Vineri, 19 Aprilie 2024

Vineri, 31 iulie, începe Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului este ținut în perioada 1-14 august în toată Biserica Bizantină, din anul 1166, după ce sinodul local de la Constantinopol (desfășurat sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi) a stabilit o perioadă comună de respectare a postului dedicat acestei sărbători. La începuturi, nici durata și nici timpul din an dedicat lui nu erau la fel peste tot, în întreaga Biserică.  

La sinodul amintit, s-a hotărât ca postul să înceapă pe 1 august și să dureze până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august. Lăsatul secului se face pe 31 iulie, însă dacă această zi cade miercurea sau vinerea, acesta se anticipează cu o zi și deci, în 31 iulie începe postul.

În această perioadă se înmulțesc rugăciunile dedicate Maicii Domnului, credincioșii participă în număr mare la rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”, care se oficiază zilnic în parohii, iar în ajunul sărbătorii, se organizează seri de veghe și rugăciune în parohiile care poartă hramul acestei sărbători. În cadrul serilor de veghe, se săvârșește  Prohodul Maicii Domnului și alte rugăciuni mariane. Acest post este unul foarte iubit de către credincioșii Bisericii Catolice de rit bizantin, care participă activ la rugăciunile mariane oficiate comunitar.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.