Vineri, 29 Martie 2024

Cardinalul Leonardo Sandri, la frontiera din Sighet: „Eparhia de Maramureș reprezintă întreaga Biserică Catolică pusă în slujba acestor frați și surori care suferă”

„Doresc să mulțumesc autorităților și tuturor celor care s-au implicat pentru a întinde o mână și a deschide granițele orașului și ale țării pentru a primi aceste persoane care vin Ucraina, fugind din calea războiului. Mulțumesc domnului primar și doamnei viceprimar, voluntarilor pentru că deschiderea voastră nu a fost doar una emoțională și foarte cordială, ci una practică, foarte organizată”, a afirmat Eminența Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale care, împreună cu ES Nunțiul Apostolic Miguel Maury Buendia au fost prezenți vineri, 3 iunie 2022, la Sighetu Marmației pentru a întâlni persoanele refugiate de aici, precum și autoritățile, asociațiile si voluntarii care lucrează în Maramureș în acest scop, de la începutul războiului din țara vecină.

În după-amiaza zilei de 3 iunie, Preasfințitul Vasile Bizău i-a întâmpinat pe înalții oaspeți la Sighet și împreună s-au deplasat la granița cu Ucraina, unde au vizitat toate corturile asociațiilor implicate în preluarea persoanelor ajunse aici din Ucraina și transportarea lor către centrele de cazare din oraș și din zonă.

Pe teritoriul Eparhiei de Maramureș s-au pus la dispoziție cinci centre care, coordonate de Caritas Greco-Catolic Maramureș (pr. Dunca Gheorghe), asigură cazarea și mesele zilnice persoanelor care ajung la această frontieră.

Cardinalul Sandri se află în România pentru o vizită mai amplă, pentru a aniversa împreună cu Biserica Greco-Catolică trei ani de la vizita Papei Francisc în România și de la beatificarea Episcopilor Martiri, iar la dorința Papei Francisc, s-a deplasat la Sighetu Marmației pentru a le transmite refugiaților de aici toată susținerea Papei și a-i asigura de implicarea sa în găsirea unei soluții de pace. Adresându-se tuturor celor implicați în ajutorarea refugiaților, Emineța Sa a afirmat: „Voi sunteți o icoană vie a lui Isus care a spus: Dacă ați dat un pahar cu apă celui de lângă voi, mi l-ați dat Mie. Și deci, „le mulțumesc cu mult respect și admirație voluntarilor și asociațiilor și în special Bisericii Greco-Catolice de aici, Eparhiei de Maramureș, a cărui Episcop este cu noi: vă mulțumim și vă mărturisesc că noi, care suntem aceeași Biserică, suntem profund atinși de mărturia voastră, de felul în care vă ajutați aproapele. Voi, în această situație, reprezentați întreaga Biserică Catolică pusă în slujba acestor frați și surori care suferă”, a spus Cardinalul Leonardo Sandri adresându-se Preasfințitului Vasile Bizău. „Vă mulțumesc în numele Papei și aduc din partea sa aceste ajutoare, care pot servi în ajutorarea fraților și surorilor noastre aflați în suferință”, a încheiat Eminența Sa, nu înainte de a retransmite mesajul atât de repetat de Papa Francisc în ultimele luni: „Ceea ce ne dorim este pacea în lumea întreagă, dar mai ales în Ucraina!”. 

 

ES Cardinalul Sandri la Slatina: „Împreună cu Sfântul Părinte, când nu mai avem cuvinte, avem doar lacrimi și o tăcere care se face rugăciune”

După ce a salutat asociațiile implicate în ajutorarea refugiaților de la frontiera României cu Ucraina, delegația de la Vatican s-a îndreptat spre Consulatul României în Ucraina, la Slatina, unde a întâlnit autoritățile de aici, reprezentanții asociațiilor umanitare, precum și pe Episcopul de Muncaci, PS Nil Lushcak.

„Voi transmite la Roma apelul dumneavoastră de a acorda mai multă atenție persoanelor care fug din zonele bombardate și se refugiază pe teritoriul Ucrainei”, a afirmat Cardinalul Sandri care s-a deplasat la Slatina pentru a aduce aici o sămânță de speranță, asigurând autoritățile că Sfântul Părinte și Vaticanul fac tot ce le stă în putință atât pentru ajutorarea refugiaților, dar mai ales pentru stoparea acestui război, pentru ajungerea la un acord. „Scopul nostru este pacea. Ne simțim complet neputincioși când privim imaginile a ceea ce se întâmplă în țara voastră și Papa Francisc aproape că nu mai are cuvinte să exprime toată suferința, mai ales a celor nevinovați: copii, femei, mame, bătrâni. Este ca și un holocaust al acestui război fără sens. Când nu mai avem cuvinte, adesea avem lacrimi, ca și ale voastre și o tăcere care se face rugăciune. Cu toată puterea noastră ne vom implica să ajutăm refugiații care au rămas la voi, în Ucraina”, a afirmat Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, deoarece, în cadrul discuției cu asociațiile umanitare, a fost adusă în lumină această mare necesitate din Ucraina. Satele și parohiile de aici s-au organizat și au primit refugiații din zonele bombardate, care sunt mult peste capacitatea lor de a acorda ajutor și astfel se caută susținere externă. „Apreciem și mulțumim Sfântului Părinte pentru susținerea și la nivel spiritual, am urmărit și ne-am unit în rugăciune cu Papa atunci când a mers la Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, pe 31 mai, pentru a se ruga rozariul pentru pace. Asta ne dă curaj să continuăm și să sperăm pacea”, a afirmat Preasfințitul Nil Lushcak, episcopul de Muncaci. „Nu putem să ne pierdem speranța, speranța care ne dă forță să continuăm în a face binele pentru ceilalți și să așteptăm ca într-o zi, cât de curând, să fie pace”, a afirmat ES Cardinalul Sandri, adresându-se reprezentantului Asociației Ucrainienilor, care a prezentat, pe cifre, numărul mare de refugiați care ajung în această zonă, din zonele bombardate: „Nu am fi putut să ne descurcăm fără asociațiile umanitare și fără Biserică, fără parohiile de aici. Simțim sprijinul tuturor încă din prima zi de război și vă rugăm să continuați să ne ajutați”. Cardinalul Sandri a mulțumit din inimă domnului Florin Pîrvu, Consulul României la Slatina, care a făcut posibilă această întâlnire cu autoritățile și cu episcopul Nil Lushcak, în cadrul Consulatului: „Suntem în Ghețemani, nu putem decât să sperăm la Înviere!”, a afirmat Eminența Sa. „Ajutorul dumneavoastră nu este doar material, ci și unul spiritual, ucrainenii vă simt apropierea și bunăvoința. Vă mulțumim!” a afirmat domnul consul la Slatina.

  Biroul eparhial de presă

Vizită la Consulatul din Slatina - întâlnire cu Preasfințitul Nil Lushcak, episcopul de Muncaci

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.