Vineri, 29 Martie 2024

25 de ani de la promulgarea enciclicei care face apel la unitatea creștinilor

Au trecut 25 de ani de la promulgarea enciclicei „UT UNUM SINT”, a  Papei Ioan Paul al II-lea. Enciclica reia apelul la unitatea creștinilor, pe care „Conciliul Ecumenic Vatican al II-lea l-a propus într-un ton și cu o implicare atât de ferme, apel care răsună cu atâta putere în inimile creștinilor”, citim în primele rânduri ale documentului. Papa a scris această enciclică în anul 1995, puțin înaintea Jubileului din anul 2000, pe care l-a numit „un Jubileu Sacru, memorie a întrupării Fiului lui Dumnezeu, care s-a făcut om pentru a-l salva pe om”.    

Cu această ocazie, papa Francisc a transmis o scrisoare cardinalului Kurt Koch, președintele Consiliului pontifical pentru promovarea unității creștinilor: „La ceas aniversar, mulțumesc Domnului pentru parcursul pe care ne-a ajutat să-l facem ca și creștini în căutarea unității. Împărtășesc și eu nerăbdarea sănătoasă a celor care se gândesc că, uneori, am putea și ar trebui să facem mai mult. Cu toate acestea, nu trebuie să fim lipsiți de credință și de gratitudine: în ultimele decenii s-au făcut mulți pași spre a vindeca rănile istorice, am sporit descoperirea și aprecierea reciprocă, lucru care a ajutat la depășirea prejudecăților, s-au dezvoltat dialogul teologic și caritatea, precum și colaborarea reală pe plan pastoral și cultural”, citim în scrisoarea papei.

Și continuă: „Gândul meu se îndreaptă spre iubiții Frați, puși în fruntea diverselor Biserici și Comunități creștine și se extinde la toți frații și surorile de orice tradiție creștină, care sunt însoțitorii noștri de călătorie. Asemenea discipolilor de la Emaus, putem simți prezența lui Cristos cel înviat care merge alături de noi și ne explică Scripturile și să-L recunoaștem la frângerea pâinii, în așteptarea timpului în care putem împărți împreună Masa euharistică”. 

De asemenea, Episcopul Romei își îndreaptă privirea cu recunoștință spre toți cei care activează în departamentul pentru promovarea unității creștinilor, pentru a menține viu în Biserică și a promova acest țel.

Privind la drumul parcurs și întrebându-ne „Cât mai avem de făcut în acest sens”, papa îndrumă Biserica să privească unitatea ca „rezultat al acțiunii Spiritului Sfânt”, dar să fie în același timp conștienți că nu se va întâmpla printr-un miracol, ci printr-un drum parcurs împreună, printr-un efort comun.

„Spiritul Sfânt să inspire noi gesturi profetice și să întărească caritatea fraternă între toți discipolii lui Cristos «pentru ca lumea să creadă» (Ioan 17, 21) și să se înmulțească preamărirea ce se înalță spre Tatăl care este în ceruri”, scrie papa în încheierea scrisorii. Scrisoarea poate fi citită integral pe site-ul oficial al Vaticanului, www.vatican.va, unde este publicată în mai multe limbi. 

Biroul eparhial de presă

FOTO: Papa Francisc, alături de mai mulți patriarhi ai Bisericilor orientale: Bari, 7 iulie 2018.  (Vatican Media)

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.