Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

Iaşi: Întâlnirea Consiliului Național al Uniunii Asociațiilor Caritative „Sfântul Vincențiu de Paul” din România

În ziua de 30 aprilie 2022 a avut loc la Iași, în Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”, Consiliul Național al Uniunii Asociațiilor Caritative „Sfântul Vincențiu de Paul” din România.  

Au participat președinți din Dieceza de Timișoara (Bocsa), de Oradea, de Iaşi (Adjudeni, Roman, Târgu Frumos, Bălțați, Iași, Tomești, Huși), Arhidieceza de Alba Iulia (Miercurea Ciuc), Eparhia de Maramureș (Familia părintelui Remus Ghiran - Turț) şi Arhidieceza de București (Drobeta Turnu Severin, București, Câmpulung Muscel).

În deschiderea întâlnirii, prin rugăciunea vincențianului, a fost invocat Duhul Sfânt ca să reverse darurile sale pentru a avea o întâlnire rodnică.

Salutul de bun venit al doamnei Maria Herciu, președinta asociației gazdă, a fost urmat de cuvintele pline de înțelepciune ale monseniorului Benone Farcaș, parohul comunității. Sfinția sa a comparat misiunea Bisericii, în general, și misiunea vincențianului, în special, cu o pasăre ale cărei aripi – spirituală și caritativă – trebuie să bată împreună și să se susțină reciproc.

Părintele Petru Păuleț, paroh de Câmpulung Muscel și spiritualul Uniunii, a ținut conferința „Vincențienii în practicarea umilinței”. Prin exemple și comparații bine alese, sfinția sa a arătat importanța practicării acestei virtuți, „sora mai mică a iubirii” care a „umplut cerul cu îngeri și oameni buni”. Uriașul și mândrul Goliat a fost învins pentru că David a mers în fața lui „în numele Domnului”. Este o provocare ce continuă și astăzi, iar vincențienii fac față uriașilor moderni atunci când văd în chipul celor aflați în nevoi, chipul lui Cristos: „tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi‑aţi făcut”(Mt 25,40).

Sfânta Liturghie celebrată de părintele Petru Păuleț – paroh Câmpulung Muscel şi concelebrată de părintele Iosif Iacob – director Caritas Iaşi, de părintele Remus Ghiran – paroh de Turț (parohie Greco-catolică), de părintele Ştefan Ciubotaru – paroh de Huşi şi de Monseniorul Benone Farcaș – paroh al Parohiei „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” Iași a fost centrul și încununarea primei părți a întâlnirii. La predică, părintele Păuleț a subliniat din nou necesitatea îmbinării rugăciunii cu slujirea, a spiritualității cu caritatea. Cântarea liturgică a fost susţinută de domnul organist Ciprian Huşanu.

După prânzul oferit cu multă dragoste de gazde a urmat partea a doua a întâlnirii.

Doamna Ana Doboș, președinta Uniunii, a prezentat situația statistică în care a amintit asociațiile ce activează în România, numărul membrilor, numărul persoanelor ajutate, precum și principalele activități desfășurate.

Doamna Marilena Bartic, responsabilă cu proiectele în zona Europa 2, a prezentat proiectele desfășurate sau aflate în curs de derulare din perioada 2019-2022, precum și diferite oportunități de accesare a unor fonduri externe.

Au urmat discuții referitoare la Statutul Uniunii, precum şi adaptarea la noile cerințe internationale. Președinții prezenți au pus accentul pe necesitatea revitalizării vocației de vincențian. Pentru aceasta președinta a propus o sesiune de formare în august, la Slănic Moldova, unde sunt invitați vincențieni din toată țara.

Întâlnirea s-a încheiat printr-o rugăciune de mulțumire cu multă speranță pentru activitatea de slujire a aproapelui.

Mulțumim vincențienilor din conferința gazdă pentru primirea călduroasă și tuturor vincențienilor pentru efortul făcut pentru a fi prezenți la această întâlnire. 

Prin mijlocirea Sfântului Vincențiu de Paul și a Fericitului Frederic Ozanam ne rugăm la Dumnezeu ca să ne dea putere și dorință în a face bine.

Angela Dumea,

Conferința „Coborârea Sfântului Duh” Adjudeni

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.