Vineri, 29 Martie 2024

Episcopii catolici îl invită pe Papa Francisc în România

„Episcopii catolici îl invită pe Papa Francisc în România, exprimând dorința legitimă a creștinilor catolici din România, și nu numai a lor”, citim în comunicatul transmis de pr. Francisc Ungureanu, secretar CER, la sfârșitul sesiunii de toamnă a Conferinței Episcopale Catolice din România, încheiată azi, 28 septembrie.

Episcopii catolici (de ambele rituri) din România s-au întâlnit pe perioada 26-28 septembrie, la Oradea, gazdă fiind de această dată Episcopia Romano-Catolică de Oradea.

Întâlnirea a început luni, 26 septembrie, la ora 17.00 cu salutul și mesajul de bun venit ale excelenței Sale, episcopul latin de Oradea, Böcskei László, gazda lucrărilor. La deschiderea sesiunii a participat și Excelența Sa Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic la București, „care a transmis mulțumirile pentru colecta făcută, la inițiativa Sfântului Părinte Papa Francisc, pentru Ucraina”, citim în comunicat.

„În plenul lucrărilor, episcopii au discutat și despre Olimpiada naţională de religie catolică ce se va ține la Timișoara în 2017, subliniind, de asemenea, și necesitatea unei coordonări naţionale a educației catolice; au abordat aspecte canonice, ecumenice, economice etc; au dat o declarație cu privire la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, în care îi îndeamnă pe credincioşii catolici şi pe toţi oamenii de bună credinţă să participe la vot deoarece cetățenii catolici au datoria morală de a-și exercita cu responsabilitate drepturile cetățenești și de a participa la viața politică”, mai citim în comunicatul semnat de pr. Ungureanu.

Aflându-ne în acest timp în „Anul Divinei Milostiviri”, și programul Conferinţei Episcopale reunite la Oradea a urmat acest parcurs. Astfel, ca exprimare a milostivirii sufleteşti, la finalul primei zile a sesiunii, ierarhii catolici din România s-au deplasat la Catedrala Episcopală Romano-Catolică din Oradea, unde la ora 18.30, după ce au păşit pragul Sfintei Porți, s-au rugat împreună cu credincioșii orădeni și preoții diecezei, sosiți special pentru această ocazie, la mormântul episcopului de odinioară Tempfli József.

Marți, 27 septembrie 2016, a doua zi, după sesiunea de lucru din cursul dimineții, la ora 15.30, ca semn al milostivirii trupeşti, ierarhii au vizitat centrul Caritas şi căminul pentru vârstnici „Sfânta Elisabeta”. Au vizitat apoi cetatea Oradea, unde s-au recules la vestigiile vechii catedrale episcopale şi au participat la vernisajul unei expoziţii organizate de Episcopia Romano-Catolică, respectiv Muzeul Cetății și al orașului Oradea. La ora 18.30, toţi membrii CER, împreună cu nunțiul apostolic și preoţii prezenţi au celebrat o liturghie solemnă în biserica din Cetate. În ultima zi, au celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în rit greco-catolic în biserica seminarului din Oradea.

S-a stabilit ca următoarea sesiune ordinară a Conferinţei Episcopilor catolici din România să se desfăşoare la Cluj-Napoca, la sediul Episcopiei Greco-Catolice Cluj-Gherla, în perioada 3-5 mai 2017.

Conferința Episcopilor din România îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa Francisc.

 Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.