Joi, 28 Martie 2024

Pe calea Crucii lui Isus…

Sute de credincioși veniți de pe tot cuprinsul eparhiei s-au rugat duminică, 17 aprilie, rugăciunea Calea Crucii la mănăstirea Surorilor Baziliene din Baia Mare. A fost o după-masă de înaltă spiritualitate pentru participanții la rugăciunea organizată de către asociația „Reuniunea Mariană” și devenită deja o tradiție, deoarece aici, pe Dealul Crucii, la surori, se strâng anual, în Postul Paștelui, credincioși, însoțiți de preoți din eparhie, care rostesc Rozarul în urcarea dealului, de la intersecția cu strada Minerilor până la mănăstire. Odată ajunși în curtea mănăstirii, ei urmează cele 14 stări ce compun Calea Crucii lui Isus, așezate pe cărărușa ce urcă înspre biserica mănăstirii. Astfel, credincioșii veniți aici, însoțiți de cei opt preoți prezenți, s-au putut bucura de momente de comuniune, rugăciune și meditație la ceea ce a însemnat suferința lui Isus în această perioadă a postului.

„Această Cale a Crucii, precedată de Sfântul Rozariu este un semn de dragoste pentru Isus Cristos, deoarece noi, azi, am fost în unire cu patimile, suferințele și moartea Sa. Isus Cristos, în trupul său mistic, și astăzi suferă pentru păcatele noastre. Și astăzi suferă pentru cei ce nu cred, pentru cei care fac rele, pentru cei care nu-și întorc sufletul către El. Rugăciunea este cel mai eficient mijloc de a ne ajuta pe noi, sufletele noastre, sufletele din purgator și pe toți cei ce nu cred. Pentru că, prin rugăciunile noastre, darul lui Dumnezeu se coboară peste cei ce nu cred și cei ce încă au inimile înghețate”, a spus pr. Angel Zareczki (vicar episcopal pentru laici) în cuvântul de învățătură rostit în încheierea rugăciunii.

Calea Crucii la Prilog

În sintonie cu maramureșenii, în aceeași zi de duminică, 17 aprilie, membrii Reuniunii Mariane din Țara Oașului împreună cu credincioși veniți din întreaga zonă s-au rugat rugăciunea Calea Crucii pe dealul ce urcă înspre mănăstirea călugărilor bazilieni din Prilog. Această mănăstire reprezintă pentru zona Oașului și pentru oșeni un simbol de credință și dăruire, locul in care te poți retrage pentru a-ți recăpăta forțele pentru a merge mai departe deoarece aici a locuit, până în anul 2000, când s-a mutat la Tatăl, cel pe care oșenii (și nu numai) l-au numit „Unchiul Mihai”. Ctitorul bisericii mănăstirii care se află chiar în curtea casei lui părintești, unchiul Mihai a fost călugărul ales de Dumnezeu pentru a consola și a vindeca bolile trupești și sufletești ale tuturor celor care i-au călcat pragul casei și care au vrut să colaboreze cu el și cu harul divin. Astfel, decenii de-a rândul, pe acest deal pe care ieri s-a rostit Calea Crucii, au urcat înșiruite mașini și autocare pline de oameni ce căutau un sfat, un tratament, puțină consolare la unchiul Mihai. Acest deal al Prilogului este presărat cu rugăciuni fierbinți și lacrimi ale celor ce căutau tratament pentru o boală la care medicii nu găseau rezolvare și a celor ce se întorceau la Prilog pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru minunile săvârșite în viața lor, prin unchiul Mihai. Pentru oșeni, Prilogul a rămas un simbol și de aceea s-au strâns ieri în număr mare, începând cu ora 17:00 la intersecția din Orașu Nou-Remetea-Prilog pentru a urca cântând și rugându-se cele 14 stări din Calea Crucii până la mănăstire.     

Odată ajunși aici, părintele Ioan Zbona (paroh de Târșolț) le-a ținut celor prezenți o scurtă meditație. Vorbind despre milostivirea divină, pr. Zbona a afirmat: „Cred că ar fi greșit ca cineva să nu aibă încredere deplină în toată iertarea pe care bunul Dumnezeu dorește să ne-o dăruiască”. După cuvântul de învățătură a urmat rozarul de durere, care a încheiat momentul de rugăciune organizat de Reuniunea Mariană pentru a cinsti patimile Mântuitorului nostru. 

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.