința sau limita celuilalt, a da timp la ceea ce nu poate fi rezolvat sau înțeles imediat”. Răbdarea în raport cu lumea înseamnă a-ți urma calea cu toate că uneori nu mergi în același sens cu ceilalți, nu poți trăi statornic dacă ești mereu în comparație cu lumea, a explicat Ierarhul, afirmând: „Dacă lumea merge pe contul ei, noi să rămânem, în răbdare, ancorați în promisiunea lui Dumnezeu! Promisiunea lui Dumnezeu este fundamentul speranței noastre” și pentru asta se cuvine să-I mulțumim.

La final, Preasfințitul Vasile a felicitat și a urat „La mulți ani, cu multe haruri de la Dumnezeu, putere de muncă și lumină!”, tuturor congregațiilor religioase, preoților și persoanelor consacrate din Eparhie, în sărbătoarea dedicată lor.

Biroul eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.