Joi, 28 Martie 2024

Octombrie 2019 - Lună misionară extraordinară

Luna Octombrie este cunoscută în Biserica Universală ca luna rozariului. În acest an, însă, Papa Francisc a dedicat această lună și cauzei misionare și a proclamat-o drept „Lună misionară extraordinară”, pentru revigorarea spiritului misionar.

Având ca temă: „Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos în misiune în lume”, Luna misionară extraordinară – afirmă papa într-un mesaj special dedicat misiunilor – „ne va ajuta în primul rând să regăsim sensul misionar al adeziunii noastre la Isus Cristos, credință pe care am primit-o la Botez ca dar gratuit. Apartenența noastră filială la Dumnezeu nu este niciodată un gest individual, ci întotdeauna eclezial: din comuniunea cu Dumnezeu, Tatăl și Fiul și Spiritul Sfânt, se naște o viață nouă împreună cu nenumărați frați și surori. Această viață dumnezeiască nu este un produs de vânzare, căci noi nu facem prozelitism, ci o bogăție de dăruit, de comunicat, de vestit: iată sensul misiunii”.

Organizarea „Lunii misionare extraordinare” a fost încredințată de Sfântul Părinte Congregației pentru evanghelizarea popoarelor și, la nivel local, Operelor pontificale misionare.

În România, a avut loc în zilele de 16-18 septembrie, la Cluj-Napoca, întâlnirea Întâlnirea Directorilor diecezani și eparhiali ai Operelor Misionare Pontificale, care a avut ca scop trasarea unui parcurs care să marcheze cât mai bine tema acestei luni.  

Eparhia de Maramureș a fost reprezentată de către părintele Angel Zareczki, care, la întoarcere, a transmis întregului cler din Eparhie, propunerile și inițiativele pe care să le integreze în munca pastorală, pentru a trăi cât mai autentic și eficient acest timp intens de misiune.

Redăm mai jos propunerile Operelor Misionare Pontificale:

  • Celebrarea de deschidere a Lunii Misionare extraordinare la nivel parohial, duminică, 6 octombrie 2019;
  • Veghea de rugăciune misionară, cu tema propusă de Sf. Părinte, sâmbătă, 19 octombrie 2019;
  • Celebrarea Liturghiei în Ziua Mondială a Misiunilor, duminică, 20 octombrie, 2019 și prezentarea sensului misiunilor.
  • Rozariul Misionar în comunități, grupuri de credincioși sau în familii, cu intenție misionară, după îndemnul Venerabilei Pauline Marie Jaricot, fondatoarea Operei Misionare Pontificale pentru Răspândirea Credinței;
  • Pelerinaj la un sanctuar marian sau în memoria unui sfânt misionar martir,
  • Activități publice adresate tinerilor, pentru vestirea Evangheliei;
  • Îngrijirea bătrânilor, bolnavilor, oamenilor străzii și a tuturor celor marginalizați de societate, oferindu-le sprijin și rugându-ne împreună cu ei;
  • Intenții de rugăciuni, fapte bune și mici oferte, coordonate de copiii din parohii sau asociații creștine. Astfel copii pot deveni „misionari” conform cu motto-ul „copiii sprijină copiii”. Acțiunile copiilor fi pot completate de rugăciunea zilnica „Bucură-te, Marie” și de economisirea unei mici sume de bani, care sa aibă destinație caritabila. Astfel li se dezvoltă simțul unității în credință cu alți copii și a misionarismului.
  • Vizita la copiii orfani și abandonați, cu scopul de a oferi alinare suferinței lor și a-L face cunoscut pe copilul Isus, prin rugăciune, afecțiune și activități edificatoare, care să le aducă bucuria în suflet.
  • Activități misionare la nivel parohial, pentru copii, tineri și adulți, adaptate contextului, cu scopul de a-i provoca pe toți creștinii să participe activ la inițiativa papei Francisc.
  • Mediile de comunicare în masă și cele de comunicare socială ar trebui să insiste mult, în timpul acestei luni, pe inițiativele pe care le are Biserica locală și cea Universală cu scopul de a ajuta credincioșii în a trăi mai profund responsabilitatea misionară asumată la botez.

Biroul eparhial de presă

  

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.