Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

1 Septembrie – Începutul noului an Bisericesc și Ziua mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației

În tradiția liturgică bizantină, azi, 1 septembrie, începe noul an Bisericesc, instituit de Părinții Bisericii la Sinodul I de la Niceea (anul 325). Evreii începeau noul an civil în luna Tișri, care corespunde cu luna septembrie. Potrivit tradiției, Mântuitorul Isus Hristos și-a început activitatea publică tot în ziua de 1 septembrie. Iată câteva explicații a faptului că anul Bisericesc începe în această lună.

Din 2015, Biserica Catolică, la inițiativa Papei Francisc marchează, pe 1 septembrie, Ziua mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creaţiei.

Simbologia, dacă facem legătura între viața spirituală și natură, este aceea că pe 31 august s-a sfârșit sezonul în care roadele pământului s-au copt, iar pe 1 septembrie începe recoltarea.

Un anotimp bogat în roadele pământului, precum toamna, ne invită așadar să reflectăm și să ne pregătim în a întâmpina bine acest an al mântuirii care acum se deschide, care dorim să ne aducă multe roade spirituale, și de asemenea să fim atenți și ocrotitori față de Creație, pe care Papa Francisc a numit-o „casa noastră comună”, să ne rugăm pentru ea și să o îngrijim pentru a o lăsa să lucreze în ritmul său.  

Talida Trifoi - Biroul eparhial de presă

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.