Vineri, 29 Martie 2024

Poziția Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș cu privire la catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare

Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a aflat mai întâi din presă și apoi a luat act de decizia Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului de a resfinți catedrala Adormirea Maicii Domnului din Municipiul Baia Mare. Resfințirea, a treia oară a acestui locaș de cult, de când se află în posesia Bisericii Ortodoxe Române, concretizată în data de 19 august 2018, ne obligă să amintim oamenilor de bunăvoință că istoria nu poate fi falsificată atâta timp cât cineva este interesat să cunoască adevărul.

Biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare, a fost construită între anii 1905-1911, de credincioșii greco-catolici din orașul Baia Mare, aportul cel mai însemnat aducându-l vrednicul de pomenire, preotul canonic Alexandru Breban, care era și păstorul comunității greco-catolice. În data de 5 iunie 1930, prin bula papală „Sollemni Conventione” a Papei Pius XI, biserica este ridicată la rangul de catedrală episcopală. În această catedrală, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat episcopul Dr. Alexandru Rusu, de unde a păstorit credincioșii greco-catolici din Maramureș până în anul 1948 când a fost arestat de către autoritățile regimului comunist nou instalat în România.

Catedrala a fost confiscată și dată Bisericii Ortodoxe Române, episcopul închis iar credincioșii obligați să treacă la Biserica Ortodoxă. Odată cu evenimentele din Decembrie 1989 Episcopia Greco-Catolică de Maramureș își redobândește dreptul la libertate și face toate demersurile necesare și legale pentru a reintra în posesia propriei catedrale. Din păcate nici Statul Român, care a condamnat oficial regimul comunist, nu a contribuit la reglementarea situației juridice a lăcașurilor de cult confiscate de regimul comunist, lăsând întregul demers la latitudinea  Bisericii Ortodoxe.

Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a reluat inițiativa deschiderii unui dialog și a trimis Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului scrisoarea nr. 511/06.06.2017, însă a rămas până astăzi fără nici un răspuns. Este de neînțeles cum Episcopia Ortodoxă nu dorește nici astăzi să colaboreze  și să își aducă aportul la repararea abuzurilor săvârșite de către regimul comunist. Deși Episcopia Ortodoxă a început și aproape finalizat construcția unei noi și impunătoare catedrale, aceasta continuă și astăzi să se raporteze la vechea catedrală ca la o moștenire proprie, încercând să falsifice istoria prin omisiune, deși catedrala  Adormirea Maicii Domnului este singura din cele cinci catedrale confiscate de regimul comunist neretrocedată Bisericii Greco-Catolice.

Drumul deschis de dialogul ecumenic presupune o apropiere a confesiunilor creștine, fapt atât de concret și vizibil în Europa Occidentală unde Biserica Catolică a oferit Bisericii Ortodoxe Române multe lăcașuri de cult, unele în proprietate, altele în folosință. Ceea ce se întâmplă în Maramureș este ofensator, nedrept și fără spirit creștin.  

Anul Centenar ne amintește de jertfa înaintașilor care au înfăptuit România modernă și de datoriile pe care le avem față de perpetuarea memoriei lor. Mulți dintre aceștia au murit în închisori printre care și Episcopul Dr. Alexandru Rusu care își așteaptă Învierea de Apoi în cimitirul închisorii din Gherla unde a și murit în data de 9 mai 1963. Spiritul României moderne, la care au visat înaintașii noștri și pe care trebuie și noi să îl menținem viu, ,,o Românie Mare, întemeiată pe Dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului său”, după cum spunea Cardinalul Iuliu Hossu la Alba Iulia, se cultivă și prin repararea nedreptăților suferite de credincioșii greco-catolici până astăzi.

Catedrala Adormirea Maicii Domnului  face parte din memoria colectivă a credincioșilor greco-catolici, rămâne pe mai departe un simbol al istoriei noastre zbuciumate și un martor tăcut al  așteptărilor Episcopiei noastre și a dreptății lui Dumnezeu. Dacă aceștia vor tăcea, pietrele vor striga. (Lc. 19.40).

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.