Vineri, 29 Martie 2024

9 mai 1963: Ultimele cuvinte ale Fericitului Episcop Martir Alexandru Rusu

În urmă cu 58 de ani, pe data de 9 mai 1963, după mai bine de 14 ani petrecuți prin închisori și domicilii forțate, aflându-se la închisoarea din Gherla, Episcopul Alexandru Rusu și-a dat viața ca martir, în celula cu numărul 10, o celulă foarte rece, povestește Alexandru Rațiu în cartea „Biserica Furată”, ediția 1993. Acelaș autor descrie în cartea sa contextul morții și ultimele cuvinte ale Episcopului, devenite deja celebre:  

„Pe 9 mai 1963, episcopul s-a ridicat în coate și a binecuvântat colegii de suferință: Frații mei -le-a spus- eu merg la Domnul, care mă cheamă ca să primesc răsplata pentru viața alături de El, trăită pentru El și jertfită pentru El și Biserica Română Unită. După aceste cuvinte, rostite cu mare liniște, s-a întins pe pat, a închis ochii și a încredințat sufletul său Bunului Dumnezeu. Deținuții din celulă, în frunte cu doctorul Gordan Victor, au rămas adânc mișcați și au început imediat Rugăciunea Rozarului. Prin pereți, au anunțat toată suflarea închisorii despre mersul la cele veșnice al marelui Arhiereu, Dr. Alexandru Rusu, un adevărat slujitor al altarului, un apostol al credinței strămoșești și un suveran în lupta Neamului și a Tării Românești”. A fost înmormântat în cimitirul din Gherla, fără vreo ceremonie funerară, iar locul exact în care se află nu este nici acum cunoscut.

A fost beatificat pe data de 2 iunie 2019, la Blaj, de către Sfântul Părinte Papa Francisc. A devenit atunci Fericit, mijlocitorul Eparhiei noastre către Dumnezeu, astfel că toți credincioșii Eparhiei de Maramureș îi pot adresa rugăciuni și-i pot cere să mijlocească pentru ei în fața Tronului Ceresc.

În anul 1990, imediat după punerea în legalitate a Bisericii Greco-Catolice, a fost deschis la Baia Mare Institutul Teologic Episcop Dr. Alexandru Rusu (care a funcționat timp de 25 de ani) și din anul 2015 a fost deschisă, tot la Baia Mare, Școala Primară „Ep. Dr. Alexandru Rusu”.

În fiecare an, Preasfințitul Vasile Bizău celebrează o Sfântă Liturghie în capela școlii, pentru a rememora ziua trecerii la Domnul a Fericitului Martir Alexandru Rusu.

În 2019, Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a publicat un album omagial, care prezintă viața, activitatea pastorală și perioada martiriului primului Episcop de Maramureș.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.